BuzzerBeater Forums

BB Magyarország > Választási vitafórum

Választási vitafórum (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
208962.57 in reply to 208962.56
Date: 2/8/2012 7:38:32 PM
Overall Posts Rated:
6262
Tisztelt kaygee!

Mint ahogy olvashatod, ha megválasztanak, felkértelek volna (PM-ben), hogy segíts, majd dzsevasz-t is, nos majd akkor dönthetnétek. Kinti fórumon már jóval régebben írtad, hogy szeretnéd tovább vinni a válogatottat az útján, tehát szerintem nem lett volna jelentősége, ha én posztolom hamarább.

Minden esetre elnézést, ha számodra a kialakult helyzet kellemetlen.

This Post:
00
208962.58 in reply to 208962.56
Date: 2/8/2012 8:28:28 PM
Overall Posts Rated:
350350
Pörkölthöz mennek felvetések a részemről

Szerinted melyik a jobb játékos?

(Direkt belemegyek a centerekbe, mert megfigyelő vagyok jelenleg és érdekelne az új "edzésmódszered" is.)

Tehát egy brutálisan feledzett alapskilles playa 20-19-17 bentivel csekély kiegészítőkkel vagy egy 3*16 és rengeteg mellék skill feledzve mellette (8-10-es szintre)

A kérdés abból a szempontból is megközelítendő, hogy lemondjuk-e az u21 kárára például egy ilyen játékosról:

Fizetés: $ 140 866
Kor: 21
Magasság: 7'1" / 216 cm
Tehetség MVP
Forma: jó (7)
Tempódobás: gyenge (4) Dobótáv: megfelelő (6)
Külső védekezés: gyenge (4) Technika: megfelelő (6)
Labdavezetés: megfelelő (6) Passzolás: középszerű (5)
2 pontos: földöntúli (16) Belső védekezés: földöntúli (16)
Lepattanózás: titáni (15) Blo
kkolás: nagyszerű (9)
Erőnlét: gyenge (4) Büntető: megfelelő (6)

és helyette képezzünk gyengébb u21-es játékost(?) például:

Tempódobás: ragyogó (11) Dobótáv: jó (7)
Külső védekezés: lenyűgöző (12) Technika: remek (8)
Labdavezetés: csapnivaló (3) Passzolás: csapnivaló (3)
2 pontos: csodálatos (14) Belső védekezés: ragyogó (11)
Lepattanózás: kiemelkedő (10) Blokkolás: csapnivaló (3)
Erőnlét: gyenge (4) Büntető: katasztrofális (1)

Most sokan kérdezhetitek hogy kerül az asztalra az U21?
Nos U21 nélkül nincs válogatott játékos illetve lehet, de NINCS RÁ NEVELŐBÁZIS külön.

A jelen centernevelési viszonyokban minden 18 évest palántát igyekszünk megbecsülni és edzetni, de nincsenek rá úgymond farmjaink tehát csak az anyaklub pénzügyi keretein belül tudunk mozogni!

Ha egy 4. ligás felnevel egy lassan NT esélyes 22 éves játékost (tudok rá élő példát), hiába kérnénk a további edzetését nála eltarthatatlan lesz 4. ligás pü-i szinten. Most jelezte a tulaj, hogy kénytelen lesz eladni . És ugyan mi van ekkor??
Kikerül a piacra egy 130-140k-s játékos INGYEN (lásd Ferlingék esetét is) a tulajdonos joggal várna némi pénzt a remek játékos után, de vicc kategóriájú ajánlatok mennek egy 150k-s emberre is. El kezd kallódni és nem edzik tovább (számos példát tudnék)

Az meg, hogy évente csak 7-8 potenciális esélyesünk van az u21-re beszűkíti az edzésformát. Amennyiben eredményt vár a kedves szurkolótábor a válogatottól (ez azt hiszem a természetes állapot), akkor nekünk egy 3*16-os ember fog kelleni és nem 13*3-as társa csili-vili labdavezetéssel és passzal. Ebből adódik, hogy a 3*16-os fiú 21 évesre felhízik 100-120k fizetésűre.

