BuzzerBeater Forums

BB Poland > U21 - Wątek debaty

U21 - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
109442.61 in reply to 109442.41
Date: 9/11/2009 8:31:05 AM
Overall Posts Rated:
1717
Również dziękuję za odpowiedz.

Trochę szkoda że nie masz autorskiego pomysł ( plus dla m4ti ). Za to bardzo podoba mi się rozwinięcie koncepcji sparingów dla większej ilości prezesów. Brakuje mi tez trochę większej liczby graczy zadaniowych. Co np z Ofensywnymi podkoszowymi lub PG pod R&G - ale mi chyba ich ogólnie brakuje więc uznajmy że mam manię :).

Chciałbym jeszcze dopytać o te sparingi selekcjoner musi jak sam zauwazyłes dokonywac wyboru na podstawie jakiegoś kryterium do tych sparingów. Jakie będzie twoje kryterium i czy omówisz pod tym kontem powołania czy tez załatwisz sparawę przez maile ?

From: Mysza

This Post:
00
109442.62 in reply to 109442.49
Date: 9/11/2009 8:37:19 AM
Overall Posts Rated:
1717
Ad 4. Z każdego draftu jest ponad 300 zawodników, z czego mniej niż połowa jest trenowanych, jedni sa z większym zaangażowaniem inni z mniej i nie uważam, że inni managerowie mają być wyróżniani a inni nie. Jak chcemy wyróżniać to wszystkich, nie jednostki. Tak samo nie zgadzam się z pomysłem Leszka aby najlepszych wyróżniac nie zależnie od tego czy są szaleńcami czy nie. To mogło by dać przeciwny efekt, oczywiście managerowie powołanych graczy byli by zadowoleni ale inni managerowie którzy tez trenują gracza pewnie by z nich "uleciało powietrze" i juz nie z takim zaangażowaniem trenowali by gracza. Dla przykładu powiem, że w swoim ostatnim sparingu al_said powołał pewnego gracza z bazy SG(teraz ma 20 lat) ale jak to zobaczył jeden prezes który trenuje najlepszego gracza z tej bazy który jest o 1-2 treningi lepszy od tego powołanego obraził się na kadre i mi zapowiedział, że będzie trenował zawodnika tylko dla siebie. Na szczęscie już się odbraził i trenuje dalej;]

A co do zawodnika to bede chciał zaprezentować PFa ale narazie czasu brak wiec jutro się pojawi;]

Ale ja jak najbardziej jestem za tym żeby powoływać na takie mecze graczy prezesów nie będących szalonymi można stworzyć obiektywne kryterium np. ( na początek gracze którzy trenują z zgadnie ze wskazaniami selekcjonera i najbardziej ich klub ucierpiał )

This Post:
00
109442.63 in reply to 109442.61
Date: 9/11/2009 9:03:41 AM
Overall Posts Rated:
299299
Nie widzę miejsca za bardzo dla ofensywnych podkoszowych :)) chyba, że za takiego uznajemy: IS 15 / ID 13 / RB 14 / BL10
PG pod R@G zawsze znajduję się w kadrze, akurat do tego właścicieli nie ma co specjalnie namawiać, lubią jak ich podobiecznie rzucają punkty. Właśnie wspólnie z M4ti_ dzielimy 20 latków pod dane taktyki: jest już kilku PG pod LI, kilku pod R@G, więc nie ma tragedii.

Jeśli będzie znane to kryterium to z pewnością je omówię (na pewno kluczowy będzie poziom trenera i trening na 1 pozycji, oraz trening wedle zaleceń)

This Post:
00
109442.64 in reply to 109442.60
Date: 9/11/2009 9:10:43 AM
Overall Posts Rated:
299299
Moim skromnym zdaniem trzeba być elastycznym „już”, czyli poprawiać graczy powoływanych, a młodych prowadzić w podstawie, bo co będzie za 4-5 sezonów w BB nie sposób przewidzieć.

Oczywiście, że aktualni 21 latkowie, są już ulepszani pod moje preferencje (czytaj łatanie dziur np w podaniach).
Dziś z m4ti_ omówiłem bazę aktualnych 20 letnich obwodowych i ustaliliśmy, których trenujemy ogólnie, których pod LI, a których pod Runa :) zdania były raczej zbliżone :)

From: m4ti_

This Post:
00
109442.65 in reply to 109442.60
Date: 9/11/2009 9:26:41 AM
Overall Posts Rated:
2121
Czy ID mam zle to nie wiem ale szczęścia ostatnio mi zabrakło (w PP w tamtym sezonie też na wyjazdach prawie cały czas gralem;p).

