BuzzerBeater Forums

BB Poland > Doping (farmakologia) w sporcie

Doping (farmakologia) w sporcie

Set priority
Show messages by
From: Moris

This Post:
00
243561.73 in reply to 243561.72
Date: 6/15/2013 7:39:37 AM
Overall Posts Rated:
231231
http://www.sadistic.pl/rpa-morderstwa-na-bialych-vt154244...

Last edited by Moris at 6/15/2013 7:40:02 AM

From: Kac100

This Post:
00
243561.74 in reply to 243561.73
Date: 6/15/2013 8:43:41 AM
Overall Posts Rated:
435435
Tragiczne i pewnie prawdziwe, szkoda, ze nikt nad tym nie panuje.

Przez kilkaset lat niewoli rdzenia afrykańskie byli traktowani gorzej niż Polacy w Polsce podczas II Wojny Światowej.
Mało tego jeszcze ponad dwadzieścia lat temu biali mieli prawo w RPA uderzyć/pobić/zabic czarnych bez żadnego powodu i konsekwencji.
Znam Polska rodzine z RPA i ich podejście do czarnych, jak i mam jednego czarnego kolegę, który opowiadał co tam sie działo.

Przykład Kenii
http://konflikty.wp.pl/martykul.html?title=Kenijscy-weter...

Uważam, ze na to co sie tam dzieje pracowało kilka pokoleń.

From: kozlik4
This Post:
00
243561.75 in reply to 243561.74
Date: 6/15/2013 9:57:38 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Jak i kiedy ten temat z dopingu na rasizm zszedł?:D:D

From: Pewu

This Post:
11
243561.76 in reply to 243561.75
Date: 6/15/2013 10:07:38 AM
Overall Posts Rated:
914914
Ciężko powiedzieć, ale dobrze aby wrócił temat na właściwe tory ;)
2 dni temu zdyskwalifikowali Białorusina w pchnięciu kulą za stosowanie dopingu w.....2010 roku ;) Tym samym Majewski wygrał ME. Chyba co raz więcej będzie przyznawanych medali w ten sposób. Środki dopingujące są znacznie wyżej zaawansowane technologicznie od badań antydopingowych. Zresztą w każdej dziedzinie prawo dostosowuje się po pewnym czasie do warunków. Oznacza to, że medale będą przyznawane kilka lat po danych zawodach (np. zwycięstwo Schlecka w Tour de France lub odebranie zwycięstw Armstrongowi), a nawet jak już zawodnicy zakończa karierę sportową (Bjarne Riss i jego zwycięstwo w Tour de France);) Z jednej strony fajnie, że łapią zawodników grających nie fair w stosunku do konkurencji, zaś z drugiej strony skoro większość bierze to po co karać wybranych?

From: darkonza

This Post:
11
243561.77 in reply to 243561.73
Date: 6/15/2013 11:59:33 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
840840
czarni są chyba większymi rasistami niż biali

a wracając do białych w tym przypadku polaków to zauważcie jeszcze że określenie "ukrainiec" a jeszcze bardziej "rumun" nie koniecznie odnosi się tylko do narodowości
w świadomości Polaka im dany obywatel mieszka dalej na wschód tym jest "gorszy" im dalej na zachód tym "lepszy"
i tak samo myślą ludzie na zachodzie

This Post:
00
243561.78 in reply to 243561.77
Date: 6/16/2013 7:29:02 AM
Warsaw Mutants
II.4
Overall Posts Rated:
10801080
Straszne te historie, które linkowaliście.
Nie twierdzę, że nie ma żadnych uwarunkowań genetycznych, które mogą mieć jakiś wpływ na nasz stosunek do innych ras. Jednak uważam, że jest on śladowy. Moim zdaniem największe znaczenie ma wychowanie, środowisko w którym żyjemy i doświadczenia życiowe, czasem także historia swojego narodu. Bo przecież z tego względu Polacy nie przepadają specjalnie za Niemcami. Ale to mogę jeszcze zrozumieć. Po tym czego się naczytałem, naoglądałem w TV i nasłuchałem od ludzi co naziści robili Polakom sam nie przepadam za Niemcami. Ale czarnoskórzy nic Polakom nie zrobili.
Zresztą to czy jedni ludzie będą krzywdzić innych nie jest zależne głównie od odmienności rasowej ale od innych uwarunkowań. Przecież Hitler wybijał białych jak on (oczywiście ten kretyn uważał siebie i Niemców za jakąś rasę nadludzi).
A jeśli mowa o Tomaszu Majewskim to pochwałę się, że w sobotę 8 dni temu jechałem z naszym mistrzem olimpijskim tramwajem i to w tym samym wagonie :-)