Abban is tévedés van, hogy egy gyengébb (pl 3*13 multis 21 évesen) játékos benti edzését 22-24 éves korra tolod.
Nem fog menni olyan ütemben és hiába szeretnél kihozni mondjuk 3*17-et a multis játékosra már nem fog feledződni 23 év fölötti korban. Másik dolog, mivel vennél rá egy tulajt, hogy kvázi egy számára késznek vélt játékost (3*13-es multis) ilyen idősen (23 év fölött) tovább edzzen bentre? Nem fogod tudni rá beszélni, mert az arcodba nevet azt mondván "ez a játékos számomra készen van és ilyen fizuval pont el tudom tartani"

A játék alapproblémája, hogy a válogatottságnak jelenleg nincs értéke. Ezért nem sokan vetemednek rá, hogy a jobbat még jobbá tegyék (kivétel azért akad, elég csak Böcz Robi lengyel csapatát mondani.)

Alapvetően a draft megszabja egy generáció sikerességét. Ha teszem azt egy idényben csak húzókat draftolunk és 2-3 jobb potot, abból nehéz kihozni egy ütőképes u21-et és a felnőtt válogatottra ezek a potenciál(7 pot) nem alkalmasak.
Kiesik egy szezon Nt szemüvegen keresztül nézve, ha két ilyen szezonunk van, akkor már annyi. Ez rengeteg hátrány az NT-t tekintve... A draft tehát megszabja a hosszútávú lehetőségeinket is

Ennyit kívántam csak felvetni az "új edzésmódszereddel" kapcsolatban, ha nincs rá ún. farmunk, akkor nem fog működni külön NT-center nevelés (Na meg ugye a farmok pü-i helyzezte is véges egyszer...)
Vagy erős u21 és abból a jelen állapotok 120k-s 21 évesekkel vagy semmi kapac

Last edited by ReMiX ™ ☎ at 2/8/2012 8:35:00 PM

This Post:
00
208962.59 in reply to 208962.58
Date: 2/8/2012 8:31:17 PM
Overall Posts Rated:
350350
Ez lemaradt:

Ennyit kívántam csak felvetni az "új edzésmódszereddel" kapcsolatban, ha nincs rá ún. farmunk, akkor nem fog működni külön NT-center nevelés (Na meg ugye a farmok pü-i helyzezte is véges egyszer...)
Vagy erős u21 és abból a jelen állapotok 120k-s 21 évesekkel vagy semmi kapacitás és erőforrás nélkül (NT farm)
Melyik a jobb??

This Post:
00
208962.60 in reply to 208962.59
Date: 2/9/2012 12:41:15 AM
Overall Posts Rated:
411411
Tudom, most megint meg fogtok kövezni, de már megszoktam!

