Engedd meg, hogy Gila helyett én válaszoljak, mivel ez nagyobb részben engem érintene. Nem akarom "bő lére ereszteni", de ezt nem lehet 2-3 mondatban kifejteni.
Először is szerintem az U21-be bekerülő csapattagok már nagyjából kész játékosok, hiszen ideális esetben 3 éve edződnek, míg nekünk csak pár hetünk lesz az edzéssel kapcsolatban tanácsokat adni, illetve a kisebb hiányosságokat korrigálni, mielőtt komoly, vérre menő meccseket játszanánk, tehát a kérdést két részre bontanám.
Először is a keret összeállítása: Véleményem szerint mindenre fel kell készülni, ezért minden posztra kellene legalább egy (de inkább kettő) monster játékos, és melléjük 6-8 multiskilles, lehetőleg több poszton bevethető játékos. Az én elképzeléseim szerint a keret a következőképpen nézne ki, posztokra lebontva:
PG:
- egy nagyon jól passzoló és nagyon jó külső védekezésű játékos
- egy remek kinti dobó és nagyon jó külső védő
SG:
- két ponterős játékos, egyikük erős kétpontossal, a másik inkább nagyon jó védő
SF:
- egy jó belső védő és támadó, lehetőleg megfelelő magassággal
- egy jó külső védő és támadó, minél magasabb dobótávval
PF:
- egy monster belső skillekkel rendelkező játékos
- egy kívülről is jól dobó, lehetőleg jó belső védő és lepattanózó
C:
- ide vitathatatlanul két monster kell, ami a belső skilleken kívül fontos lenne, az a büntető
Mindezek mellett PG - SG, SG - SF, SF - PF és PF - C kombóknak biztosítanánk helyet. A 18 fős keretet szerintem max 16 fővel kéne feltölteni, így az esetleges szezon közbeni behívásoknak is helyet hagyni, hogy ne kelljen TS eséssel helyet csinálni. A 21 éves korosztályban természetesen már csak abból tudunk válogatni, ami van, tehát nem várnánk el senkitől, hogy teljesen átképezze játékosait, ez valószínűleg úgyis a klubcsapat szereplésének a hátrányára válna.
A kérdés második része gondolom arra vonatkozik, hogy a jelenleg 18-20 éves korosztályt hogyan kéne edzetni. Én a multiskillre és az erős védekezésre esküszöm, de természetesen ez többségi döntés, hogy mire lesz szükség a jövőben, mindazonáltal emlékeztetnék mindenkit, hogy újabban egyre elterjedtebbek a kintről jól dobó erőcsatárok, a gólkirály irányítók, vagy például a kiemelkedő kétpontos dobó SG-k, tehát fel kell készülni egyrészt ezek levédekezésére, másrészt nekünk is ki kell nevelnünk ilyen játékosokat, hiszen ezek jelentősen kibővítik a támadó stratégiánk repertoárját.
Ami a posztonkénti edzéstervet illeti, ezt több emberrel együtt szeretnénk kidolgozni, amit fontosnak tartok, az hogy a tapasztalatlanabb csapatoknak abban is segítsünk, hogy ne csak a válogatottra készülő játékosuk legyen "megtervezve", hanem csapatszinten is jól járjanak, tehát pl ne egy 32 éves játékos legyen az adott poszton a másik embere, vagy például ne legyen a kezdő irányitója monster külső védekezésből és gyenge a többi fő skillben, ha a jövőbeli válogatott játékosnak éppen külső védekezés edzésre van szüksége.
Konkrétan én úgy kezdeném a fiatal játékosok edzetését, hogy mindenkinek melegen ajánlanám a szükséges védő skillek felhúzását első évben, második évben profilnak megfelelően a kiegészítő, vagy támadó skilleket edzetném (SG és SF értelemszerűen tempó és dobótáv, PF és C lepattanó, kétpontos kombinálva, PG-nek technika és passzolás és csak utolsó évben tempódobás).
Don't feed the troll