BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Pytania vol 5

Pytania vol 5 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
155311.57 in reply to 155311.55
Date: 9/10/2010 11:46:50 AM
Overall Posts Rated:
1414
thx : )

Last edited by daaniel at 9/10/2010 12:15:11 PM

This Post:
00
155311.58 in reply to 155311.57
Date: 9/10/2010 12:29:46 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Dziwię się, że jednak nikt się do Ciebie nie odezwał.

Co prawda potencjał ma taki na styk, ale jednak pensja 7k robi wrażenie. Na pewno był na listach draftu. A skoro zawodnicy z potencjałem o jeden wyższym grają w NT, to allstar na SF-ie powinien wystarczyć w U21.

Grajek to fajny materiał na niskiego skrzydłowego, czyli generalnie przyda mu się każdy skill. Z lekką przewagą skilli obwodowych (górnych) niż podkoszowych (dolnych). Z naciskiem na OD, JS, ID, JR, IS (w tej mniej więcej kolejności jeśli chodzi o ważność). A potem by się zobaczyło jak się DV i HN rozwinęło przy okazji i czy jest potrzeba podciągać wyżej. Na bloki i zbiórki już pewnie nie starczy czasu. Ja bym osobiście wolał jeszcze podania wyższe ze 2 poziomy, no ale są różne wizje.
Pogadaj może ze skautem lub z selekcjonerem, bo być może jest zapotrzebowanie na konkretny typ zawodnika. I oni by Cię już pokierowali. I wyjaśnili też inne kwestie.

From: MuzG

This Post:
00
155311.59 in reply to 155311.58
Date: 9/10/2010 12:34:42 PM
Overall Posts Rated:
3030
Dziwię się, że jednak nikt się do Ciebie nie odezwał.

Oczywiście że odezwałem się do tego menadżera (w mojej bazie w rubryce ostatni kontakt mam napisaną datę "07.07.2010"). Wysłałem również zalecenia treningowe, ale od tego czasu na moim mailu nie pojawił się żaden raport z treningu.

From: B.B.King

To: MuzG
This Post:
00
155311.60 in reply to 155311.59
Date: 9/10/2010 12:38:55 PM
Overall Posts Rated:
12061206
A to trzeba było się przypominać ;-)
Grajek wygląda na wartego świeczki ;-)
Fucha skauta ma dużo wspólnego z robotą handlowca. Wywalają Cię drzwiami to ładujesz się oknem ;-)
Jak dobrze ustalisz warunki współpracy i zdobędziesz zaufanie "klienta", to raporty będziesz miał co tydzień bez proszenia się (albo sam będziesz się prosił, żeby były przesyłane rzadziej) ;-)

From: MuzG

This Post:
00
155311.61 in reply to 155311.60
Date: 9/10/2010 12:45:27 PM
Overall Posts Rated:
3030
W swojej bazie zawodników mam wielu właścicieli tychże graczy których nie muszę się prosić co tydzień o raport, oni sami wiedzą że miło było by mi go wysyłać W tym konkretnym przypadku kontakt został nawiązany zaraz po uzyskaniu bazy z draftu, wtedy też jak wiadomo następuje wstępny przesiew.
Najwidoczniej właściciel tego gracza odpowiedział na pierwszą wiadomość a następnie nie dał już o sobie znać, co przy wstępnym układaniu bazy zaraz po drafcie jest równoznaczne z brakiem chęci do współpracy właściciela.
Jak widać jednak właściciel jest chętny do treningu co bardzo mnie cieszy, szkoda tylko że nie było kolejnego odzewu na początku sezonu.

Message deleted
From: daaniel
This Post:
00
155311.63 in reply to 155311.62
Date: 9/10/2010 1:59:42 PM
Overall Posts Rated:
1414
Jak powinien wyglądać ten raport ?
Bardzo chciał bym aby mój zawodnik grał w U-21 ale wiem też , że jest to trudne wyzwanie .
Musiałem poświęcić moją drużynę po to aby on był ostro trenowany.(chociaż i tak rozpocząłem trening dosyć późno )
Zakupiłem trenera na poziomie "wyjątkowy" po to aby ten zawodnik mógł się rozwijać jak najszybciej.
Kiedy zakupiłem mojego trenera to miał on już bardzo wysoką pensje. (na tych z niską nie było mnie stać)
Pensja tego trenera to ponad 70 tysięcy , moja drużyna znajduje się w 5 lidze więc to dla mnie ogromny wydatek.
Często się zastanawiam czy może by sprzedać tego zawodnika i kupić zawodników którzy pomogą mi awansować do ligi 4.
Nie chciałem z każdym moim pytaniem zwracać się do skauta ponieważ domyślam się ,że ma on dużo roboty.
Dlatego też odpowiedzi na moje pytania szukałem na forum.
Już nie raz chciałem wystawić go na licytacje ale bałem się że sprzedam go za małą sumę ,
ponieważ większość menadżerów nie szuka gracza do treningu , tylko takiego który ma już dobre skille .
Trener strasznie obciąża mój budżet więc chcę się go pozbyć ale pozbycie się tego trenera oznacza za mało intensywny trening dla mojego gracza.
Jak myślicie powinienem go trenować na gwiazdę zespołu i sprzedać go po kilku sezonach czy sprzedać natychmiastowo?
Bardzo ważny dla mnie jest awans ale przez trenowanie nie stać mnie na nowych przyzwoitych zawodników.

