Jeżeli mamy pisać nie tylko o pomyśle zapodanym przez PeWu ale generalnie o zmianach jakie chcielibyśmy widzieć w BB to wg mnie jednym z największych problemów jest to, że po prostu nie za bardzo jest co w tej grze robić (poza forum). Jeśli ktoś ma już docelowy skład i nie lata po TLu to praktycznie może się do BB logować na 15 minut każdego dnia przed meczem żeby ustawić skład.
Scautować przeciwnika nie ma po co bo pomijając fakt że w zdecydowanej większości będzie to LI/LP i MTM to i tak ciężko jest cokolwiek wywnioskować. Pensja u grajka 50k może oznaczać SS 70 albo SS 110. Dodatkowo multiskille spowodowali, że ciężko też coś wnioskować ze statów pomeczowych bo nie zawsze wiarygodnie oddają siłę zespołu przeciwnika (jak ktoś ma golasów z głównymi skillami to ma je zawyżone do faktycznej siły zespołu, a jak ktoś ma sporo multiskilli to ma staty zaniżone). Dodatkowo fakt że MTM jest tak mocne powoduje, że praktycznie nie obchodzi mnie co przeciwnik zagra w ataku.
Od kilku sezonów gram tak, że praktycznie nie skautuję przeciwnika, a może jeden, dwa mecze w sezonie zaskakują mnie swoim wynikiem (w sensie że zwycięzca jest inny niż się spodziewałem) i to najczęściej bo przeciwnik odpuścił mecz ze mną kosztem PP lub meczu w TV/z rywalem.
Wiem że to co teraz zaproponuje dla wielu może być herezją i pewnie niewielu spodoba się mój pomysł ;), ale chciałbym aby BBcy wprowadzili to na czym jakiś czas temu ktoś próbował zarobić robiąc wtyczkę do przeglądarki, a mianowicie aby przeglądając skład przeciwnika widać było skille jego zawodników z ostatniej ich wizyty na TLu. Zwiększyłoby to znaczenie trenowania własnych zawodników, bo przeciwnicy nie wiedzieliby jak wyglądają i tu możnaby czymś zaskoczyć przeciwnika. Utrudniłoby to też trochę grę osobom, które ciągle żonglują składem bo ich przeciwnicy doskonale znaliby ich skład, ale tylko trochę bo jak ktoś ma potężny skład to i tak wygra niezależnie czy przeciwnik zna jego skille czy nie.
Dodatkowo przydałoby się aby BBcy dali więcej informacji na temat taktyk. Te dostępne teraz są mega lakoniczne i prawie nic nie mówią (np. Patient - normalna koncentracja rzutów, trochę zmniejszone tempo. - wynika że to zwolnione Base Offense a tak nie jest) Np. Izolacje są dostępne już chyba od ponad 10 sezonów a praktycznie nikt nimi nie gra. Czemu? Może są zepsute i nie działają, a może po prostu do działania wymagają specyficznego składu tylko, że nikt nie wie jakiego.
A jeśli ja lub ktokolwiek inny wziąłby sobie za cel zbudowanie drużyny pod np. Inside Iso to tak naprawdę nie wiadomo jak to zrobić. Ustawiam sobie II w ataku składem takim jaki mam i przegrywam, więc muszę zmienić zawodników. To może spróbuję więcej PS u PG, u C odpuszczę IS na korzyść BL i ID a PFa dam z bardzo dużym ISem. I znowu przegrywam, więc jednak kombinacja nie najlepsza. Znowu trzeba wymieniać skład. Jednak nie tylko nie wiem, czy wymienić muszę cały skład czy może którąś pozycję aby to wszystko zaskoczyło to po kilku takich wymianach rosnące koszty transferów zaczęłyby powodować, że zacząłbym tracić sporo kasy i doprowadził klub do ruiny nadal mogąc nie mieć pewności jaki skład sprawdza się w tej taktyce.
Jeśli pojawiłyby się dokładniejsze opisy jak działają poszczególne taktyki i jakich mniej więcej wymagają zawodników, to prawdopodobnie więcej osób trenowałoby pod inne taksy. Gdyby pojawiły się zespoły skutecznie grające innymi taktykami niż LI/LP to pewnie i MTM nie byłoby ustawiane w 90% przypadku. a wtedy już byłoby pole do zaskoczenia przeciwnika ustawioną taktyką.
Last edited by człoWeniu at 7/3/2013 10:29:02 AM