BuzzerBeater Forums

Poland - I.1 > Sezon 55

Sezon 55

Set priority
Show messages by
This Post:
00
312139.60 in reply to 312139.53
Date: 10/31/2021 9:21:26 PM
Szerszony
PLK
Overall Posts Rated:
12981298
Second Team:
Szerszony II
"kilkudziesięciu" bo nie wiem dokłądnie ile, wiem ze ostatni raz o czymś takim rozmawiałem ze Sztukerem dawno temu, w momencie gdy już w zasadzie ciągle graliśmy przeciwko sobie CT a nie bardzo w to ludzie wierzyli, więc w zasadzie nie chciałem się umawiac na luz a bardziej skończyć z CT które jest tego odwrotnością bo szkodziło tylko nam, ale moim zdaniem bardziej Sztukerowi (patrzac na moje wyniki)
nie wiem w którym sezonie to było, ale dawno temu, moze Sztuker pamięta
a no i Sztuker wtedy zdecydował ze będziemy cierpieć dalej i dalej regularnie raz jeden raz drugi, a często obaj częstowaliśmy się CT

Pamiętam doskonale

To było może z 20. sezonów temu (czyli, jakby nie było, już kilkudziesięciu) - szkoda, że BB-Maile nie sięgają tak daleko do historii.

Twoim warunkiem było dożywotnie granie przeciwko sobie luzu - bodajże w sezonie regularnym, nie wiem czy na PO to też obowiązywało (czyt. PO-Normal). Nie mogłem sobie na to pozwolić, bo byłem słabszy i tylko granie z wyższym nastawieniem przeciwko Tobie dawało mi jakieś szanse. Poza tym zawsze byłeś moim najgroźniejszym ligowym Rywalem wg kibiców (ja Twoim chyba też), a niejednokrotnie przy okazji nasze mecze były transmitowane w TV, więc granie luzu mijało się z celem.
Wiedziałem, że będziesz grał długo wąską Kadrą, więc mój brak zgody też trochę wymusi na Tobie trochę więcej kombinowania i starania się, żeby albo nie grać przeciwko mnie CT albo uniknąć porażek grając z bardzo niskim entem.

Niestety, nikt z żadnych ligowych Rywali nigdy nie wykorzystał tego, że przynajmniej przez kilka sezonów waliliśmy z Darkonzą przeciwko sobie Mecze o Wszystko, co też z drugiej strony mnie irytowało, ponieważ każdy gadał o dominacji Darko, a nikt nie zrobił nic, żeby choć na moment wykorzystać takie chwile jak te, żeby Młoty Stargard nie kończyły sezonu 22-0/21-1.

Co do samego luzowania - mi osobiście raczej rzadko się zdarzało coś takiego proponować, ale nie mówię, że to się nie zdarzyło. Jestem pewien, że więcej takich propozycji dostawałem od innych, niż sam oferowałem, ale i tak jestem spalonym oszustem w oczach Szewy, to pewne. Trudno.

Jakby ktoś nie wiedział, to na poziomie Kadr Seniorskich umawianie się na luz to powszechny proceder. Grupy eliminacyjne są przeważnie tak wyrównane, że -1/-2 entuzjazmu po Normalu może w przyszłości zrobić ogromną różnicę, więc wielu kombinuje oferując sobie granie TiE.
Są też takie zespoły jak USA (z managerem, o ile dobrze pamiętam, khenry'm), które umawiają się na luz, a potem grają Normal wbrew wcześniejszym ustaleniom - jak wtedy nazwać taką osobę?

