BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Trening

Trening

Set priority
Show messages by
This Post:
00
193830.713 in reply to 193830.712
Date: 3/31/2017 12:00:38 PM
Fabianki
II.2
Overall Posts Rated:
2828
Bardziej podoba mi się ta druga odpowiedź. Bo ta pierwsza zostawia mnie z dotychczasowymi wątpliwościami;P Ale dzięki za obie.

Last edited by fabio6510 at 3/31/2017 12:01:34 PM

This Post:
00
193830.714 in reply to 193830.713
Date: 3/31/2017 12:05:35 PM
Overall Posts Rated:
543543
Ale żeby nie robić nadziei, spadek treningu po zablokowaniu potencjału jest na prawdę znaczący (góra 2-3 skoki na sezon)

From: Campos

To: Siwy
This Post:
00
193830.715 in reply to 193830.694
Date: 4/5/2017 1:28:28 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Siwy,

w nawiązaniu i kontynuacji do naszej rozmowy na czacie NT z poniedziałku, jak odniesiesz się do poniższego przykładu?:

(42340585) dobry 18 letni pg. potencjał wieloletnia gwiazda, ss=48. Ilość fauli wynika z tego że grał jako PF (trenował dół). Kontuzja powinna zniknąć na dniach.

Ostatnia edycja: 2017-04-04 23:01:19 przez bkr

W konfrontacji z Twoją teorią, że nie trzeba trenować obron, ponieważ gracz i tak nie będzie faulował?

Chyba nie nawiążesz do tego, że ten gracz ma na bardzo wysokim poziomie ukryty skill brutalności ;] ..a ta 1 w ID nie ma znaczenia

PS. Sorry za ling do gracza ;]

From: gooziec

This Post:
00
193830.716 in reply to 193830.715
Date: 4/5/2017 1:42:01 AM
Overall Posts Rated:
543543
Wprawdzie Siwy nie jestem ale dorzuce może swoje 3 grosze ;]. Moim zdaniem na to czy zawodnik dużo fauluje czy nie ma bardzo wiele czynników i z pewnością jakość obrony jest też istotna. Ale z pewnością jest też masa innych czynników jak np. to kogo zawodnik kryje, kondycja, doświadczenie, blokowanie (skill), ten mityczny ukryty poziom brutalności i pewnie jeszcze wiele innych. Sam miałem zawodnika, który miał całkiem niezłe obrony (jak na IV ligę), ale też średnią fauli miał grubo powyżej 4 i często nie dotrwał do końca meczu. Więc zawsze znajdzie się jakiś przykłąd i kntrprzykład dla każdej z teorii ;]

This Post:
00
193830.717 in reply to 193830.716
Date: 4/5/2017 1:51:12 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
gooziec,

wszystko powyższe pełna zgoda..

Jednak zadałem pytanie w odniesieniu co lepiej trenować w początkowej fazie treningu..

Siwy stwierdził, że nie ma sensu na początku trenować obron bo gracz i tak nie będzie zbyt dużo faulować, i powinien bez problemu uzyskiwać 48 minut treningowych na trenowanych pozycjach, pomimo słabszych obron.

Pytanie, czy w obliczu tego wszystkiego co napisałeś trening obron zmniejszy szansę na faul? Czy też nie? (dla mnie to pytanie retoryczne). Idąc dalej, czy w początkowej fazie i w perspektywie pełnych minut treningowych (pełnego treningu) lepiej trenować obrony? Czy też idąc tropem Siwego odpuścić, i zająć się skillami pobocznymi ;]

This Post:
00
193830.718 in reply to 193830.717
Date: 4/5/2017 1:57:03 AM
Overall Posts Rated:
543543
Wszystko zależy jak zadamy pytanie ;].
Jak będzie ono brzmiało "Czy zawodnik z wyższą obroną zmniejszy szanse na faul" odpowiedź z pewnością jest tak.
Ale jak zadamy pytanie "Czy zawodnik z wyższą obroną daje gwarancje 48 minut w meczu" to nie można jednoznacznie powiedzieć tak, więc odpowiedź musi brzmieć nie.
I tutaj raczej należy się zastanowić czy lepiej poświęcić kilka-kilkanaście skilli w końcowym rozrachunku aby mieć WIĘKSZĄ SZANSE (gwarancji nigdy nie będzie) na granie pełnych 48 minut czy lepiej przygotować się na EWENTUALNOŚĆ dotrenowania zawodnika w dwóch meczach, ale kosztem lepszych skilli na końcu.
Bo zakładam jednak, że efekt elastycznego treningu daje przynajmniej te parę skilli różnicy

