1. Nie było mowy o tym że obaj dostawali mimo wszystko pełne 48 minut. Z kontekstu wynikało raczej, że Kacprzyk nagminnie tracił minuty
2. Nie napisałeś też, ze trenują w dwóch osobnych klubach. W sumie nawet teraz nie napisałeś że Kacprzyk jest trenowany tak aby wyciągnąć maksimum z elastyka.
3. Z tym wyczuciem, to się zgadzam w 100%. Wyczucie jest bardzo potrzebne.
4. Raczej nie rozpatrujemy losowych przyczyn tylko jednak rozmawiamy o "idealnym" modelu treningu (oczywiście nie sądze ze taki jest)
5. Przykładów nie mam, gdyż sam nigdy nie trenowałem tak długo żeby z całą pewnością stwierdzić, że jedna metoda jest lepsza od drugiej.
Zauważ też, że Siwy napisał, że jego koncepcja jest w dużej mierze oparta o kadrę u21, a tam niestety nie masz czasu potem na nadrabianie zaległości. Masz tylko 4 (a w zasadzie 3) sezony na trening i jak na starcie 2 czy 3 z nich przeznaczysz na same obrony to nie starczy na trenng pozostałych i siłą rzeczy taki zawodnik może nie załapać się do kadry. A to czy finalnie będzie lepszym czy gorszym zawodnikiem to już jest sprawa dyskusyjna.
Osobiście zastnawiam się jak by się sprawdził trening łączący obie te koncepcje (tzn elastyk + wczesne obrony). Moja koncepcja jest taka żeby najpierw jednak wbić 1na1 do w miarę niezłego poziomu (11-13), a potem skupić się właśnie na obronach, Dopiero potem dobijać podania, rzuty, zbiórki czy inne skille do maka. Zastanawia mnie czy taka koncepcja będzie bliżej wykorzystania zalet obu metod czy raczej będzie nieefektywna ze względu na słabości tych metod?