BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 9

Pytania i odpowiedzi vol. 9 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
11
154127.638 in reply to 154127.637
Date: 10/11/2010 7:49:10 AM
Overall Posts Rated:
7474
Wiesz co jest definicją inteligencji? Zdolność przystosowania do sytuacji. Można być mądrym (czyli posiadać wiedzę), ale nie być intelignentnym. I tyczy to się gdzieś z 80% wszystkich wykładowców wyższych uczelni. Jeśli nie więcej ;)
Gdyby potrafili zastosować w praktyce tę inteligencję (o której posiadanie ich nie posądzam) to nie byliby wykładowcami.

Jak dla mnie to sztuczne wspomaganie rynku jest zbędne. Obecność free agents na rynku nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Bo co za konkurencją są dla mnie zawodnicy, którzy są trenowani przez boty przez wiele tygodni na tej samej pozycji w tej samej umiejętności?
Żadną konkurencją.
I wg mnie jeśli komuś free agents przeszkadzają w treningu i osiąganiu zysków to znaczy, że nie potrafi trenować.
A skoro nie nauczył się trenować raz, drugi, trzeci. Skoro nie zauważył, że jego sposób treningu nie przynosi oczekiwanych zysków. Skoro nie zauważył, że inni jakoś na treningu jednak zarabiają. A mają te same warunki treningowe. Nie ma tutaj lepszych boisk treningowych itp. ;)
A wpływ trenerów nie jest aż tak wielki i zróżnicowany jak mógłby być to...
To najprawdopodobniej już się nie nauczy wyciągać wniosków i właściwie trenować.

Stymulowanie rynku to dla mnie przejaw socjalnego państwa dobrobytu, w którym obywatelom musimy pomagać, bo nie potrafią sobie radzić ze swoim budżetem ;)
Z tego powodu mamy te wszystkie zbędne NFZ, ZUS i inne dziwolągi, przejadające środki obywateli, którzy sami nie potrafią dysponować swoimi środkami dlatego państwo musi im pomagać.
Przy okazji okradając ich.
Za cenę bezpieczeństwa jaką przed nimi roztaczają ;)

From: Mario

This Post:
00
154127.639 in reply to 154127.637
Date: 10/11/2010 8:08:26 AM
Overall Posts Rated:
605605
Pamiętam jak zaczynałem w 8 sezonie i się patrzyło na TL na C którzy schodzili za kilka milionów a mieli 3 główne skille tylko robione, a obwodowi mając 4-5 skilli wyrobionych schodzili po 75% ceny centra. Teraz ceny pod koszem gwałtownie poszły w dół(znormalniały ceny centrów).
Jednak spadek cen nastąpił zbyt gwałtownie. Jakby ta tendencja wydłużyła się na 4-5 sezonów byłoby dużo lepiej.

From: ozi90
This Post:
00
154127.641 in reply to 154127.11
Date: 10/11/2010 10:38:43 AM
Overall Posts Rated:
6363
Mam pytanie o trening 1 na 1, bo jeszcze go nie używałem. Można trenować tylko 2 pozycje, ale czy jest jakis wiekszy wspolczynnik treningu, w zwiazku z tym ze nie mozna robic tylko 1 pozycji? Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi :P Bo Chce trenowac wjazd pod kosz ale 3 centrom ktorych trenuje i nie chce żeby trening sie marnował. Czy lepiej może robic trening obrony pod koszem gdzie tez DV skacze, w takim wypadku?

From: toporek

This Post:
00
154127.642 in reply to 154127.641
Date: 10/11/2010 11:52:22 AM
Overall Posts Rated:
4040
Nic Ci się nie zmarnuje. Ten trening jest dość szybki również przy 6 trenowanych graczach. A jeszcze przy okazji kozłowanie wchodzi jeden poziom gratis przy dwóch skokach "wejścia pod kosz".

From: ozi90

This Post:
00
154127.643 in reply to 154127.642
Date: 10/11/2010 11:55:34 AM
Overall Posts Rated:
6363
to świetnie :) dzięki

From: Big Z

This Post:
00
154127.644 in reply to 154127.638
Date: 10/11/2010 1:07:42 PM
Overall Posts Rated:
6363
Gdyby potrafili zastosować w praktyce tę inteligencję (o której posiadanie ich nie posądzam) to nie byliby wykładowcami
Przesadzasz. Wykładowca to dosyć dobra fucha. A jak jesteś dr hab. to pracujesz parę godzin w miesiącu bez stresu, a kasa leci :)

This Post:
00
154127.645 in reply to 154127.640
Date: 10/11/2010 1:12:50 PM
Overall Posts Rated:
7474
Ale przez te 5 tygodni trening u bota nie zmieni gracza tak drastycznie. I tu nie chodzi o konkurencję z botami, tylko o proste prawa podaży i popytu.

Widziałem na rynku wielu wolnych agentów. Część z nich była okazjami, część wręcz przeciwnie. Jeśli mi zawodnik nie pasuje do zespołu to go nie kupię nawet jeśli jest wolnym agentem. Znajdę innego, lepszego, bardziej odpowiedniego. Wina nie leży w FA, ale w psychologicznym podejściu graczy do nich, że to coś w rodzaju promocji czy okazji. Przypuszczam, że wielokrotnie płacą za nich więcej niż mogliby dać za zawodników po prostu wystawionych na listę za stałą cenę, o których nikt się nie bije. Główny problem FA to pewnie odpływ gotówki, która nie trafia do innego klubu tylko do... Ligi.

motywacja do treningu maleje. Czas poświęcany na grę i trening nie jest wystarczająco wartościowy przeliczając na cyferki.

Widzisz, dla mnie z założenia trening ma zmierzać do tego, żeby wytrenować zawodników dla swojego klubu a nie na sprzedaż. Po to ten trening jest tak urozmaicony i na swój sposób skomplikowany (wielość umiejętności) w swojej łatwości, żeby jednak ten trening trochę trwał i zajmował graczy. A że gracze idą na łatwiznę/na skróty i trenują tylko kilka głównych umiejętności to już nie jest ani moim zmartwieniem ani Twoim. To ich wybór i ich strategia gry. Nie potrafią wykorzystać możliwości, jakie daje tutaj wolny rynek. Gdyby był on stymulowany to pomagał by tym właśnie nieudolnie trenującym.

Powiedzmy, że nikt nie chce nic za darmo, ale okazuje się, że debiutanta to najlepiej sprzedać, bo on może już nigdy nie być tyle warty.

Wręcz przeciwnie. Wartościowego debiutanta za wszelką cenę powinno się zostawić w swoim składzie. Żaden inny zawodnik nie zapewni w przyszłości takich dochodów, jakie wychowanek właśnie.
Ale gracze o tym znów nie pamiętają.

Oczywiście nie zmienia się nic jeśli po prostu graczy sprzedajesz i zaraz kupujesz, lecz gdy chciałbyś zacząć odkładać większe kwoty na przyszłość, bo taką masz strategię rozwoju to chyba należałoby ją porzucić. A przecież miało być wiele strategii rozwoju...

Dlaczego nie ma takiej możliwości? Jest taka możliwość. Obniżasz wydatki do minimum, starasz się maksymalizować przychody z tzw. dnia meczowego albo z trenowania wychowanków.
Strategii tutaj jest wiele.
W ogóle nie trzeba wchodzić na rynek, żeby zarabiać tutaj pieniądze.

W tym momencie BB to komuna, gdzie partia ustala ilość wydobytego węgla na ustalonym (lecz nie ujawnionym) poziomie. I zaraz pewnie zmieni zdanie. Kupujesz zapas na całą zimę, czy nie?
No ale skoro my o tym rozmawiamy to znaczy, że trend się niedługo odwróci:)

Jeżeli na rynku jest tak dużo podobnego towaru to mnie spadek cen zupełnie nie dziwi. Żeby to obejść producenci poowinni wymyślić inny, atrakcyjniejszy produkt.

From: oskar4

This Post:
00
154127.646 in reply to 154127.644
Date: 10/11/2010 2:21:48 PM
Overall Posts Rated:
1010
Gdyby potrafili zastosować w praktyce tę inteligencję (o której posiadanie ich nie posądzam) to nie byliby wykładowcami
Przesadzasz. Wykładowca to dosyć dobra fucha. A jak jesteś dr hab. to pracujesz parę godzin w miesiącu bez stresu, a kasa leci :)

Pamiętam Twoją mowę wyborczą sprzed kilku sezonów. Tam coś wspominałeś o tym, że jesteś wykładowcą. :)

From: Mario
This Post:
00
154127.647 in reply to 154127.646
Date: 10/11/2010 2:26:14 PM
Overall Posts Rated:
605605
Widzę, że tylko w u21 nagrody z typera poszły?

Advertisement