Ha már NT választásról van itt szó, akkor azért én megjegyezném, hogy az u21-et azért közbe közbe be lehetne áldozni valamilyen módon. Tudom nem pont nekem kéne ezt írni, hiszen pont u21 scout vagyok, de ennek ellenére azért én az u21 helyzetét máshogyan látom, mint itt sokan! Idén, miután a csoportkörnek vége lett, és egy motssal bejutottunk a következő körbe tudta jól mindenki (aki nem az naív vagy én nem tudom), hogy a jó eredmény elérhetetlen. Ilyen esetekben (én persze mindig extrémen gondolkodom ez sokaknak nem tetszik) egyes játékosoknál hagyni kéne az úgynevezett u21 edzés és már az NT-re lehetne náluk koncentrálni. Számomra totálisan mind1, hogy 7. vagy 8.-ak leszünk a csoportban. Viszont a srácok edzésénél az a fél szezon mondjuk kieg edzés tutira jól jönne. Ne felejtsük el azért azt, hogy míg egy tehetség csak 1 évet húz le az u21-be, addig az nt-be akár 4-5 szezonig meghatározó lehet ha annyira elit és jó és pótolhatatlan. Ez azért nem mindegy. Abba azért valamennyire (nem mindenben azért) egyetértek Pörkölttel (megtörtént a csoda), hogy ügyelni kéne arra is, hogy az NT milyen anyagot kap (a megvalósítás persze más téma). Nagyon nem mindegy, hogy eltartható és multis, vagy már 22 évesen 250k a fizetése és nem multis! Nem mennék bele ebbe bővebben, de azt mondom vannak helyzetek amiknél mérlegelni kell, mi a fontos, + 1 győzelem mondjuk az u21-nek, vagy egy jobb játékos mondjuk az NT-nek. Ez már az u21 kapitányok és scoutok felelőssége! Tudom nem könnyű csak úgy beáldozni mondjuk egy regnáló kapitánynak az eredményességet mondjuk! A center és ecs képzésen változtatni kell az fix, de milyen irányba és mennyire radikálisan. Vannak jó ötletek mindkét oldalon, és szerintem amit Kofa csinált az se rossz megoldás! Jobb kezdő értékekkel Ferling és Vona még erősebb lehetne, egyik sem volt az a nagyon multis anyag, mégis mit hozott ki belőlük! Ferling, ha jól tudom idén már lehet kerettag lesz, és kemény u21 kerettag is volt. Valami hasonló nevelés tehát mindkét csapat számára megfelelő lehetne! Ha a tulaj nem esett volna most ki, akkor tovább multizhattuk volna, és maradt volna 190k körül a fizetése ami 2. ligában is eltartható még szezonokig. Így már főskill edzést kapott, és ezért ugrott a fizetése ekkorára! Én egy átmeneti változtatást tartok ebben a témában nyerőnek, a beváltat kell valami újjal keverni, nem radikális változást és nem a mostani rendszer tovább vitelét javaslom!

This Post:
00
208962.61 in reply to 208962.60
Date: 2/9/2012 2:32:02 AM
Overall Posts Rated:
173173
Meglátásom szerint ez a center és erőcsatár állományunkon látszik a legjobban, ahová a megválasztásom esetén jelentős változásokat eszközölnék, amely mint a tulajnak, mint a válogatottnak az érdekét szolgálná.Ez a változás legfőképpen az (új)edzéstervben nyilvánulva meg.
Nagyobb hangsúlyt fektetne a másodlagos képességek szinten tartásán, amelyek a centereket és ecs-ket segítik a támadásban illetve védekezésben(technika-labdavezetés) de nem növelik az egekbe a fizetésüket, így eltarthatóvá és sikeressé teszi a tulajokat és a válogatottat is. Ugyanis ez véleményem szerint a bevált rendszer,a jelenlegivel ellentétben.

Feltennék egy kérdést.

Miből gondolod azt, hogy ez jelenleg nem így megy?

Mert az arra alkalmas játékosokkal ez most pont így történik. Csak erre nem alkalmas bármelyik játékos, és nem is addig tart felnevelni, mint egy alapskillben erős játékost.

Az, hogy te ezt így szeretnéd csinálni, érthető, de a dolog nem újdonság. 4-5 szezon óta szorgalmazzuk ezt, ennek megfelelően 23-24 éves korban már vannak ilyen NT esélyes játékosok. Őket persze óvatosan kell kezelni, hiszen a kiegészítő edzés miatt egyelőre nem állnak még alapskillben NT szinten, de nincs nekik sok hátra.

This Post:
00
208962.62 in reply to 208962.60
Date: 2/9/2012 3:56:57 AM
Carpathian Bears
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
942942
Second Team:
Carpathian Cubs
Ebben szerintem nagy igazság van! Az U21 irányba elfogult emberek csak azt nézik, hogy mi lenne a legjobb amikor odaér az aktuális korosztályba, annál tovább nem nagyon látom, hogy gondolkodjanak, mert akkor már csak a következő generáció a téma...