Czekałem własnie kiedy się Ty z vinnim wtrącicie w tą dyskusję która prowadziliśmy w wątku własnie dotyczącej tej kewstii którą tu poruszasz. Jesteś organizatorem razem z vinnim akcji "idziemy po złoto" i każdy powinien na pełny rozwój swojego pomyslu dostać 2 sezony aby przy ewentualnym awansie tego rocznika za kilka sezonów do MŚ była kontynuacja idei. Ja nie chciałbym odbierać wam tego nad czym pracowaliście. Ale nie wiem czy przewidujecie kolejny rocznik tym programem obejmować ale z tego co mi vinnie mówił to fajnie wam się tam gracze rozwijają.
Chciałbym zrobić zalążek z tych zawodników, których mi zostawicie i z nich zrobić kadrę A i B. To wydaję się być rozsądnym i odpowiednim pomysłem.

Najlepiej będzie jak odezwiesz się w tej sprawie czyli czy warto ratować za 2-3 sezony kiedy tacy zawodnicy jak Cieśluk, będą na poziomie reprezentacyjnym. Masz racje, że Cieśluk nie imponuje kondycją ale w innych skilach nie odstaje od swoich kolegów;] Jak nie wierzysz mogę pokazać;]

Może udzielę odpowiedzi innej niż oczekujesz ale czuję się odpowiedzialny za brak awansu do MŚ przez NT, bo ja jako pomocnik Mr.'a powinienem czuwać aby takie sytuacje jak z Izraelem się nie działy.Powiedzmy sobie szczerze, nie tylko ja powinienem się uderzyć w pierś odnośnie tej sprawy(i nie mówie tutaj o Mr.Presidencie). Brak awansu był spowodowany głownie przez to, że trafiliśmy do tej grupy co trafiliśmy...szkoda.

This Post:
00
109442.66 in reply to 109442.63
Date: 9/11/2009 9:29:52 AM
Overall Posts Rated:
1717
Nie widzę miejsca za bardzo dla ofensywnych podkoszowych :)) chyba, że za takiego uznajemy: IS 15 / ID 13 / RB 14 / BL10
PG pod R@G zawsze znajduję się w kadrze, akurat do tego właścicieli nie ma co specjalnie namawiać, lubią jak ich podobiecznie rzucają punkty. Właśnie wspólnie z M4ti_ dzielimy 20 latków pod dane taktyki: jest już kilku PG pod LI, kilku pod R@G, więc nie ma tragedii.

Jeśli będzie znane to kryterium to z pewnością je omówię (na pewno kluczowy będzie poziom trenera i trening na 1 pozycji, oraz trening wedle zaleceń)

Fajnie że współpracujecie wielki plus za to dla was obu. I ja jeszcze w sprawie Estończyka na naszym forum jesli mogę coś zasugerować to PF mało ich w tym sezonie.

From: m4ti_

This Post:
00
109442.67 in reply to 109442.62
Date: 9/11/2009 9:30:49 AM
Overall Posts Rated:
2121
Nadal nie mogę się z Tobą zgodzić. 12 zawodników może wystąpić w meczu. A w bazie w każdym roczniku jest 300. Ostro trenowanych jest około 20 na każdą pozycję więc ja na pewno nie wziąłbym na siebie takiej odpowiedzialności aby wybrać tych 12, bo to może, tak jak pisalem wcześniej, przynieść inny skutek niż ten który sobie zakładasz.
A Ci najlepsi i tak jak będą dalej ostro trenowani to prędzej czy później w kadrze zagrają;]

Sparingi zostawmy tak jak są czyli dla konkursów bo to jedyny sprawiedliwy sposób moim zdaniem;]

This Post:
00
109442.68 in reply to 109442.64
Date: 9/11/2009 9:31:21 AM
Overall Posts Rated:
88
ok, tylko w rozmaitych koncepcjach były postulaty wywalenia części graczy, w projekcie m4ti_ego Ci z bokami mieliby trenować od początku pod kadrę seniorów, a kadra juniorów miałaby się składać z "golasów" i raczej to mnie zastanawia w kontekście U21, a nie czy ukierunkowywać graczy pod konkretne taktyki (bo wiadomo, że tak się robi i nadal trzeba będzie robić), tym czasem pewne koncepcje obawiam się się sprowadzą wybór do kwestii czy powołać zawodnika A czy zawodnika B, a nie czy zawodnik A, B, C i D mają iść w trening pod LI, a E, F, G i H pod R&G bo wraz z ograniczeniem ilości spadnie też elastyczność w temacie treningu i kształtowania graczy