OG.
From: kozlik4

This Post:
22
312139.62 in reply to 312139.59
Date: 11/1/2021 3:06:50 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies
najczesciej mocniejszy wykorzystuje slabszego zeby bylo mu latwiej z tymi mocniejszymi tak to przeciez dziala.
Wg. mnie to działa odwrotnie.Tzn. słabszy kombinuje, by zniwelować przewagę mocniejszego i zwiększyć swoje szanse. Mocniejszy nie musi podejmować ryzyka. Podobnie działa typowanie GDP. Jesteś słabszy, ryzykujesz.
sytuacja o ktorej wspominasz tez jest nie fair ale podyktowana poniekad przez system

System to w realu zwykle słabe usprawiedliwienie dla czynienia zła😛

Zmierzam do tego, że ciężko przenieść realia z prawdziwego świata do gry społecznościowej. W realu ciężko sobie wyobrazić sytuację, że przychodzi pełna hala ludzi, a tam jakieś nonamey wczoraj na szybko złapane na ulicy grają i dostają w czapkę 100pkt😛

Ta gra jest jaka jest, a jej elementem jest np.całkowite odpuszczanie niektórych meczów (patrzysz głównie na korzyść dla siebie, a nie np. na to że ktoś się utrzyma, bo miałeś go na wyjeździe i mu odpuściłeś, a z jego rywalem do utrzymania wygrałeś, bo grałeś u siebie i zagrałeś na serio), czy granie z tym samym nastawieniem po dogadaniu się na tie vs tie zamiast nor vs nor (też patrzysz głównie na korzyść dla siebie). Reguły nie zabraniają ani jednego ani drugiego.

Last edited by kozlik4 at 11/1/2021 3:07:57 AM

This Post:
22
312139.64 in reply to 312139.63
Date: 11/1/2021 7:28:52 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies
hipotetycznie mocniejszy podbija do slabszego o tie zeby ten nie wcisnal normala tak to widze

Widać, że tego nigdy nie robiłeś:D

Tie vs Tie agreement ma sens tylko wtedy jeśli obu drużynom się to opłaca (zamiast grania normal vs normal). W momencie kiedy wyraźnie mocniejszy proponuje TIE słabszemu to ciężko o sensowną korzyść dla słabszego. Taka propozycja jest przeważnie bez sensu...tylko mocniejszy naraża się na sytuację, w której słabszy poczuje się urażony niesprawiedliwą propozycją i nie dotrzyma umowy. Takich propozycji bez wyraźnej korzyści dla obu stron po prostu się nie składa:P

Co nie znaczy, że takich nie ma. Kiedyś taką propozycję złożył mi np. coach Hiszpanii. Odpisałem, że się z nim nie umawiam, bo raz że powinien wygrać ze mną nawet tie vs normal i nie widzę korzyści dla siebie z takiego rozwiązania, a jak się obawia że zagram normala to niech ryzykuje z GDP albo też gra normala:P

No właśnie...praktyka umawiania się mocno zamarła jak weszło GDP. Kiedyś umawianie się (a więc relacje, trochę też sztuka handlowania) to była w zasadzie jedyna strategia by oszukać przeznaczenie i ugryźć wyraźnie mocniejszego. Dzisiaj jak nie jesteś pewny to próbujesz z GDP.

Dużo częstszą praktyką jest dzisiaj: "hej, wychodzę jutro rezerwami, nie bij mnie za mocno". Gdyby Ci tak Both napisał przed meczem to już miałbyś łatwiej ze mną we wtorek bo nie zagrałbyś normala i wszystkie siły rzucił na mnie.

ja rozumiem ze duch sportu i gra fair play w internetowej gierce to mrzonka ale sam niestety postrzegam ta rywalizacje w bb ja w irl i wiem ze to jest moj problem bo wiekszosc ma na to wywalone

I tutaj dochodzimy do kolejnych kwestii...raz, że jest to GRA, czyli ZABAWA. A, że w BB pozostali już chyba tylko sami starzy sknerusy:D to już pewnie większość zapomniała, że to tylko gra, a więc traktowanie jej 100% poważnie to chyba nie najlepszy pomysł. Ktoś powie, oszustwo to oszustwo i jak ktoś nie oszukuje w życiu to i nie oszukuje w grze. No nie wydaje mi się by przykładanie tej samej linijki do gry/zabawy i życia było czymś właściwym. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto nie grał np. w football managera na savey przed ważnymi meczami, albo na kody w innych grach;-) Granicą jest oczywiście regulamin gry.

