Skauting podle mne otevřený je, dostáváte přehledy hráčů, občas se otevře diskuze o směřování hráčů v tréninku. Možná by tyhle věci mohli být častější, ale to už je věc vnímání každého jedince. Otevírat ji může kdykoli kdokoli, kdo by o něčem chtěl diskutovat, nemusí jít vždy o impuls ze strany NT trenéra nebo skautů. Větší otevřenost si dovedu představit asi leda zpřístupněním databáze hráčů pro čtení každému českému manažerovi, který by o to projevil zájem.
Co se týče té předzápasové diskuze k sestavě či taktice. Já vycházel z toho, jak to probíhalo na externím fóru, což bohužel ti, kteří na něj nikdy nezavítali, nemohou vědět. Probíhala tak, že trenér představil soupeře, naší sestavu a taktiku, což mohlo být někdy variantně, když se rozhodoval mezi více možnostmi. Ideálně to bylo včetně zdůvodnění, proč zvolil danou taktiku/sestavu nebo ve variantní verzi plusy a mínusy pro jednotlivé varianty. Ostatní na to nějak reagovali, vedla se diskuze, aby nakonec trenér došel k nějakému finálnímu setupu pro zápas. Já předpokládal, že otevřeností diskuze se chce model zachovat, jen přenést sem do vlákna Národní tým.
Z toho, co píšeš ty, mi to spíše připadá na variantu, že si před zápasem každý může napsat co chce, trenér bude jen pozorovatel a nakonec si zvolí nějakou variantu. Ale zveřejní jí nejdříve 15 minut před zápasem, včetně třeba zdůvodnění, proč se tam rozhodl. Proti takové variantě vůbec nic nemám, když předzápasové názory budou psát lidi, kteří nakonec sestavu neurčují. Můžete s tím klidně začít hned prvním zápasem začínajícího ME. Ale osobně si nemyslím, že tohle byla představa, po které ostatní podporovatelé otevřené diskuze volali.