BuzzerBeater Forums

BB Poland > Model Treningowy Rewolucje - Realizacja

Model Treningowy Rewolucje - Realizacja

Set priority
Show messages by
From: Czesław

This Post:
00
152140.7 in reply to 152140.5
Date: 7/20/2010 3:24:32 AM
Overall Posts Rated:
179179
jest szans że się dowiemy co blokuje graczy. Kasa czy skilli suma.

Z tego co kiedyś BB-cy napisali, wynika że suma skilli, co znowu przekłada się na pensję.

This Post:
00
152140.8 in reply to 152140.7
Date: 7/20/2010 4:58:37 AM
Overall Posts Rated:
112112
Wyglądało to wtedy na dość śliską sprawę i ten odpowiadający BBek(?) sprawiał wrażenie, jakby nie do końca wiedział o czym pisze i sam zaplątał się w pokrętności swojego zdania.

Ja miałem wrażenie, że może on ciągle nie wiedzieć, iż na przykład IS,PS,DV...są darmowe na pewnych pozycjach, a o to chodziło wtedy pytającemu ;)

This Post:
00
152140.9 in reply to 152140.1
Date: 7/20/2010 5:04:10 AM
Overall Posts Rated:
112112
Pytania o fundamenty na początek:
1) Jak duży jest spadek po bazie U21 (ilościowo)?
2) Jedynym kryterium był potencjał? Od jakiego wzwyż ostatecznie?
3) Jacyś graczy dla "odwróconych" również skapną, czy to już odrębne umowy międzynarodowe?
4) Szło na noże? :)

This Post:
11
152140.10 in reply to 152140.9
Date: 7/20/2010 5:36:15 AM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
1. Po U21 odsiew jest z reguły spory, bo tacy zawodnicy mają już duże pensje i duża część managerów sprzedaje wtedy graczy gdyży nie jest w stanie ich dłużej utrzymać a mówi właściciele często nie chcą już ich trenować. Dokładnych cyfr Ci nie podam ale myślę, że jak po U21 zostaje ich 20% do dalszego treningu to już jest dużo.

2. Głównym kryterium był potencjał - od 8 choć w większości na razie będzie on wyższy. Przyjrzymy się też skilom zawodników, bo takich bardzo czarnych nawet tu trudno będzie nawrócić;)

3. Jeśli BB King wyrazi chęć prowadzenia jakiejś części tych zawodników to oczywiście jestem za. Jemu potencjał nie jest aż tak bardzo potrzebny więc może coś jeszcze dla niego da się "urwać";)

4. Wyobraź sobie, że nie poszło na noże:) Z Vinniem zawsze dobrze się dogaduję i wystarczyło użyć tylko trochę mojego uroku osobistego by nie miał wątpliwości;) Naprawdę - zero kłótni czy nawet czegoś w tym rodzaju. Po prostu pełne zrozumienie:)

Póki co nie będę mógł zbyt aktywnie uczestniczyć w dyskusji gdyż teraz mam dostęp do netu jedynie z komórki. Po południu będzie mi łatwiej;)

This Post:
00
152140.11 in reply to 152140.8
Date: 7/20/2010 5:48:28 AM
Overall Posts Rated:
179179
Wyglądało to wtedy na dość śliską sprawę i ten odpowiadający BBek(?) sprawiał wrażenie, jakby nie do końca wiedział o czym pisze i sam zaplątał się w pokrętności swojego zdania.

Ja miałem wrażenie, że może on ciągle nie wiedzieć, iż na przykład IS,PS,DV...są darmowe na pewnych pozycjach, a o to chodziło wtedy pytającemu ;)

Myślę, że taki styl odpowiadania przyjęli twórcy gry, chodzi o to by uzyskać część odpowiedzi, a jednocześnie dalej poszukiwać samemu.

Jak dla mnie to suma skill, jest bardziej logicznym wyznacznikiem potencjału. Widywałem graczy ze skillem np JS 18, czy 19 z czarnym dołem ( bardziej lub mniej ) o potencjale " podstawowy zawodnik ", widywałem też allstarów pięknie rozwiniętych- czyt. wszystkie skille różowopodobne, ale maksymalny skill był na poziomie 12 czy 13.
Sam u siebie w drużynie mam potwierdzenie, że blok nastąpił raczej przy określonej sumie skilli niż przy jakiejś wyznajczonej wartości pensji.

This Post:
00
152140.12 in reply to 152140.10
Date: 7/20/2010 6:00:16 AM
Overall Posts Rated:
112112
ad.1
Nie o tym, nie o tym :)
Porozumiałem się już w tej sprawie z Vinniem i startujemy z częścią bazy 18 latków i 19 latkami z ostatniego draftu.

