BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Dyskusja Ogólna 2

[U21] Dyskusja Ogólna 2

Set priority
Show messages by
This Post:
00
199530.607 in reply to 199530.606
Date: 5/24/2012 1:33:31 PM
Overall Posts Rated:
1414
Mam do Ciebie pytanko bo z tego co kojarzę jesteś skautem obwodowców. Otóż czy zalecasz trening JS/JR dla grajków? Pytam bo zauważyłem, że USA trenuje głównie OD+PS natomiast JS/JR mają na stosunkowo nie wysokim poziomie bo zazwyczaj JS=10 JR=6/8 za to Ci gracze mają ładnie nabite OD i PS. A ty jak proponujesz ludziom trenującym naszych obwodowców?

This Post:
00
199530.608 in reply to 199530.606
Date: 5/24/2012 1:57:59 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
jakoś jak w debacie wkleiłem dwóch grajków to każdy wolał tego ze słabszymi skilami głównymi a z czymś na dole

Ano właśnie. To jest chyba to o czym pisałem wcześniej. Panuje trend na multiskillowców i ciężko jest wskazać gołego mutanta jako tego lepszego, bo to by było zwyczajnie mało popularne;-) Tymczasem tacy Amerykanie w ogóle się tym nie przejmują, produkują takich grajków (20738150) i co sezon są w U-21 nie do powstrzymania.

Być może komuś ciężko jest uwierzyć, że mutanci w U-21 działają lepiej niż multiskille. Pamiętajmy jednak, że kadra U-21 to specyficzna drużyna dlatego, że jest złożona z zawodników którzy grają dopiero czwarty sezon, a więc jest to drużyna ograniczona w jej tworzeniu czasowo. U-21 to do klubu nie można porównać w żaden sposób.

Rozumiem, że jest teraz trend na multiskilli, że za mutantów się słabo płaci, ale do U-21 trzeba takich robić, a są też ludzie którzy będą chętnie takich grajków trenować. Tak jak pisałem wcześniej, dla tych właścicieli to też wielka okazja by się tą grą zarazić, w nią wciągnąć i przy okazji się jej nauczyć.

Podsumowując uważam, że scaut U-21 nie powinien ulegać presji tworzenia multiskillowców. Teraz kiedy dzielimy zawodników na tych do treningu do U-21 i NT, nie ma takiej potrzeby by scaut U-21 myślał o NT. O NT dba scaut NT. Kiedyś nie było podziału na scautów U-21 i NT i wówcza faktycznie scaut musiał/powinien dzielić zawodników i pogodzić interesy U-21 i NT. W efekcie często zawodnicy nie byli ani do NT ani do U-21, albo byli do U-21, a nie byli do NT lub na odwrót;-) Wtedy Scaut U-21 mógł się tłumaczyć, że jego zawodnicy są słabsi w głównych ale za to bardziej multiskillowi. Dzisiaj takiego tłumaczenia być już nie może. Szkoda, że do tego podziału zawodników i scautów doszliśmy tak późno;-)

From: Pewu

This Post:
00
199530.609 in reply to 199530.608
Date: 5/24/2012 2:10:32 PM
Overall Posts Rated:
914914
Na dłuższą metę wątpię czy takie coś zadziała. Wyprodukujesz takiego centra i co z nim dalej? Nic. Nie sprzeda się, nie będzie grał jak należy w lidze wyżej. Taki menedżer zrazi się treningiem prowadzonym przez skautów i już nie przystąpi do programu u-21. Mimo osiaganych sukcesów istnieje druga strona medalu. Mimo sukcesów w u21 ich myśl szkoleniowa nie przekłada się na NT. Porównując obie kadry to my wypadamy na ich tle lepiej.