This Post:
00
193830.719 in reply to 193830.718
Date: 4/5/2017 2:19:30 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Gwarancji to nic nie da

I tutaj raczej należy się zastanowić czy lepiej poświęcić kilka-kilkanaście skilli w końcowym rozrachunku aby mieć WIĘKSZĄ SZANSE (gwarancji nigdy nie będzie) na granie pełnych 48 minut czy lepiej przygotować się na EWENTUALNOŚĆ dotrenowania zawodnika w dwóch meczach, ale kosztem lepszych skilli na końcu.

Z tymi lepszymi skillami na końcu to mocno bym polemizował

Przykład z mojej stajni. (oczywiście nie podam skilli, więc musisz zawierzyć mi na słowo). Co prawda wzrost i pozycja obydwu graczy jest inna, ale:

Kacprzyk (miał większe SS10 po drafcie) był trenowany przez Banana od początku 1na1. Przez większość czasu przewaga w SS10 względem drugiego gracza. Kacprzyk notorycznie problem z faulami, na czacie meczowym wykpiwany, że jest nic nie warty ponieważ jego ukryty współczynnik fauli jest wysoki i nie potraf nic poza falowaniem Od tego czasu jak do mnie trafił i podciągnąłem mu obrony, i nie zszedł za faule ani razu ;]

Najbar (niższe SS10 po drafcie, nie pamiętam dokładnie ale pewnie różnica ok 5-7 skilli), trenowany 'moim sposobem'. Przez większość czasu tracił do czołówki pod względem SS10. Natomiast teraz.. w wieku 26 lat SS10 mają identyczne. Z tą różnicą, że Najbar jest graczem 'elitarnym', natomiast Kacprzyk 'średnim'.

Zdaję sobie sprawę, że dużo rzeczy miało na to wpływ, ale daję sobie ręku uciąć, że gdyby Kacprzyk trafił do mnie wcześniej to pewnie już by grał w NT ..i byłby lepszym graczem w stosunku do tego co jest teraz!

Jak się ma do tego Twoja teoria, że trenując od początku 1na1 ma się 'na końcu' lepszego gracza?

This Post:
00
193830.720 in reply to 193830.719
Date: 4/5/2017 2:33:30 AM
Overall Posts Rated:
543543
Wiesz pytanie czy Kacprzyk był dotrenowywany po tym jak schodził za faule czy nie. Jeżeli nie, to nie dziwne że w końcu strata tych minut odbiła się na tym i ktoś regularnie otrzymujący pełen trening w końcu musiał go dogonic nieważne coby trenował.
To, że obrony mają wpływ na faule jest dla mnie oczywiste, ale nie do końca jestem w stanie się zgodzić z tym, że jest to czynnik decydujący.
Poza tym nie do końca dobry jest przykład dwóch zawodników trenujących u jednego menadżera, ale startujących z innej pozycji (w sensie jeden na start elastyk, a drugi obrony), bo teraz jestem pewien, że trenujesz pod Najbara i przez to Kacprzyk traci gdyż zapewne trenujesz te skille, które Najbar ma niskie a Kacprzyk wysokie. Równie dobrze możnaby znaleźć inny kontrprzykład, gdzie zawodnik z wyższym SS po drafcie trenował najpierw obrony, a drugi zawodnik z niższym SS trenował 1na1. I teraz trafili do jednego klubu, ktory trenuje teraz trenuje obrony. Ciekawe który wtedy by szybciej rósł i miał większe SS?
Opieranie teorii na pojedynczych przykładach (które notabene nie są do końca miarodajne) nie wydaje mi się właściwe. Do tego należałoby przeprowadzic serie testów, gdzie przez cały okres kariery jedna grupa zawodników będzie trenowana elasykiem, a druga zacznie od obrony i do końca kariery będą się trzymać określonego planu treningowego.

