Wygraliśmy kolejne dwa mecze w drodze o organizację Mistrzostw Europy w przyszłym sezonie. Rywale z samego dołu rankingu, więc celem wysokie wygrane i sprawdzenie pewnych rozwiązań taktycznych.
Lubnan U21 - Polska U21 41 - 102 (26184)Testowaliśmy jak nasi "blokujący obrońcy" spiszą się przy taktyce obwodowej grając również w ataku na swojej nominalnej pozycji. Efekt - bardzo wysokie oceny (19 i 18,5), tylko cztery rzuty oddane (przy 50%) skuteczności i świetna obrona pod koszem. Liczyłem jednak na to, że rzucimy w tym meczy więcej punktów.
Polska U21 - Puerto Rico U21 140 - 64 (26241)Efektem mniejszej liczby zdobytych punktów była decyzja o zmianie taktyki. Zrezygnowałem całkowicie z bungi, zagraliśmy motion, na SFie wystąpili obwodowi, a w obronie wybrałem presing. Postawiłem na atak i stąd aż 140 rzuconych punktów. Niestety obniżenie składu spowodowało duże kłopoty na tablicach - z tak słabym rywalem to nie powinno mieć miejsca. Świetnie na SFie spisał się Lorenc.
W rezultacie dwóch wysokich wygranych - jeśli dobrze policzyłem małe punkty - objęliśmy prowadzenie w tabeli rozgrywek. Idealnie by było, gdyby tak pozostało do końca... wydaje się to jednak niestety mało prawdopodobne... czekają nas dwa naprawdę trudne spotkania - z Białorusią i Hong Kongiem... do tego oba na wyjeździe. Jeśli nawet je wygramy, to pewnie małą przewagą. Patrząc na układ spotkań, będzie nam niezmiernie trudno wyprzedzić Węgrów. Nasi bratankowie mają tylko jeden minimalnie trudniejszy mecz - z Finlandią. Oprócz tego trzech słabiutkich rywali. Niestety obawiam się, że "nabiją" na nich więcej koszy niż my w naszych pojedynkach. Aktualnie mamy 43 małe punkty przewagi... będzie gorąco;) Ale najważniejsze i tak wygrać z Białorusią.
A w innych meczach jedna wielka sensacja. Prowadzący w tabeli Czesi (3-0) przegrali na swoim parkiecie z Indonezją (0-3)
(26238). Swoją siłę potwierdzili Węgrzy, Białoruś, Hong Kong, Chorwacja i Litwa (
(26234) ). Pierwszą wygraną zaliczyli Łotysze. Nie przyszło ona jednak łatwo -
(26223) ... patrząc na oceny meczowe i wybrane taktyki mocno daje do myślenia ta ciężka walka Łotwy.
Za tydzień Azerbejdżan - o "sile" tego zespołu świadczy fakt, że jednym z dwóch najlepszych zawodników jest gracz o potencjale "podstawowy zawodnik". W ostatnim meczu Azerowie ulegli Ghanie -
(26209) Nasz plan to znowu wygrać jak największą przewagą i uciekać przed Węgrami.
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)