po 1. nie nazwałem Cię kłamcą tylko napisałem że niedopowiedznie jest kłamstwem dodając :P co miało oznaczać wypowiedź humorystyczną pokazującą ogólną prawdę życiową:P
Okey, muszę pamiętać, że jak na przyszłość nazwę kogoś pajacem, żeby postawić emotkę ;-)
po 2. wciąż fundamentalne dla mnie pozostaje pytanie: KIEDY, za ile tygodni, po jakim czasie, ile dni zajmie oszczędność/zysk tego już przysłowiowego miliona? o to pytam od samego początku. może tym razem nie zignorujesz mojej wypowiedzi i skupisz się bardziej na pytaniu niż za swojej osobie.
Po pierwsze nie zadałeś pytania tylko zarzuciłeś kłamstwo. Jest to osobliwy sposób pytania ;-) Osiągnąłeś w zasadzie tyle, że nie dałem kompletnej tabelki dla wszystkich kombnacji levelu oraz pensji starego i nowego pracownika (a w zasadzie skryptu, który ją oblicza). Reszta zainteresowanych może Ci za to podziękować ;-)
Zauważ, że to nie jest nawet tak bardzo istotne ile dokładnie się zarabia. Na początkowo istotne jest czy w ogóle się zarabia. Podałem już tutaj przykład, że jak ktoś ma trenera 45k to nie opłaca mu się wymieniać na 38k nawet za darmo, bo będzie w plecy. Tak więc pierwsza podstawowe pytanie to jest "CZY?". Dopiero dodatkowo dodaję "ILE?".
Oczywiście wymieniać warto jak najwcześniej ile się tylko da, jeśli tylko jest możliwość wymiany za zero. Każde czekanie dłużej to strata. Jak potrzebowałem trenera level 5 cztery miesiące temu, to wymianę zaczynało się opłacać przy posiadaniu trenera 42k. Wcześniej nie widziałem żadnej okazji, gdy było to opłacalne. Teraz wydaje mi się, że granica jest niższa, bo ceny na TL-u oraz dochody i budżety klubów zmalały, więc personel pewnie też.
Natomiast jeśli ktoś ma już trenera biorącego więcej (50k, 65k, itd) to dopiero wtedy pojawia się pytanie jaką opcję wybrać, bo można wybierać z wielu. Wtedy jest pytanie czy lepiej wziąć trenera 15k za milion czy trenera 30k za 100k. I ta tabelki właśnie na to odpowiadają.
po 3. sprawia Ci przyjmneośc bezsensownie czepiać się czy to będzie 30k, czy 30100 czyli te promile więcej?
Nie, to właśnie to nie takie promile jak się wydaje. Po tygodniu będą promile, ale po kilku tygodniach już nie. A po kilkudziesięciu już się robi kosmos. Tak się właśnie zachowują ciągi geometryczne. Trener z pensją 15k (level 5) po roku kalendarzowym zaczyna zarabiać 42k. I to już nie są promile tylko prawie 3 razy więcej ;-) Dokładnie 2800 promili ;-)
Znasz bajkę o tym, że żebrak po zabiciu smoka zażyczył sobie od króla, żeby dał mu albo pół królestwa albo tyle ziarenek zboża ile zmieści się na szachownicy w następujący sposob: na pierwszym polu szachownicy jedno ziarenko, na drugim dwa, na trzecim cztery, na czwartym 8 itd, na każdym 2x więcej. Król wybrał opcję z szachownicą, bo nie umiał mnożyć i myślał, że przechytrzy żebraka. Żart jest taki, że tyle zboża nie ma na całym świecie i nie mógł się wypłacić ;-) To są właśnie ciągi geometryczne ;-)
po 4. dla mnie ważniejsza jest informacja kiedy zacznę zarabiać a nie il wirtualnie mogę zarobić.
Pierwsza najważniejsza informacja jest czy w ogóle zarobisz. Jeśli masz trenera z pensją 30k i masz możliwość kupić trenera 20k za milion, to nie jest to opłacalne (opłacalne jest go kupić za mniej niż 84k). Ale np. jakbyś miał możliwość kupić trenera z pensją 5k za milion, to to byłoby opłacalne. Ale za 2 miliony już by nie było opłacalne. A gdzie jest granica opłacalności? To właśnie ja policzyłem i powiedziałem dwóm osobom (a w tym powyższym wypadku granicą opłacalności zamiany trenera 30k na 5k byłaby cena na poziomie 1,4M).