This Post:
00
199530.610 in reply to 199530.606
Date: 5/24/2012 2:31:31 PM
Overall Posts Rated:
299299
w świetle tej wypowiedzi jestem mega ciekawy następnego sezonu U21

jakoś jak w debacie wkleiłem dwóch grajków to każdy wolał tego ze słabszymi skilami głównymi a z czymś na dole

ciekawe jak teraz to wyjdzie...

bo najlepiej brać takich zawodników, którzy nie mają samych 1 od urodzenia :)

@banan
sam idź na skauta :) ja już w zasadzie pomagam w skautingu NT tylko nieoficjalnie :P

Last edited by Leszek(World Champion) at 5/24/2012 2:32:14 PM

From: kozlik4

To: Pewu
This Post:
00
199530.611 in reply to 199530.609
Date: 5/24/2012 2:35:06 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Na dłuższą metę wątpię czy takie coś zadziała. Wyprodukujesz takiego centra i co z nim dalej? Nic. Nie sprzeda się, nie będzie grał jak należy w lidze wyżej.

Będzie dokładnie to samo co teraz tylko z lepszym skutkiem dla U-21. Z resztą klub właściciela zawodnika też powinien dużo sportowo zyskać o ile z potencjalnym reprezentantem będzie trenował 1-2 dodatkowych zawodników. To już jest rola scauta by to dobrze przedstawić właścicielowi.

Trening do U-21 ma być szansą na poznanie gry i frajdą ze zrobienia reprezentanta. Tak wielu graczy zaczyna. 4 sezony to nie dużo. Przez te 4 sezony treningu do U-21 produkując nawet gołego mutanta początkujący gracz prawdopodobnie bardziej rozwinie swój klub niż gdyby przez ten czas próbował poznawać grę samodzielnie. Trening reprezentanta do U-21 to jest uważam bardzo dobry start.

Taki menedżer zrazi się treningiem prowadzonym przez skautów i już nie przystąpi do programu u-21.

Jak scaut będzie uczciwy i dobrze wyjaśni to nikt się nie zrazi. Z resztą nigdy nie spotkałem się z tym by ktokolwiek się zraził. Trening to jeden z najfajniejszych elementów tej gry. Trenowanie zwyczajnie wciąga i po zrobieniu reprezentanta U-21 rośnie apetyt na wytrenowanie jeszcze lepszego grajka. Poza tym od czegoś trzeba zacząć. Nie od razu początkujący właściciele zrobi super multiskilla do NT.

Oprócz tego właściciele zawodników sporo się uczą przy treningu. Z resztą w V czy IV lidze zwykle wystarczy 2-3 lepszych grajków i klub idzie w górę w tabeli, a nawet awansuje. Także nie ma najmniejszego powodu by menadzer się zraził. Jest wręcz odwrotnie.

Mimo osiaganych sukcesów istnieje druga strona medalu. Mimo sukcesów w u21 ich myśl szkoleniowa nie przekłada się na NT. Porównując obie kadry to my wypadamy na ich tle lepiej.

Oni nie dzielą treningu na U-21 i NT. Z resztą potencjały poniżej MVP i tak już żadnych szans na kadrę NT w Polsce nie mają.

Last edited by kozlik4 at 5/24/2012 2:40:14 PM

This Post:
11
199530.612 in reply to 199530.609
Date: 5/24/2012 2:37:17 PM
Overall Posts Rated:
299299
Na dłuższą metę wątpię czy takie coś zadziała. Wyprodukujesz takiego centra i co z nim dalej? Nic. Nie sprzeda się, nie będzie grał jak należy w lidze wyżej. Taki menedżer zrazi się treningiem prowadzonym przez skautów i już nie przystąpi do programu u-21. Mimo osiaganych sukcesów istnieje druga strona medalu. Mimo sukcesów w u21 ich myśl szkoleniowa nie przekłada się na NT. Porównując obie kadry to my wypadamy na ich tle lepiej.

ogólnie wieloletnie/supergwiazdy i prawdopodobnie już niedługo MVP, to potencjały tylko na U21, więc ich na pewno nie szkoda trenować na maksa... bo ich rola to pokazanie się w U21, wygranie tego czego się da i tyle ;)

This Post:
00
199530.613 in reply to 199530.604
Date: 5/24/2012 2:45:53 PM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
nieźle, napisać w żartach że na pozycję PF/C beda multiskile w U21 i tworzy się wielkie halo

@kozlik daj sobie spokój z tymi lekko przydługawymi postami nt. tego co sie powinno a czego nie pod NT i U21, co powinien, a czego nie skałt, wiem co do mnie należy i PF, C będa super. w tej chwili 3 mam ktorzy maja górę powyżej 30 i dół też super

podział oczywiście podałes słuszny na prezesów

@ kac, kozlik, co do "gadania" żadnemu prezesowi nie narzucisz swojej woli, często oczywiście jest tak, że wierzą na 100% skaltowi i trenuja jak chce, ale to jest tylko dobra wola prezesa, podejmuje decyzję, że wiesz lepiej i znasz sie lepiej na treningu, więc trenuje jak mu piszesz.

koniec tematu jak dla mnie

trenowałem do U21, a także mam kilku HoF, którzy trenują pod NT i mi to nie przeszkadza.

