jakoś jak w debacie wkleiłem dwóch grajków to każdy wolał tego ze słabszymi skilami głównymi a z czymś na dole
Ano właśnie. To jest chyba to o czym pisałem wcześniej. Panuje trend na multiskillowców i ciężko jest wskazać gołego mutanta jako tego lepszego, bo to by było zwyczajnie mało popularne;-) Tymczasem tacy Amerykanie w ogóle się tym nie przejmują, produkują takich grajków
(20738150) i co sezon są w U-21 nie do powstrzymania.
Być może komuś ciężko jest uwierzyć, że mutanci w U-21 działają lepiej niż multiskille. Pamiętajmy jednak, że kadra U-21 to specyficzna drużyna dlatego, że jest złożona z zawodników którzy grają dopiero czwarty sezon, a więc jest to drużyna ograniczona w jej tworzeniu czasowo. U-21 to do klubu nie można porównać w żaden sposób.
Rozumiem, że jest teraz trend na multiskilli, że za mutantów się słabo płaci, ale do U-21 trzeba takich robić, a są też ludzie którzy będą chętnie takich grajków trenować. Tak jak pisałem wcześniej, dla tych właścicieli to też wielka okazja by się tą grą zarazić, w nią wciągnąć i przy okazji się jej nauczyć.
Podsumowując uważam, że scaut U-21 nie powinien ulegać presji tworzenia multiskillowców. Teraz kiedy dzielimy zawodników na tych do treningu do U-21 i NT, nie ma takiej potrzeby by scaut U-21 myślał o NT. O NT dba scaut NT. Kiedyś nie było podziału na scautów U-21 i NT i wówcza faktycznie scaut musiał/powinien dzielić zawodników i pogodzić interesy U-21 i NT. W efekcie często zawodnicy nie byli ani do NT ani do U-21, albo byli do U-21, a nie byli do NT lub na odwrót;-) Wtedy Scaut U-21 mógł się tłumaczyć, że jego zawodnicy są słabsi w głównych ale za to bardziej multiskillowi. Dzisiaj takiego tłumaczenia być już nie może. Szkoda, że do tego podziału zawodników i scautów doszliśmy tak późno;-)