BuzzerBeater Forums

BB Poland > [IDEA] Zmiany w transferach .

[IDEA] Zmiany w transferach .

Set priority
Show messages by
This Post:
00
163502.60 in reply to 163502.59
Date: 11/9/2010 9:01:02 AM
Overall Posts Rated:
1212
Tak swoja drogą dziwne że BBcy nie uwzględniają żadnych pomysłów od uczestników gry. Myślę że to co jest poruszone w tym temacie zaakceptowałaby (w pewnej formie) większa część userów. Każde forum krajowe powinno mieć temat pomysły albo jakiś podobny z którego GMowie przekazywali by pomysły do BBków.

This Post:
00
163502.61 in reply to 163502.59
Date: 11/9/2010 9:02:17 AM
Overall Posts Rated:
773773
jeżeli by nawet wprowadzili jedną rzecz ale ograniczającą ta chora sytuację to juz było by coś .

This Post:
00
163502.62 in reply to 163502.60
Date: 11/9/2010 9:12:55 AM
Overall Posts Rated:
1212
Dokladnie....jakies porpozycje zmian od uczestnikow gry,a szczegolnie jezeli owe zmiany bylyby proponowane przez jednych z najlepszych menadzerow w danym kraju to co najmniej powinny byc rozwazone,a z tego co czytam w tym watku to jednak BB'cy maja to gleboko w D,no szkoda.

Last edited by ThugMan4shoo at 11/9/2010 9:13:24 AM

This Post:
00
163502.63 in reply to 163502.62
Date: 11/9/2010 9:20:04 AM
Overall Posts Rated:
1313
Wg mnie ten problem wynika z calkowicie innego, szerszego klopotu. Pensje nie sa zbilansowane z umiejetnosciami. Center zarabia 2-3 razy tyle co PG czy SG o podobnym poziomie i nawet 5-6 razy wiecej niz SF. A do tego dochodza jeszcze IMHO za duze koszty personelu. Co na to poradzic to ja nie wiem. Na pewno mozna zmniejszyc pensje personelowi ale co do zmian obliczen pensji zawodnikow trzeba byloby sie bardzo zastanowic co to przyniesie.

From: B.B.King

To: Jax
This Post:
00
163502.64 in reply to 163502.58
Date: 11/9/2010 9:22:21 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Ok Twoje zdanie rozumiem . Dla ciebie kupowanie mutanta na PO nie jest niczym złym .

Kupowanie mutanta na PO nie jest w niczym ani lepsze ani gorsze niż kupowanie mutanta w środku regularnego sezonu.

Skoro mutanty w tej grze istnieją (można ewentualnie się zastanawiać czy powinny istnieć, ale to temat na oddzielna dyskusję), to ich kupowanie jest elementem gry. A od managera zależy wybór najlepszej strategii i nie ma w tym nic nieuczciwego.
Zakup mutanta może mieć swoje zalety ale też i wady. Prezes musi rozkminić co się najbardziej kalkuluje. Przypuszczam, że czasem zakup mutanta może się opłacać, ale może też być bardzo nieopłacalny.
Ceny tuż przed PO idą w górę, po zamknięciu okienka na PO spadają, tak samo są niższe na począku sezonu. Więc prawdopodobnie kupując mutanta tylko na PO trzeba liczyć się z tym, że sprzeda się on taniej niż został zakupiony. To jest pierwsza strata w przypadku takiego manewru.
Poza tym gdy zawodnik jest krótko w klubie, to płaci się większą prowizję (jak zawodnik jest w klubie 2 tygodnie i klub robi mało transferów, to ta prowizja wynosi około 17%). To jest druga strata.
W końcu też pensje mutanta, które do niskich nie należą, trzeba płacić przez dwa tygodnie. Mówimy w tym wypadku o kwotach rzędu 800-1000k.
Tak więc finansowo taki manewr raczej nie będzie opłacalny. Bo jak widać są już naturalne utrudnienia. Od prezesa zależy skalkulowanie czy mu się to opłaci, bardzo często w ogóle się nie opłaci.
Wystarczyłoby jeszcze dodać to wypłacanie pensji od razu przy zakupie, o czym była mowa (ograniczenie czystego divine tricku z zerowymi pensjami), wtedy trzeba byłoby mutantowi na PO zapłacić trzy pensje. Wtedy mówilibyśmy już o kwotach 1,2-1,5M wydanych na same pensje.
Po zsumowaniu tych wszystkich strat może się okazać, że koszty takiej operacji są wyższe niż kosztował mutant ;-) No bo kupisz za 1,5 sprzedasz za 1,0 z czego dostaniesz tylko 0,83 a do tego jeszcze 0,9 wydasz na pensje.
I może się okazać, że są lepsze strategie na pozbycie się dwóch milionów ;-)

From: Jax

This Post:
00
163502.65 in reply to 163502.64
Date: 11/9/2010 9:29:58 AM
Overall Posts Rated:
773773
ok zgoda jezeli chodzi o wyliczenia finansowe Tylko jest też aspekt sportowego wyniku .

