Krok 5.Ustalamy kolejność. Proponuję taką (od góry):
lat szare ocena poten uwagi
gwiaz. cjał
-------------------------------------
18 - 5 5
18 - 4 5
18 - 5 4
18 - 4 4
18 - 3 5 b)
18 - 5 3
18 - 3 4 b)
18 - 4 3
18 - 5 2
19 - 5 -
19 - 4 -
19 5 - -
19 4 - -
19 3 - -
19 2 - - a)
19 1 - - a)
18 - 3 - *)
18 - 3 3 b)
18 - 4 2
18 - 5 1
19 - 3 -
18 - 4 1
18 - 2 -
19 - 2 -
18 - 3 2 b)
18 - 3 1 b)
18 - 1 -
19 - 1 -
a) o ile nie wzięliśmy pokazu
b) jeśli starczyło punktów na testowanie 18yo 3-gwiazdkowców
*) być może to powinno być wyżej, nad 19yo, licząc na MVP+
Oznaczyłem gwiazdką taką rzeczy - być może 18-latek z trzema piłeczkami umiejętności oraz nieznanym potencjałem powinien być wyżej. Bo przecież może być tam jakiś historyk. Możliwe, trudno mi powiedzieć. Jeśli ktoś lubi ryzyko to można w ten sposób kogoś fajnego upolować. A nawet jeśli będzie miał średnio słabe skille a dobry potencjał, to może się ładnie sprzedać (bo na TL-u u młodych zawodników bardziej liczy się potencjał niż umiejętności, ludzie warują jak widzą historyka, chociaż to głupota, do II ligi nie potrzeba lepszych zawodników niż allstary).
Jednak ja zakładam, że potencjalny reprezentant raczej powinien mieć obie oceny powyżej 4. Pewnie jakiś z trzema piłeczkami też ma szanse, no ale będą one odpowiednie niższe.
Jak ktoś lubi ryzyko można przesunąć 18-latków z trzema gwiazdkami i nieznanym potencjałem ponad 19-latków. Nie jestem przekonany co jest lepsze, pewnie zależy od konkretnego przypadku i szczęścia.
Krok 6.Ustalamy kolejność szczegółową (pomiędzy zawodnikami, którzy mają zarówno równy potencjał jak i ocenę gwiazdkową). Tutaj wg mnie trzeba działać trochę na czuja, ale można też się sugerować pewnymi prawidłowościami:
- zawodnik z oceną stopniową ze znaczkiem plusa jest lepszy niż zawodnik bez znaczka, a ten jest lepszy, niż zawodnik ze znaczkiem minusa. A więc w kolejności od najlepszego mamy A+, A, A-, B+, B, B-.
- możemy też spróbować sugerować się statystykami meczowymi. Czasem coś się da z nich wyczytać, ale to loteria. Jeśli jednak ktoś gra dużo minut, to pewnie ma lepszą kondycję niż ten, kto ma mniej. Podobnie z asystami, zbiórkami, itd. Ja się akurat tym specjalnie nie sugeruję.
- wg mnie warto sugerować się pozycją domyślną. Wydaje mi się, że najlepszy jest PG, potem PF, potem SG, potem SF a na końcu C. Nie musi się to zawsze sprawdzić, ale wg mnie jest najmniejsza szansa, że PG ma dziury, a u Centra jest największe ryzyko. Wśród SF-ów może się trafić piękny multiskill, ale może się też trafić grajek z pięcioma okropnymi skillami (PS, DV, HN, IS, BS), a nabitym JS i RB oraz trochę JR, OD, ID.
- jeśli mamy dwóch zawodników z takimi samymi ocenami to byłbym skłonny w pierwszej kolejności brać niższego. Wg mnie im mniejszy zawodnik tym większa szansa, że nie ma dziur. Natomiast uzawodników ze wzrostem 220+ to raczej na 90% mamy czarną górę ;-)
- byłbym skłonny zaryzykować przesunąć wyżej różnych dziwolągów. A więc zawodnika z domyślną PG i dużym wzrostem lub C z niskim wzrostem. Taki układ oznacza, że być może boki ma już gotowe ;-) I wystarczy trenować skille główne i mamy pięknego multiskilla ;-) A może się trafi kandydat na odwróconego (rozmarzyłem się) ;-)
Last edited by B.B.King at 4/2/2011 8:08:39 AM