From: Sztuker

This Post:
11
155311.64 in reply to 155311.63
Date: 9/10/2010 3:17:06 PM
Szerszony
PLK
Overall Posts Rated:
12981298
Second Team:
Szerszony II
Raport wygląda w sposób taki np.: Dzisiaj odbył się trening Rzutu z Dystansu. [Nazwa gracza] nie skoczył/skoczył w JS, JR (podajesz z jakiego poziomu na jaki). Teraz będzie trenowane np. Presja dla PG. Myślę, że takie coś powinno wystarczyć, mój skaut jakoś nigdy się nie skarżył gdy wysyłałem mu coś w tym stylu. ;)

Jeżeli ma Ci ciążyć w drużynie, lepiej byłoby go sprzedać. Możesz go ogłosić w Wątku o U-21, że nie chcesz aby się zmarnował i szuka dobrego domu, bo ma szanse na U-21 przy solidnym treningu. Może jakiś menago ma jakieś zaskórniaki i chęci aby został w Polsce i co najważniejsze, żeby wychować klasowego SF do kadry młodzików Reprezentacji Polski. ;) Poproś o kontakt na BB@ i finito.

Na razie nie wystawiaj go na TL, poczekaj czy ktoś będzie chciał go zakupić, dogadaj się odnośnie kwoty transferu i powinno być ok. Chyba, że naprawdę chcesz go zatrzymać, ostro trenować, mimo że to wymaga wielu wyrzeczeń i czasem troszkę nerwów. ;)

OG.
From: Tales

This Post:
11
155311.65 in reply to 155311.63
Date: 9/10/2010 3:24:04 PM
Overall Posts Rated:
445445
To jest dylemat wielu managerów. Trenowanie zawodników dla kadry wiąże się z poświęceniem. Dobrym słowem tutaj jest "patriotyzm". Nie wiem co da Ci większą frajdę z tej gry czy trenowanie reprezentanta czy awanse Twojego zespołu do wyższych lig. To jest Twoja suwerenna decyzja. W V lidze utrzymanie takiego grajka wraz z odpowiednim sztabem który go trenuje wiele kosztuje. Ale to już sam chyba wiesz. Nie stać Cię będzie na innych może trochę słabszych ale dobrze uzupełniających kadrę zawodników. Pamiętaj że po sezonie pensja Twojego młodzika podskoczy. Trener co tydzień będzie coraz więcej z klubowej kasy wyciągał więc reszta zespołu to będą tylko tani zawodnicy z niewielkimi pensyjkami. Osobiście myślę że zabawa w trenowanie reprezentanta to nie robota dla nas, zwykłych V ligowców. Wydaje mi się że jest to sens przynajmniej od III ligi wzwyż gdzie rozbudowana hala pełna kibiców pozwoli na utrzymanie nie tylko tego zawodnika lecz również kilku równie dobrych pomocników i wtedy razem mogą walczyć o zwycięstwa i dawać satysfakcję swojemu menago, nawet podwójną. Takie jest moje zdanie. Wiem że skauci i national treners mogą tego nie pochwalić no ale cóż demokracja nie jest idealna.

Po pierwsze będę najlepszy, po drugie będę pierwszy ...
This Post:
11
155311.66 in reply to 155311.63
Date: 9/10/2010 4:27:11 PM
Overall Posts Rated:
2121
Trener z pensją 70k w 5 lidze...
To jest prosty sposób na bankructwo, dlatego ja bym nie polecał takiego rozwiązania.
Ja osobiście zmieniłbym trenera na mniej "kapitałochłonnego" nawet kosztem niższego poziomu tj. na pierwszorzędnego.
Z takim trenerem mógłbyś śmiało kontynuować jego trening (jednocześnie najlepiej gdybyś mógł kupić jakiego młodego zawodnika pod podobny trening) i wraz ze wzrostem jego skilli sam podjąłbyś decyzję co dalej. Wg. mnie nie ma rażącej różnicy w szybkości treningu między trenerem wyjątkowym, a pierwszorzędnym, natomiast na tym poziomie rozgrywek szkoda tak uszczuplać swój i tak skromny dochód.

A co do tego, że dopiero 3 ligowcy powinni zajmować się treningiem pod kadrę to nie uważam za najlepsze rozwiązanie. Jak dla mnie śmiało można zaczynać już w 5 lidze budowę składu pod rookiego o którego nie jest tak ciężko w 5 lidze jak w ligach wyższych. W międzyczasie śmiało można awansować do 4 a potem do 3 ligi mając już solidnego zawodnika może nawet na U-21.

This Post:
11
155311.67 in reply to 155311.66
Date: 9/10/2010 7:46:05 PM
Overall Posts Rated:
3737
Racja, w V lidze, jeden wymiatacz wystarczy nawet do bardzo słabiutkiego składu żeby awansować. Przynajmniej tak było za moich czasów. ;) Poświęcenie dla kadry w V lidze jest żadne bo awans z dobrym młodziakiem jest pewny, a jeśli nie teraz to w przyszłym sezonie. Fakt zarabia taki niemało, ale nie popadajmy w skrajności, hala w V lidze to przecież nie są zarobki na poziomie 10k.

Tak więc chłopaki (ok dziewczyny czasami też :P ) z V lig - trenujcie młodych i zostawcie starych niedobitków, kadra czeka na sukcesy, a bez was sobie nie da rady!
Nie wierzycie? zapytajcie trenera NT w jakich ligach jest najwięcej młodych, dobrze rokujących 18 latków. :)

Powodzenia.

Advertisement