Szerintem a mostani elég jó draft lehetőséget kínál arra, hogy ne mindenki u21-re legyen kergetve, hanem még most az elején két részre lehet bontani a társaságot és más edzéstervet csinálni nekik... aztán lesz ami lesz, mindkét oldalról fognak lemorzsolódni de mindkét helyen lehet igazán jó játékos...

This Post:
00
208962.63 in reply to 208962.62
Date: 2/9/2012 4:11:11 AM
Overall Posts Rated:
411411
ez alacsony poszton nem gond, 2 szezon óta figyelünk azokra a dolgokra, aminek az nt -nél és az u21-nél is kell. ez jelenleg a magas emberes edzésünket érinti, de azt keményen! kaygee leírta, hogy már most is két irányba megyünk akivel csak lehet, de ezeknek a dolgoknak még be kell érnie. az út elején vagyunk ugyan úgy, mint a bd edzésbe. van 1-2 srác akik úttörőek, és egyenlőre úgy haladnak, ahogy azt 4-5 szezonnal ezelőtt megálmodtuk. sajnos nehéz ám 4-5 szezonig előre tervezni. már a 2-3 is húzós, sok minden közbejöhet és közbe is jött! lásd edzés módszer változás, egyes játékosok pénzügyi helyzete magasabb ligákból történő kiesések stb. Ezzel nem tudunk számolni 4-5 szezonra előre.

Hogy ne legyen teljesen off a hsz-em:

érdekelne egyébként, és a kedves idegen vendégünktől kérdezném, hogy ő mint kapitány milyen mértékben szeretne részt venni a játékosok edzetésében, annak meghatározásában kivel milyen irányba menjünk stb...! mennyire szólna bele az u21-esek munkájába, és hogy gondolja az egész pontos összekoordinálását? mert ugyebár ez szinte fontosabb feladat hosszútávon, mint az nt eredményessége rövidtávon!

This Post:
00
208962.64 in reply to 208962.60
Date: 2/9/2012 4:19:15 AM
Overall Posts Rated:
350350
Ha már szóba került a két válogatott (U21 és NT) kapcsolata itt jegyzem meg, hogy csehek kicsik szintjén feladják a versengést. Nincs olyan ütőképes u21-gyük, mint nekünk, a nagy válogatottjuk előbbre tart.
DE itt jön elő, amit fentebb már írtam:
Alapvetően a draft megszabja egy generáció sikerességét és a hosszútávú NT- lehetőségeinket is

Ha volt a draftban egy gyengébb évjárat, az NT szinten 1 év veszteség és csak abban lehet reménykednünk ez nem lesz tartós / állandó folyamat.
Pontosan ismerjük a siker receptjét, ez mutatkozik meg a vigaszági vb-győztes csapatunkban is.
Miért kéne más fűszert kipróbálni, ha a siker receptjét már egyszer felírtuk a szakácskönyvünkbe?
Nem hinném, hogy gyökeres változtatás kéne és lehetne (a lehetőség híján adott esetben) az edzésben.

Mindenki oda kerül besorolásra amilyen kategóriába való, ez így volt így is lesz ezután is
Az u21-et sem fogjuk beáldozni csak NT érdekek miatt az is biztos. Ha még egyszer én ülnék abban a székben, nem hagynám magam alárendelni az eredményesség szempontjából.
Van 1-2 emberünk, aki speciális NT orientált képzést fog kapni, ezt nem tudjuk tömegével csinálni bázisok híján.
Ennek tükrében az U-21et sem kéne feladnunk versenyképességi szempontokból.

Mindig is az erős U21-es centerek kerültek be az NT keretbe, ezután is szükségünk lesz monsterre és a divat úgy diktálta, hogy multisra is. A kettő kiegészíti egymást, mindkét fajtát edzetjük, akkor nem tudom hol a baj az edzetés terén??