a dwa...nie bez powodu napisałem wcześniej, że jest to gra SPOŁECZNOŚCIOWA (o czym tez nie należy zapominać), czyli gra w której relacje nie są bez znaczenia, a wręcz ta gra na nich bazuje. Bo przecież jeśli ktoś Cię nie lubi to może Cię co mecz częstować CT, czyli nawet jak jesteś top zespołem to masz problem. Natomiast jak ktoś Cię lubi (uproszczając) i/ lub jeśli zwyczajnie mu to pasuje to może Ci napisać, że odpuszcza mecz. W realu tego nie uświadczysz.

Podsumowując: gra jest o tyle sprawiedliwa, że jeśli jesteś dobry to Tobie odpuszczają. Jak jesteś słaby to na Ciebie się spinają, a odpuszczają lepszym:P

Last edited by kozlik4 at 11/1/2021 7:34:22 AM

From: darkonza

This Post:
11
312139.65 in reply to 312139.56
Date: 11/1/2021 9:14:34 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838

to ze zagralem normala wynikalo jedynie z checi powalczenia o final jesli sztuk pokonal by ciebie a ja irona.

no i ok, jest wyjasnienie i mogło tak być
tylko teraz pytanie, gdybym to ja tak zagrał w cwiercfinale na wyjeździe a Ty grałbyś póxniej półfinał uwierzyłbyś mi takie tłumaczenie? ano nie uwierzyłbyś
mozna mi wiele zarzucic ale nie oszukiwanie.

no cóz są tacy co mówią ze luz to oszukiwanie, a jednocześnie uważają ze jak się z kimś umówią i go oszukają to oszukiwanie nie jest
co do luzu jako oszukiwania, rozejrzyj się wokół siebie, jak górnicy się umawiają na jakieś dopłaty z rządem, to jest w zasadzie to samo ale w realnym życiu, oni maja inni nie, jak się mundurowi umówili ze maja 100% płatne L4 a pozostali maja 80% to znów jest odpowiednik luzu w rzeczywistym życiu, albo w większej skali: jak USA robi duże "luzowanie ilosciowe" po ludzku mówiac "drukuje" nowe biliony dolarów to przez to ze świat rozlicza się w dolarach za surowce dla wszystkich na świecie nagle staje sie drozej a dla USA niekoniecznie bo przeciez maja wiecej dolarów, tak działa świat, tylko ludzie nie nazywaja tego oszukiwaniem tylko raczej "niesprawiedliwością" i takich przykłądów jest pełno ze gdzieś ktoś sobie robi lepie i moze "okolica" na tym stracić, w zasadzie to nawet jak jakaś firma dogaduje się z inna zamiast z Twoją to się to nazywa "wolnym rynkiem" a nie oszukiwaniem choć oni są do przodu a Ty jesteś stratny ze sie nie ząłapałeś, bardziej niż w BB

zaś ten drugi przypadek to prawdziwe oszukiwanie jak się ktoś umówi i łamie umowę, to o wiele większy kaliber i w życiu i w BB, choć jeśli chodzi o BB to nikomu od takich oszustw w życiu nie ubywa, a w życiu już tak

inna sprawa ze BB-cy takie oszukiwanie uwżają za coś "sprytnego", a jakbyś im narzekał na luz to chyba w ogóle nie wiedzieliby o co Ci chodzi

w każdym razie przygotuj się teraz na kolejki w których słabsi odpuszczaja lepszym na wyjazdach jeśli maja trudnego rywala w PP, to jest norma w lidze i akurat boty się skończyły więc własnie teraz pora na to

Last edited by darkonza at 11/1/2021 10:02:45 AM

This Post:
11
312139.70 in reply to 312139.69
Date: 11/2/2021 4:49:12 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies