Czy teoria, że 3-2 przeciwko LP i LI jest lepsza niż 2-3 jest gdzieś sprawdzona czy to tylko spekulacje?
Ja zakładam tak:
1. BB ma BARDZOOO wiele wspólnego z HT.
2.W HT system działania taktyk (4-4-2 czy inne) i wytycznych przedmeczowych (atak środkiem, skrzydłami) jest dokładnie opisany w dziale "Pomoc". Twórcy nie trzymają danych w tajemnicy i wprost piszą o jakie wartości procentowe zmienia się gra przy konkretnych założeniach taktycznych.
3. Ergo można założyć (choć to hipoteza), że w zależności od wybranej Taktyki w BB część bazowych ataków drużyny przenoszona jest na wybraną strefę. Jeżeli powiedzmy Base Offense zakłada równomierne atakowanie z trumny, obwodu i półdystansu (powiedzmy po 33%) - to Look Inside przenosi po 13% z obwodu i półdystansu pod kosz. I wychodzi, że LI = 20% obwód, 20% półdystans i 60% spod kosza. Dochodzi oczywiście element Tempa gry (LI vs LP) ale przypuszczam, że dotyczy on raczej skuteczności ( jakaś mała zmienna dodawana przy obliczaniu czy sam rzut jest celny).
4. Jestem przekonany, że silnik gry nie jest tak "mądry" jak zakładają tutaj niektórzy użytkownicy. Jeżeli moja drużyna zagra 2-3 przeciwko LI to drużyna przeciwna nie zmiażdży mnie z obwodu, bo silnik nie przewiduje sytuacji, kiedy ich trener "zajarzy" w trakcie meczu, że bronię strefą 2-3. Cały czas to będzie 20-20-60 w jego wykonaniu. I będzie parł pod kosz rujnując skuteczność własnych grajków.
5. Grając 3-2 przeciwko LI/LP panowie założyli tutaj, że podkoszowi przeciwnika będą odcięci od podań. Ja raczej skłaniam się do teorii, że silnik gry zakłada, że obwodowi grający LI/LP korzystają w dużej mierze ze skilla "Wejście pod kosz" +"Rzut z Bliska" zamiast "Podania" + "Rzut z Dystansu". To oczywiście hipoteza, ale nie bezpodstawna. Dość dobrze to widać w moim ostatnim meczu. Wszyscy obwodowi u mnie mają bardzo dobry JS i JR i OD ale Wejście pod Kosz i IS to masakra - od Tragiczny po Niezdarny. Efekt w meczu był taki, że SF w pewnym momencie miał skuteczność 1-9. Stąd teoria, że korzystał z D+IS zamiast JS+JR.
6. W tym samym meczu mój przeciwnik zagrał 3-2 przeciwko LP i...nie odciął mnie od podań. 20-10 w Asystach dla mnie. W przechwytach też szału nie zrobił. A dzięki temu, że zagrał 3-2 vs LP moi podkoszowi zrobili bardzo dobrą średnią z gry. Center 75% i PF 50%. Plus duża przewaga w Zbiórkach.
Pozdrawiam: Paraszczak