This Post:
00
208962.65 in reply to 208962.58
Date: 2/9/2012 4:24:18 AM
Overall Posts Rated:
6262
Kedves Gila, igyekszem lényegre törően válasozlni a feltett kérdéseidre.
A 3x16-ot kevésnek tartom még jó 8-10-es szintű másodlagos skillekkel is.
Hogy lemondunk-e egy u21-es játékosról hogy az NT-re nevelődjön? Az U21-re mehetnének a legenda-mvp-szupersztár tehetségek is, de csak azok, akiknek a kiegjei(tech, lab, pa) gyengébbek pl átlagban 5-ös szint alattiak. Tehát az u21-sem szenvedne hiányt, fontosnak tartom a szereplésüket. Ide még megemlíteném azt is, amit dzsevasz is mond, hogy az u21 tulajdonképpen egy szezonig szól egy játékosnak jobb esetben, az NT-pedig több szezonon át lehetne erősebb a mostaninál.
Itt megemlíteném pl Fazekas esetét is, egy fecske nem csinál nyarat( talán még 3-sem). A lényeg, hogy u21-sem szenvedné meg a pogramot, ha igen, csekély mértékben.
Az NT-re lennének nevelve azok a jó kieges és jó kezdő főskillekkel rendelkező játékosok magas pottal(MVP-legenda).
Tehát főskillben éppen úgy lennének erős játékosok az u21-ben, viszont szezononként átlag 2 játékos biztosan lenne, akiket egyből az NT-re készítenénk fel.
A felneveléssel kapcsolatban:
Vannak farmjaink, és vannak olyan tulajaink is(hála égnek) akik képesek több szezonon keresztül edzeni a játékosokat. Szezononként 2-3 játékos jó ha van, akire lehetne alapozni ezt az edzési programomat. Annyi játékkost még elhelyezhetőnek tartom. Erre van egy külön ötletem is amely megkönnyítené ezt a folyamatot:
A farmjaink egyszerre két centert nevelnének 18-éves kortól 22-ig, egy másfél szezon kiegekre, kettő és fél főskillekre menne el. Ekkor már a játékosnak csupán az elsődleges képességekre lenne szüksége, ilyenkor pedig leszerveznénk neki egy tulajt. 1.-2. ligásat, vagy aki jelentős anyagiakkal rendelkezik. Főskillt edzeni egy előre kimultizott centernek nem nagy áldozat, a csapat tud teljesíteni, és baromi értékes játékost tud így csinálni bármelyik tulaj egy jcenterből 25-26 éves korára.

Abban is tévedés van, hogy egy gyengébb (pl 3*13 multis 21 évesen) játékos benti edzését 22-24 éves korra tolod.
26 éves korára feledzhető. Egyébként is abnormális jelenség, hogy 23 évesen valaki válogatott center, de már nem edzik semmire sem a fizuja miatt, és értéktelen. Erre az összes problémára megoldást jelent a programom, a véleményem szerint.

Erről a játéknevelésről egyébként egy ideje PM-ben a BBB-győztes rwystyrk (European Champion)-al egyeztettem( ő érti a szlovákot én pedig a cseh-et), ez teljesen hasonló az ő stratégiájukkal is. Ha ők 500 felhasználóval meg tudják csinálni, akkor bízom benne hogy mi is képesek vagyunk rá. És meg lehet nézni, hogy az élvonalukban mennyi cseh válogatott játékos van jelen.

A többi kérdésemre engedelmetekkel majd később válaszolok.

Last edited by pörköltszáj-Hungarian NT coach at 2/9/2012 4:24:47 AM

From: kaygee

This Post:
00
208962.66 in reply to 208962.62
Date: 2/9/2012 4:37:11 AM
Overall Posts Rated:
173173
Szia deakdzso!

