Доста е спекулативно това. Да, влияе опита, няма спор в това. Въпросът е обаче до каква степен? Също и колко опит се печели и как? Моят шутинг гард има 12 официални мача и едно френдли за държавата си и опита му не е нищо особено (съвсем скоро стана 6). 1 година по-възрастното ми крило никога не си е и помисляло за национален отбор, а е с 5. С радост бих изчел, ако ни обясниш това за опита, нищо че е дълго :) Когато имаш време.
Сам казваш ,че една година по възрастния ти гард има по малко опит.Опита се определя не от броя на изиграните мачове,а от :
1-минутите изиграни
2-вида на съзтезанието
Всяко съзтезание има различен коефициент по който се изчислява опита.
А Приятелските мачове най-малък
Б Срещите от лигата не съм сигурен за тв-мачовете с по-висок
В купата е различен ,но поради различните кръгове незнам със сигурност
Г Плейофите носят най-голям коефициент но предполагам има и значение лигата
Д Националният отбор носи един от най-високият коефициент.
Имаше навремето "спекулация" че едно ниво опит се равнява на около 1800 мин игра но поради различните коефициенти е приблизително близко аз бих казал в диапазона 1500-2000. Ясно е ,че трупането на опит е статично тоест не се влияе от възраст не се влияе от нивото например феномелно-легендарно да изисква повече минути.
По време на симулацията на мача опита играе роля за вземате на решения на всеки играч, при въвеждането на новия енджин имаше отворена дискусия с бб-марк и бб-чарлз в която разясняваха точното влияние и процесите които протичат при симулацията.Накратко във една атака топката ако е в плеймейкъра той има множество алтернативи 1-да подава 2 да стреля от 3-ка 3-да пробива и да стреля от средно разстояние.....изчисляват се уменията на играчите и в зависимост от опита избира по-правилния вариант.Опита също може да допринесе за по-малко грешки от даден играч както и за изгонването му за фалове. По опитните играчи ,които за застрашени от фалове се задържат по-дълго време в игра да речем със 5 фала могат да изкарат целият мач докато новобранците си правят 6 фал и заминават под душовете.