Widzę, że zaczyna rosnąć gul ropny
. Polecam meliskę
.
Nie nie wytrenowałem żadnego gracza ani jednym ani drugim sposobem, to mi odbiera prawo głosu? A ty próbowałes trenować zawodników zaczynając od 1na1 kategorycznie twierdząc, że ten trening jest zły? Ja na prawdę doceniam Twój przykład, ale w dalszym ciągu to tylko jeden przykład. Może (ale nie musi) oddawać rzeczywistość.
Obrazując o co mi chodzi odniosę się do wątku spadku efektywności treningu wraz z wiekiem. Ktoś podał przykład, ze nawet zawodnik po 40 dostał skok. Ja mogę do tego dołożyć zawodnika, który ma 18 lat i w tym dniu treningowym nie miał żadnego skoku. Czy to jest DOWÓD na to że po 40 trenuje się szybciej niż w wieku 18 lat? Czy może po prostu PRZYKŁAD, że po 40 też czasem jakiś skill wbije?
Ja na prawdę nie deprecjonuje Twoje umiejętności, doświadczenie i wiedze na temat treningu. Ja chce po prostu poszerzyć swoją. Do tego potrzebuję WYJAŚNIENIA DLACZEGO ten czy tamtem trening jest lepszy. Sam przykład to troche za mało. Nawet jak znajdziesz 3-4 kolejne przykłady, to dalej tylko przykłady. Spróbuj może merytorycznie wyjaśnić dlaczego.
Ja nigdzie nie powiedziałem, że teoria elastycznego treningu jest najlepsza (jeżeli tak wynika z moich postów to przepraszam). Po prostu moja wiedza, którą posiadam na ten moment daje mi taki a nie inny obraz. I właśnie dlatego próbuję to skonfrontować z wiedzą innych. Na tym polega dyskusja. Tylko, że w odróżnieniu od Camposa ja staram się wyjaśnić skąd się to bierze tak zeby zrozumieć sam proces, natomiast Campos rzuca przykładami, które może są wiarygodne (ale może nie), ale w żaden sposób mi nie wyjaśniają dlaczego.
@Campos. Nie napinaj się tak. Ja na prawdę nie twierdzę, że wiem lepiej, ale to właśnie ja staram się argumentować z czego wynika taka a nie inna wizja. Ty zaś podajesz przykład (super) ale nie znalazłem żadnego wyjaśnienia dlaczego taki trening dał lepsze efekty. Tylko o to mi chodzi. Jeżeli uważasz, że moje argumenty nie są merytoryczne, to niestety nie wiem jakie mogą być bardziej merytoryczne... Chyba faktycznie będzie trzeba zakończyć dyskusję, gdyż Campos podał przykład że jego teoria jest lepsza i tak ma być! (sorry za sarkazm, ale taki ton bije od Twoich wypowiedzi)
Jeszcze jedna dygresja na temat idealnego treningu. Podam siebie za przykład. Chciałbym wytrenować sobie zawodników na lata, którzy będą w stanie otrzeć o reprezentacje. W tym momencie nie liczą się dla mnie wyniki drużyny, nie mam parcia na wygrywanie czy na szybki awans. Nie zastanawiam się nad tym czy za jakiś czas będe w stanie udźwignąć pensje. Nie zastanawiam się nawet specjalnie jak maksymalnie zwiększyć wartość trenowanych zawodników. Licze się z tym, że jak zawodnik zejdzie za faule to będe musiał go dotrenować kosztem innego. Mam ustalony priorytet, który zawodnik trenuje jako pierwszy, itp. Biorąc to wszystko do kupy. Czy na prawdę trening "głównych" skilli da mi długofalową przewagę nad treningiem elastycznym (1na1 na starcie)?