From: Michael

To: Pewu
This Post:
00
243561.79 in reply to 243561.6
Date: 6/16/2013 9:55:30 AM
My Entire Team Sucks
II.2
Overall Posts Rated:
193193
No tak, ale kulturysta nie lata 10 sekund na setkę :P W przypadku Bolta masz dwa w jednym. Najlepiej moim zdaniem porównywać to na przestrzeni lat jak zmienia się sylwetka.

100m, czy też 200 to nie jest długi i męczący dystans i mięśnie muszą być przygotowane do dania z siebie wszystkiego co najlepsze, a więc na bieżni duża masa mięśniowa nie jest problemem dla biegaczy. Gdyby startowali w maratonie, nie daliby rady uzyskać dobrego rezultatu (z nielicznymi wyjątkami). Co więcej, atletyczna sylwetka pozwala na osiąganie dobrych rezultatów. Podsumowując, "byki" typu Asafa Powell to całkiem normalna sprawa na tak krótkim dystansie.
http://www.slate.com/slideshows/sports/the-nfls-widest-necks.html
W powyższym linku znajdziecie najszersze karki zawodników NFL. Śmiem wątpić, że na czysto jest możliwy taki efekt :P

Dla endomorfików oraz mezomorfików przy dobrej diecie oraz suplementacji jak najbardziej.

From: Michael

To: Pewu
This Post:
00
243561.80 in reply to 243561.26
Date: 6/16/2013 9:58:01 AM
My Entire Team Sucks
II.2
Overall Posts Rated:
193193
http://www.therichest.org/wp-content/uploads/Arnold-Schwa...
|
|
| ~40 lat później
|
\/
http://thebollywoodaddict.files.wordpress.com/2012/02/sch...

I po co porównywać dziadka na emeryturze który cieszy się życiem do kulturysty w najlepszej formie? Jeśli wkleję zdjęcie Ronaldo i Maradony gdzie również są dalecy od optymalnej formy to coś udowodnię? ;)

To naturalna kolej rzeczy, że po byciu na samym szczycie człowiek kończy karierę i jego forma spada. Baa, bardzo często zdarza się, że byli sportowcy zrywają całkowicie z aktywnym trybem życia i ich sylwetka nie przypomina tej, którą prezentowali wcześniej. Są przypadki, że szybko przybierają na wadze, bo organizm przez wiele lat był przyzwyczajony do spalania dużej ilości kalorii, a na emeryturze aktywność mniejsza i metabolizm nie daje rady spalać wszystkiego co jest dostarczone do organizmu.

This Post:
00
243561.81 in reply to 243561.35
Date: 6/16/2013 10:02:28 AM
My Entire Team Sucks
II.2
Overall Posts Rated:
193193
Bez przesady Panowie. Arnold wtedy się trochę zaniedbał. Jakiś czas po zrobieniu tego zdjęcia na plaży grał w filmie Terminator 3 (w wieku 56 lat) i wyglądał świetnie. Jak ktoś nie wierzy niech zobaczy ten film, jest tam nawet scena jak idzie nago więc można dobrze ocenić sylwetkę :-)