This Post:
00
109442.69 in reply to 109442.66
Date: 9/11/2009 9:32:50 AM
Overall Posts Rated:
299299
Fajnie że współpracujecie wielki plus za to dla was obu. I ja jeszcze w sprawie Estończyka na naszym forum jesli mogę coś zasugerować to PF mało ich w tym sezonie.

Też mi się wydaje, że przy takim wzroście to lepiej z niego PF-a zrobić ;)

From: al_said

This Post:
00
109442.70 in reply to 109442.65
Date: 9/11/2009 9:42:20 AM
Overall Posts Rated:
88
Wiesz co do Cieśluka i drugiego z trójki zaprezentowanych panów to mam jedno zasadnicze zastrzeżenie, czy opłacalnym było powołać (ratować) graczy z potencjałem allstar, moim zdaniem nie. Na kadrę juniorów mimo wszystko szanse ma umiarkowane, chyba że ktoś będzie tak odważny, że gracza bez staminy weźmie do kadry, a na kadrę seniorów może mu nie starczyć właśnie potencjału, a konkretna kasa poszła na ten transfer.

Nasza akcja miała być dłuższa w zakresie (czy będzie nie wiem, wracam powoli po kilkudniowej nie obecności i nie wszystko wiem), gracze faktycznie fajnie idą, ale rozróżnijmy dwie kwestie nasz system od tego co ostatnio jest wałkowane w wątku kadry. My tylko skupiliśmy się na optymalizacji treningu podstawy, bo dzięki wyselekcjonowaniu graczy na samym początku nie musimy się w kontekście U21 martwić aż tak bardzo o boki, bo z tym u tych grajków nie jest najgorzej. Zasygnalizowaliśmy problem, kilku skautów którzy nie poświęcali temu aż takiej uwagi dołączyło się ze swoimi graczami i czy kolejny rocznik będziemy prowadzić my czy oni nie powinno być dramatu.

Moim zdaniem grupa to jedno, brak pracy organicznej z zapleczem to drugie, a że jeden plus dwa daje trzy toi mamy Puchar Pocieszenia, a w twojej mowie brak Pana Selekcjonera:).

From: Mysza

This Post:
00
109442.71 in reply to 109442.67
Date: 9/11/2009 9:47:41 AM
Overall Posts Rated:
1717
Nadal nie mogę się z Tobą zgodzić. 12 zawodników może wystąpić w meczu. A w bazie w każdym roczniku jest 300. Ostro trenowanych jest około 20 na każdą pozycję więc ja na pewno nie wziąłbym na siebie takiej odpowiedzialności aby wybrać tych 12, bo to może, tak jak pisalem wcześniej, przynieść inny skutek niż ten który sobie zakładasz.
A Ci najlepsi i tak jak będą dalej ostro trenowani to prędzej czy później w kadrze zagrają;]

Sparingi zostawmy tak jak są czyli dla konkursów bo to jedyny sprawiedliwy sposób moim zdaniem;]

Pozwolę się z tobą nie zgodzić mam bazę obecnych 20 latków dla Juliusz Grelewicz ( tylko jest nie aktualna z poprzedniego sezonu. Ale już jako 19 widać kto będzie grał w kadrze ( mogę podać 5 podkoszowych ) i tych bym nie ogrywał napisał im bym tylko maila że sprawa tak wygląda że napewno zagrają w kadrze i czy nie maja nic przeciwko jeśli w tym sparingu zagra 3 innych podkoszowych ( tych którzy są na granicy ale raczej nie zagrają ). Takie by było moje kryterium myslę że obiektywne i zachowujące się fair wobec wszystkich. Poza tym nie uważam że mówimy a 300 czy nawet 20 graczach. Już w wieku 19 lat można znacznie ograniczyć tą grupę.

Ale widzę że wolisz konkursy więc pozostańmy przy swoich zdaniach bo nikt nikogo nie przekona :).

Pozdrawiam

Advertisement