From: Siwy

This Post:
00
193830.721 in reply to 193830.717
Date: 4/5/2017 2:59:54 AM
Overall Posts Rated:
15061506
Cóż, właściwie to obrony zmniejszają liczbę fauli, ale wg mnie wynika to bardziej z tego, że sprawiają, że na obrońcę spada mniej rzutów. Patrząc na swoich graczy dzisiaj, zauważyłem, że wbicie z 11-13 poziomów OD (i pewnie przy okazji 2-3 ID) zmniejszyło ilość fauli na minut o 20-30%. Niemniej jest to ilość treningu wymagająca paru sezonów treningu. W skali U21 ten efekt rzadko przekraczałby chyba 20% - poza tym, problem z faulami przeszkadza w mojej opinii mniejszości, a nie większości graczy.
Niemniej jednak u podlinkowanego gracza prędzej podejrzewałbym, że to nie niskie ID, tylko beznadziejne geny. OD nie miał złego, a na SG dostał 5 fauli w 8 minut... W tym przypadku słaby def jest wymówką, nie wyjaśnieniem.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.

This Post:
00
193830.722 in reply to 193830.720
Date: 4/5/2017 3:59:55 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Napisałem Ci dłuuugą odpowiedź, ale mnie wylogowało.. KURWA!

Już mi się nie chce pisać więc w skrócie:

po 1. Kacprzyk schodził za faule, ale był dotrenowany kosztem innych współtowarzyszy treningu. Więc de facto tracił na tym klub.

po 2. Kacprzyk trenuje w Polsce a Najbar w Utopii. Argument z czapy. Ponieważ dla Kacprzyka zmieniłem cały trening kosztem Kuchaniaka i Wawrzyniaka. (a propos Kuchniaka jest już blisko NT).

po 3. Trenując 1na1 musisz mieć bardzo duże wyczucie, żeby nie przedobrzyć. Jeżeli wbijesz za dużo to gracz niestety zmarnowany. Dodatkowo przecież każdy wie, że elastyk również działa przy trenowaniu głównych skilli. Trenując główne skille trenujesz też poboczne.
Oczywiście mając wytrenowane skille poboczne będziesz szybciej trenował główne skille, ale to działa też w drugą stronę.
parafrazując: zawodnik z wyższym SS po drafcie trenował najpierw 1na1, a drugi zawodnik z niższym SS trenował obrony. I teraz trafili do jednego klubu, który trenuje teraz trenuje 1na1. Który gracz będzie lepszy?
Tak czy siak uważam, że przy końcu i tak to wszystko się wyrównuje, ponieważ jeżeli coś na początku trenujesz szybciej, później będziesz trenować to wolniej i odwrotnie.

po 4. Przy założeniu, że z losowych przyczyn musisz przerwać trening swojego grajka.. Jaki gracz bardziej wspomoże klub? Z wymaksowanymi skillami pobocznymi? Czy ze skillami głównymi na przyzwoitym poziomie?

po 5. Dałem Ci namacalny przykład porównania dwóch treningów (oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie przekazałem Ci praktycznie żadnej konkretnej informacji). Jeżeli masz kontrprzykład to poproszę z chęcią się zapoznam.
Tych dwóch grajków kontrolowałem i interesowałem się nimi od draftu, więc mogę coś o ich rozwoju powiedzieć.
Lepszy taki przykład, niż żaden lub podpieranie się teorią? Co do której nikt nie ma pewności jakie są poszczególne wartości przy poszczególnych treningach.

To: Siwy
This Post:
00
193830.723 in reply to 193830.721
Date: 4/5/2017 4:05:18 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Siwy,

nie ważne co jest przyczyną Ważne, że mniej faulują co daje większe prawdopodobieństwo wbicia pełnego treningu. Niestety trening 1 na 1 nie daje takiego bonusu, co w mojej opinii działa in minus dla Twojego programu treningowego ;]

Advertisement