This Post:
00
199530.615 in reply to 199530.614
Date: 5/24/2012 4:35:18 PM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
dokładnie tak jak piszesz :)

This Post:
11
199530.616 in reply to 199530.613
Date: 5/24/2012 5:04:08 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
@kozlik daj sobie spokój z tymi lekko przydługawymi postami nt. tego co sie powinno a czego nie pod NT i U21, co powinien, a czego nie skałt, wiem co do mnie należy i PF, C będa super. w tej chwili 3 mam ktorzy maja górę powyżej 30 i dół też super

Nie pisałem nic personalnie. Odnosiłem się do ogółu...a Ty widzę odebrałeś to co napisałem do siebie;-) Niepotrzebnie. Twoja wypowiedź jedynie natchnęła mnie do poruszenia tego tematu. Pojawiają się nowi scauci i czytając takie posty jak ten Twój napisany "na żarty" mogą go odebrać na serio. Uznałem, że warto jeszcze raz głośno odróżnić trening do U-21, od treningu do NT.

@ kac, kozlik, co do "gadania" żadnemu prezesowi nie narzucisz swojej woli, często oczywiście jest tak, że wierzą na 100% skaltowi i trenuja jak chce, ale to jest tylko dobra wola prezesa, podejmuje decyzję, że wiesz lepiej i znasz sie lepiej na treningu, więc trenuje jak mu piszesz.
Dokładnie tak napisałem, że jest spora/wystarczająca grupa menadżerów, którzy chętnie współpracują ze scautami. Chcesz mnie tą wypowiedzią przekonać, że scaut nie ma nic do gadania, czy przyznajesz mi rację, że jednak scaut znacząco pomaga w treningu tym którzy tego chcą?:-) Czy jedno i drugie?:D

I jeszcze jedno. Strasznie mnie razi jak jako scaut piszesz coś takiego: "prezes podejmuje ryzyko, że scaut wie lepiej"
Jakie ryzyko?! Scaut jest ekspertem, a nie na odwrót. Nie ma żadnego ryzyka. No chyba, że jest na odwrót ale to wtedy scaut nie powinien pisać do prezesa tylko prezes do scauta;-)

Oj morfeusz podpadasz mi swoimi wypowiedziami;-P Najpierw na żarty startujesz w wyborach, teraz na żarty trenujesz multiskilli do U-21;-))))

Last edited by kozlik4 at 5/24/2012 5:04:46 PM

From: Joa
This Post:
00
199530.617 in reply to 199530.616
Date: 5/24/2012 5:56:11 PM
Overall Posts Rated:
382382
Ej to jest szczyt, ile tego ja tu mam czytac??? :D to ja jestem od spamu ;p
a tak na powaznie, od początku - Ten C USA niezle pomutowany, na szczescie nei przyjdzie sie z nim nam zmierzyc, i na szczecsie mamy podobnego ;))
Tak w ogóle Morfi to prosze o ekspansję mega C na następny sezon bo tych co mam do dyspozycji to narazie w zasadzie jest paru, dosłownie :/
Co do multiskilli to hola hola, nie moja wina, że SF musi trenować więcej :P co do pozostalych pozycji to zobaczymy jak to wyjdzie w pierwszym meczu, po nim będę mógł więcej powiedzieć nad czym trzeba popracować u danego grajka.
Tak a propos - robimy z venomous super SFa pod LI z Waszczyńskiego ;)) może się załapie już pod koniec tego sezonu do gry, jak mnie zacznie słuchać w 100%, bo narazie to się chłop lubi buntować ;))
Reszty mi się nie chce czytać :P

Advertisement