Przecież jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację że ktoś z normalnym zbilansowanym składem trenujący i budujący zespół od kilku sezonów moze być niejako pozbawiony awansu bo komuś za pięc dwunasta zechce się mutanta .Szczególnie mam tu na myśli niższe ligi .

From: człoWeniu

This Post:
00
163502.66 in reply to 163502.65
Date: 11/9/2010 9:46:24 AM
Overall Posts Rated:
270270
W najniższych ligach to mutanci kupowani mogą być tylko na farmy, a one raczej mistrza nie wygrywają. W ligach 2-3 to jeden mutant ci awansu nie zapewni. Może ewentualnie przechylić szalę jeśli obie drużyny są względnie wyrównane lub ta z mutantem była minimalnie słabsza przed transferem. Ale to już wybór prezesa czy woli przez cały rok oszczędzać na mutanta, który pogra u niego 2 tygodnie,czy pakować kasę w rozbudowę hali, draft czy wyszkolony personel.

This Post:
00
163502.67 in reply to 163502.65
Date: 11/9/2010 9:51:23 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Musisz tylko pamiętać, że ten rywal musi mieć gdzieś na to odłożone pieniądze.
Czyli np. grał słabszym składem w regularnym sezonie, więc miałeś okazję wyrobić sobie lepszą pozycję przed PO.
A może rywal lepiej prowadził klub i dzięki temu ma teraz kasę na taki manewr.

Ja w zeszłym sezonie przed PO wzmocniłem się podkoszowym z pensją 27k. I tak była trzy razy wyższa niż miał mój poprzedni podstawowy PF (z którego śmiali się IV ligowcy, że słaby) ;-) Kalkulowałem też czy nie zatrudnić jakiegoś wymiatacza z pensja ponad 100k, bo główną przeszkodą w PO był ten potwór: (6896520), którego trzeba było jakoś powstrzymać.
Wyszło mi, że finansowo mi się to nijak nie opłaci. Jakbym kupił kogoś z dużą pensją, to musiałbym potem go sprzedać a dodatkowo jeszcze kogoś, żeby pokryć straty. I byłbym o dwóch zawodników do tyłu. A tak nie musiałem nikogo sprzedawać a ten nowy mógł pozostać w klubie.

Wg mnie wcale nie chodzi w tej grze o całkowite uniemożliwienie takich manewrów na zasadzie sztywnego ograniczenia.
To ograniczenie powinno być miękkie, czyli takie decyzje powinny być możliwe, ale im bardziej skrajne jest dane posunięcie to powinno być coraz bardziej nieopłacalne.

I takie coś już jest chociażby w postaci pensji. Jak masz podkoszowego z wszystkimi trzema najważniejszymi skillami równymi 13 i wymienisz go na 14, to koszt jest mniejszy a zysk w sile gry większy niż przy wymianie 16 na 17.

Od managera zależy uwzględnienie wszystkich opcji i wybranie optymalnej. Natomiast sztywne ograniczenia to gra traci głębię i staje się mniej ciekawa.

Poza tym zauważ jeszcze jedną rzecz. Gdyby wprowadzić, że zakupy przed PO trzeba robić na 3 tygodnie przed, to też by się znaleźli tacy, którym by przeszkadzało, że rywal się wzmocnił w ostatniej chwili (na 5 minut przed zamknięciem okienka) a oni na początku sezonu. Nigdy wszystkim nie dogodzi ;-)

From: Jax

This Post:
00
163502.68 in reply to 163502.67
Date: 11/9/2010 10:06:30 AM
Overall Posts Rated:
773773
Ok rozumiem wszystkie argumenty . Ja pozostaje przy swoim zdaniu . :-)

This Post:
00
163502.69 in reply to 163502.68
Date: 11/9/2010 10:26:40 AM
Overall Posts Rated:
12061206
A ja przy swoim ;-)
Brakuje w zasadzie tylko wypłat pierwszej pensji. Większość innych pomysłów to wylewanie dziecka z kąpielą.
Wg mnie wszystko jest do zrobienia miękkimi ograniczeniami. Zauważ, że w BB nie ma szytwnego ograniczenia, że pensja zawodnika nie może być wyższa niż 1M. Może. Ba, zawodnik z SS = 86 może mieć pensję ponad 1,5M ;-) Ale jednak pensja do takich poziomów nie dochodzi ani nawet nie zbliża ;-)
Niby nie ma ograniczenia, ale jednak ograniczenie działa ;-)
Jestem zwolennikiem takich sposobów. Wtedy pojawia się pole do popisu i do kalkulowania gdzie jest optymalny poziom. A nie, że ten poziom jest narzucony z góry. Robi się interesująco, są ciekawe decyzje do podjęcia.

This Post:
00
163502.70 in reply to 163502.69
Date: 11/9/2010 1:16:49 PM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12101210
A ja przy swoim ;-)
Brakuje w zasadzie tylko wypłat pierwszej pensji. Większość innych pomysłów to wylewanie dziecka z kąpielą.

albo odprawy, albo konieczności gry w klubie przynajmniej przez okres jednej aktualizacji (tydzień lub 3 mecze?)

Advertisement