A co do dyskusji to jak napisałem już w niej nie uczestniczę, do nowego roku mam małe problemy z dostępem do netu i ważniejsze rzeczy na głowie, niż dyskusje być może ciekawe ale nic nowego dla mnie nie wnoszące, a rywali doszkalać na forum nie nawykłem:).
No sorki, ale to już jest troszkę niepoważne. Gdy nie potrafisz udowodnić swojej tezy to piszesz, że dyskusja nic nie wnosi oraz masz problem z netem i ważniejsze rzeczy na głowię, więc ją kończysz.
Nie podałeś żadnego dowodu na swoje teorie, w przeciwieństwie do mnie oraz innych osób, które widzą sens grania wolnym atakiem. W związku z tym w tym momencie mam poważne wątpliwości, czy w ogóle wiesz jak tempo działa. Wydaje mi się, że nie.
A przykładem jest ten akapit, który wcześniej pominąłem:
A i jeszcze jedno skończmy z twierdzeniem teoretycznie słusznym ale nie mającym potwierdzenia w BB, że przy wolnej taktyce oddajesz mniej rzutów. Zobacz sobie np dwa mecze z jednego tygodnia Kruków (8812655), (8812662): LP 91 prób, LI 90.
a teraz się do niego odniosę.
Przede wszystkim tempo ataku nie wpływa bezpośrednio na liczbę akcji zespołu, który nim gra. Co najwyżej pośrdnio. Tempo ataku decyduje przede wszystkim o tym jak długie są akcje. Jeśli akcje są krótsze (szybsze tempo) to zostaje czas na dodatkowe akcje. Jeśli akcje są dłuższe, to zdążymy ich rozegrać mniej. A więc tempo wpływa na to ile w sumie będą miały akcji obydwa zespoły.
A więc np można sobie wyobrazić sytuację, że gram PtB ale mam bardzo słabe zbiórki w porównaniu do rywala ii będę miał mniej akcji, niż w innym meczu grając Patient ale miażdżąc rywala na tablicy.
Albo inny przykład. Obydwa zespoły grają Base Offense w pierwszym meczu a w drugim jeden zespoł gra PtB a rywal Patient. W obydwu meczach będzie zbliżona liczba akcji.
I w przykładzie, który podałeś, w pierwszym meczu Kruki zwalniały a rywal grał normalnym tempem. A więc tempo było zwolnione raz. W drugim meczu Kruki przyśpieszały ale rywal zwalniał, więc sumarycznie tempo było normalne. I to dopiero decyduje o sumarycznej liczbie akcji.
I jeszcze jedna sprawa. Uprościłeś sytuację tylko do liczby rzutów, ale to demagogia.
W pierwszym meczu rzutów było 165 a w drugim 164, czyli na pierwszy rzut oka tyle samo. Ale. Rzuty to nie wszystko, bo nie wszystkie akcje kończą się rzutem. W pierwszym meczu było 21 rzutów wolnych (czyli pi razy oko 10 akcji dodatkowo należałoby doliczyć licząc w uproszczeniu dwa FT na akcję). A w drugim meczu były 53 rzuty wolne, czyli odpowiada to sytuacji, jakby było dodatkowo 26 akcji.
Last edited by B.B.King at 12/25/2008 2:03:48 PM