Przede wszystkim chodziło mi o to, jaka to część? Ile sztuk?

ad.2
Propozycja z mojej strony, by wykorzystać to, co już jest. BBKing wyciągał tu dość obszerne na moje oko listy graczy typu SumaSkilli(pierwszych dziesięciu)>50, SS>55...Poza tymi listami szczerze radziłbym nie szukać...a to jednocześnie wyłącza subiektywizm w ocenie, kto jest za czarny, a kto już nie.

ad.3 i ad.4
Całe moje obawy w tym, że wbrew powszechnym pozorom tak naprawdę wszystkie grupy interesu uderzają do tej samej puli graczy. Fajnie, że na razie jest spokojnie, ale to może też oznaczać, że ktoś dostał ochłapy i jeszcze o tym nie wie ;)

Z dalszymi rozmowami możemy zatem czekać do popołudnia. Mecz jest to i będzie okazja się tu przypałętać :)

This Post:
00
152140.13 in reply to 152140.11
Date: 7/20/2010 6:08:57 AM
Overall Posts Rated:
112112
To by mnie akurat zmartwiło, więc pozostanę po stronie tego z wątpliwościami.

W sumie kiedyś korciło mnie by na forum PLK podpytać, zrobić coś a'la napinkę - kto ma gracza z najbardziej upchaną ilością poziomów umiejętności (czyli tym całym jak najwyższym SSem). Jak by tego trochę było i miało to różne potencjały to i przypadkiem mogłaby wyjść odpowiedź na zadany problem :)

Tylko czy my w Polsce mamy graczy przesadnie multiwszechstronnych?

PS. U siebie mam przykład gracza u którego kres możliwości przypisałem wiekowi. Być może jednak jest tak jak mówisz - trzeba by chyba było porównać SS.

This Post:
00
152140.14 in reply to 152140.13
Date: 7/20/2010 6:29:28 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838

PS. U siebie mam przykład gracza u którego kres możliwości przypisałem wiekowi.

jak zaczynałem grać zdarzyło mi sie trenować zbiórki 32-latka o wzroście 198cm trenerem "3" - i skoczył.....

This Post:
00
152140.15 in reply to 152140.14
Date: 7/20/2010 6:34:52 AM
Overall Posts Rated:
112112
Raz? :) Wartość by to miało, gdybyś postanowił czekać na kolejny skok...i odnotował ile by to trwało.

Ja tego swojego po prostu odstawiłem na bok, bo mam i młodszych, u których mam większą pewność, co do czasu oczekiwania na skok...

This Post:
00
152140.16 in reply to 152140.15
Date: 7/20/2010 6:41:45 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838
no raz od jednego treningu
ale skoro taki zawodnik może skoczyć - stary niewysoki i z cienkim trenerem to znaczy że każdy zawodnik trenuje do końca życia - a bardziej niż cokolwiek innego przeszkadza wyczerpany potencjał
z moich obserwacji wynika ze do 25 roku życia zawodnicy trenują nie najgorzej i z racji ograniczonych finansów i braku dobrych wyborów w drafcie korzystam z tej wiedzy.
Za to jak jeden 25 letni center mimo pensji która sugeruje że powinien skoczyć lada chwila w conajmniej dwóch głównych skillach dostał 3 trenigi obrony na jednej pozycji to nie skoczył ani razu bo "allstar"....wcześniej inny 25 latek nie zablokowany potencjałem spokojnie skakał co drugi trening

Last edited by darkonza at 7/20/2010 6:42:49 AM

From: Big Z

This Post:
00
152140.17 in reply to 152140.11
Date: 7/20/2010 7:02:13 AM
Overall Posts Rated:
6363
Jak dla mnie to suma skill, jest bardziej logicznym wyznacznikiem potencjału.
czyli darmowe skile też blokowałyby rozwój? Ja bym się przychylał bardziej do pensji. Weźmy sobie wieloletnią gwiazdę na różnych pozycjach. Z moich obserwacji trening dla podkoszowych wieloletnich gwiazd znacząco zwalnia przy przekroczeniu 100 tys. pensji. Dla typowego C oznacza to ss10: 70. Jeśli zatem blokada (zwolnienie) następowałoby po przekroczeniu ss10: 70 to obwodowa wieloletnia gwiazda byłaby blokowana już przy pensji ok. 50 tys., a tak się nie dzieje.

Oczywiście możemy przyjąć, że blokada bierze pod uwagę ss10 + domyślną pozycję zawodnika, ale ja jestem za opcją, że to pensja jest wyznacznikiem blokady. Dlatego trenowałem Tyberiuszowi darmowe skile i do ss10: 90 spokojnie skakał mimo bycia allstarem, podczas gdy Winkiel został przyblokowany mimo mniejszej ss10. W zeszłym sezonie pensja trening Zelkowi zwolniła, ale nie zatrzymała. Przestałem go trenować, bo stary jest i w końcu chcę go wystawiać jako SFa w meczach, a nie jako PG i C. Nie wykluczam, że jeszcze spróbuję mu podnieść kilka umiejętności (bo w tym sezonie BBcy obniżyli mu pensję), jeśli taki trening będzie mi pasował do koncepcji gry.

Advertisement