Przeprowadziłem krótką analizę CoachParrotem dwóch wizji treningów. Można się nie zgadzać z narzędziem (ma/zna ktoś lepszy model)?
Od razu zaznacze, że wybór kolejności treningu jest wg mojego widzimisię i z pewnością ma wpływ na wynik, tak jak i to, że zmiana treningu następowała dopiero po 14 tygodniach treningu (1 sezon). Nie chodzi mi tutaj o znalezienie idealnego treningu tylko na pokazaniu różnicy w skillach końcowych.
Założenia początkowe
Zawodnik - 18 lat, legenda (żeby zminimalizować ryzyko zablokowania), wzrost 193cm, początkowe skille (wszystko na poziomie słabym - 5), czyli SS=50. Trener pierwszorzędny (5 poziom). Symulacja trwa aż do momentu gdy zawodnik osiągnie 29lat.
Trening A (elastyk). W kolejnych sezonach trening odpowiednio (zakłada się trening optymalny, tzn OD, PA dla PG, ID dla C, DR i JS dla SF/PF)
dr/js/id/od/dr/id/od/pa/js/is.
W wieku 29 lat zawodnik osiągnął następujące skille
15 6 18 16 16 11 15 15 5 7
Trening B (zaczynamy od głównych skilli, OD, ID oraz JS), podobnie zakłada się optymalny trening (OD, PA dla PG, ID dla C, JS i DR dla SF/PF)
od/id/od/id/js/js/pa/pa/dr/od
W wieku 29 lat zawodnik osiągnął następujące skille
13 6 15 11 11 11 13 14 5 7
Zatem gołym okiem widać, że trening A dał DUZO lepsze efekty niż trening B.
Kilka uwag:
- osobiście uważam, że w obu przypadkach skille końcowe są dziwnie niskie
- oczywiście trening A i B jest zaproponowanym przeze mnie i z całą pewnością nie odzworowuje idealnie ani jednej ani drugiej wizji
- założenie, że trening zmieniamy dopiero po 14 tygodniach na pewno ma wpływ na wynik końcowy, ale nie podejmuje się zmiany treningu co tydzień. Zresztą w obu przypadkach zasada była taka sama, więc nie powinna znacząco wpłynąć na wynik końcowy
Zachęcam do przeprowadzenia własnej analizy i podzielenia się wynikami