Heh, wydaje mi się, że pomyliłeś części filmu. Akurat to było komputerowo zrobione i dlatego scena trwała tylko 30 sekund. :) W Terminatorze 4 Arni był daleki od optymalnej formy i dlatego musieli go zastąpić "wirtualnym Schwarzeneggerem". Natomiast w trójce to wyglądał bardzo dobrze.
Również w wieku 56 lat był Mickey Rourke kiedy zagrał w filmie Zapaśnik i jego ciało również wyglądało świetnie.
Jeśli zaś chodzi o wiek 60+ to doskonałym przykładem na to jak można wyglądać w tym wieku jest Sylvester Stallone. Gdy zagrał w filmie Rocky Balboa miał równo 60 lat, gdy grał w John Rambo miał 62, w Niezniszczalnych 2 miał już 66. Obecnie za niecały miesiąc skończy 67 i wygląda fantastycznie jak na swój wiek. Jest nawet bardziej umięśniony i ma niższym poziom tkanki tłuszczowej niż gdy był młody. Oczywiście Sly bierze przynajmniej hormon wzrostu (miał przez to nawet problemy z prawem gdy przekraczał kilka lat temu granicę Australii i znaleziono przy nim ten hormon) bo dalej zarabia na życie w dużej mierze swoim ciałem. Ale i tak to nic nie zmienia jeśli chodzi o mój podziw dla niego za to jak wygląda pomimo upływu lat.

Nie, no z Sylwkiem to przesadziłeś. ;) Podobno Stallone przeszedł różnego operacja plastyczne i stosuje doping genetyczny - właśnie dlatego w każdym nowym filmie (zaczynając od Niezniszczalnych 1) ma tatuaże na całym karku, tak żeby ukryć ślady grzebania w ciele. Zresztą cała rodzinka lubi korzystać z usług chirurgów plastycznych. :)

This Post:
00
243561.82 in reply to 243561.81
Date: 6/16/2013 11:53:51 AM
Warsaw Mutants
II.4
Overall Posts Rated:
10801080
Nie pomyliłem. Napisałem przecież o Terminatorze 3. Tam był w świetnej formie i było to po zrobieniu tego słynnego zdjęcia na plaży. W 4 wiem, że był zrobiony komputerowo (jego twarz) a ciało grał Roland Kickinger (znany np. Z serialu Nagi patrol, zresztą grał też Arnolda Swarzeneggera w filmie Kampania Arnolda).
A co do Stallona to nie wiem czy stosował doping genetyczny ale też nie pisałem, że nie stosował. Może i miał operacje plastyczne. Tego też nie wiem. Pisałem tylko, że wygląda świetnie mimo upływu lat.

Last edited by Kaznodzieja at 6/16/2013 11:54:49 AM

From: Saiwan
This Post:
00
243561.83 in reply to 243561.82
Date: 6/16/2013 1:09:58 PM
Overall Posts Rated:
205205
W pewnym momencie niestety musisz wspierać się środkami niekoniecznie "czystymi" jeśli chcesz "super" wyglądać. Metabolizm spada, mięśnie zamiast rozwoju również notują "przyrost ujemny" :):):). A więc wieku niestety bez wspomagania nie oszukasz.
Przypominam tu sobie wypowiedź naszego 30-latka w podnoszeniu ciężarów złapanego "na dopingu". Powiedział mniej więcej coś takiego: "W wieku 18 lat nie potrzebujesz niedozwolonych środków, ale jeśli ktoś zaproponuje Ci duże pieniądze za medal na Igrzyskach Olimpijskich w wieku 30 lat to nie będziesz się zastanawiał jak to zrobić".

Ale najfajniejsze jest jak to robisz dla samego siebie, dla zdrowia bez wspomagania, z pomocą profesjonalnych (dobrych w swoim fachu) instruktorów (sam chodzę z synem trzy razy w tygodniu na "siłkę" z "poważnym" planem treningowym - efekty nie powiem są (przede wszystkim u syna, ale i u mnie jako takie też :):):)).

A propos - czy wiecie, że najstarszy w Polsce człowiek regularnie ćwiczący na "siłce" miał 97 lat (a zaczął ćwiczyć w wieku 84 lat) - w zdrowym ciele młody duch:):):).

Last edited by Saiwan at 6/16/2013 1:13:00 PM

Advertisement