Biztosíthatlak arró, hogy ez a dolog már nem mai ügy (szerencsére). Amint arról itt már többször szó esett, a kinti oldalon van egy olyan hely, ahol a scoutok és a kapitányok megoszthatják a hasonló véleményeket, és ott meg szoktuk azt beszélni, hogy a nagyobb tehetségek (9-es vagy afeletti pot) milyen edzést kapjanak úgy, hogy az mind 21, mind pedig NT szempontból jó legyen.

Már scoutolásom idején is volt egy-két olyan játékos, akit "elkértem" NT-re (Szoboszlai Tibor például) és kicsit másképp edzettük, mint ahogy U21-re kellett volna. Végül csak egy tesztmeccsen játszott a U21-ben, de remélem, hogy mire felnő, az NT-ben ott lehet majd. Ilyen volt Plotár Krisztián is, ő is kmaradt a nagy U21-es menetelésből, azonban az utolsó meccsre már beérett annyira, hogy a magas kiegei miatt még használni is tudták. De az alapirány az volt, hogy nem U21-re megy, NT-re megy.

Arról estig el lehetne ötletelni (jó is lenne, sok hasznos felvetés születhetne), hogy mi a jobb módszer. Előbb kivenni valakit az U21-re nevelésből és egyből NT-re edzeni vagy pedig U21-es koráig nevelődjön U21-re és utána legyen kiegészítő edzés. Hangsúlyosan az elmúlt 2-3 szezon draftja alapján az utóbbi elv mellett voltam, mert azért olyan túl sok tehetség nem volt, hogy csak úgy kiemeljünk valakit. Plotárt pedig gyönyörűen fel lehetett nevelni úgy, hogy gyakorlatilag nélküle tudot az U21 vigaszágit nyerni.

Egyelőre nem akarok konkrétumokat írni, hiszen tart a választási kampány, de abban igazad van, hogy ez a draft megint lehetőséget adhat arra, hogy 1-2 tulajdonossal egyeztessük a válogatott követelményeket, és ha kedvet érez hozzá, akkor edzhet NT-re.

Egy dolgot viszont kérek, hogy vegyél figyelembe. NT-re edzeni 6-7 szezon és csak magas pottal rendelkező játékos jöhet szóba. Ez gyakran nagy befektetés, sok esetben ajánlott a 6-os edző (nem követelmény, ajánlott), és aztán anyagilag sem egy kis keresetű játékost kell eltartani, annyi bizonyos. Aztán pedig attól függetlenül, hogy alapskilles vagy multis játékos edzése folyik, többféle áldozatot is meg kell hozni, az első esetben nagyobb az aránya az anyagi áldozatnak, a második esetben pedig az okoz problémát, hogy az edzést kell gyakran váltogatni kinti és benti között, ami a hosszabb távú csapatépítés rovására megy. Ezért van az, hogy amellett vagyok, hogy alapból U21-re menjenek a játékosok, ez így is van rendjén, az U21-nek a bázisa is mindig nagyobb lesz, mert 3 szezon edzés és az ebből adódó kisebb anyagi áldozat mindig egyszerűbben megvalósítható. Ezzel viszont az is megvalósítható, hogy az NT bázisa viszonylag nagy marad. Nyilván lesz, aki külföldre kerül, és nyilván olyanok is lesznek, akik nem edződnek tovább, meg olyanok is, akik igen. úgy gondolom, hogy az a jó megoldás, hogyha alapvetően U1-re megy az edzés, és utána jön a multizás, és ha van egy nagyon jó draft eresztés, akkor abból kiveszünk 1-2 olyat, aki nélkül még bőven megvalósíthatóak az U21-es célok, és nekik keresünk hosszabb távra tulajdonost. Amint mondtam, pár esetben már volt ilyen, példa a fenti két játékos.

UI: most jutott eszembe, hogy Gedó is ilyen volt, de nála egy sajnálatos botulás után váltottunk és végül multisabban be tudott érni U21-re is. Az NT-ben is remélem, hogy ott lesz majd pár szezon múlva.

Last edited by kaygee at 2/9/2012 4:37:46 AM

Message deleted
Advertisement