ya şu motoru tam çözen bi adam lazım bana.. pg şgde oynayan oyuncuların iç defansının bi işe yaramadığını düşünüyordum. hocam senin elemanlar gayet iç defanslı ne dersin önemli mi?? eleman yetiştiriyoz u21 koçuyuz çözemedik hala hiç bişeyi!!
mevcut motor hâlâ değiştirilmediğine göre demek ki tam olarak çözen yok bu motoru, ben ve Mugiwara dahil.:) ama şu bir gerçek ki, her ne kadar reytinglere yansımasa da kısa oyuncularda da iç defansın önemli olduğuna bir işarettir salı günkü maç. aslında bunu tahmin etmek çok da zor değil, madem uzunlarda dış özelliklerin reytinglere yansımasa da önemli olduğunu biliyoruz, bunun simetriğini düşündüğümüzde de kısaların iç özelliklerinin aynı şekilde önemli olduğu sonucuna varabiliriz rahatlıkla. mesela çok sık dile getirilir; kısalardaki yüksek ribaund seviyesinin maaşı çok şişirdiği gerekçesiyle gereksiz olduğu konusu. bence hiç de gereksiz değil. maç içindeki ribaund kapma pozisyonlarında kimlerin topa yükseldiğini göremiyoruz ama eminim ribaundu karşısındaki oyuncuya göre epey yüksek KF veya ŞG de pivot ve UF'lerle aynı ribaunda çıkıp rakip oyuncuların pozisyonunu bozarak topun kendilerinde kalmasını sağlıyordur. bu arada topun hangi oyuncuda kaldığı konusu da motorun şans faktörüyle değişkenlik göstediğinden hasbelkader top ribaundu yüksek KF veya ŞG'de kalmayınca biz de "yüksek ribaund özelliğine göre az ribaund alıyor" yorumunda bulunuyoruz doğal olarak. bu ve benzeri pekçok özellikte de durum aynıdır mutlaka.
kısaların iç özelliklerinin yüksek olması önemli ama bu özelliklerin minimum seviyesi daha önemli. yani becerikli, üstün iç defans yetmeyebiliyor. en az verimli veya sansasyonel düzeyinde iç defans olursa ancak bozabiliyor rakibin içeri dalışlarını. aynı şekilde iç şutu çok yüksek olsa bile top sürmesi en az heybetli olmayan bir kısa oyuncu, rakibin iç defansı çok yüksek olmasa da duvara tosluyor büyük olasılıkla. bunlar benim bizzat gözlemlediğm hususlar. sonuç itibari ile herşeyin fazlası zarar derler ama bu oyunda tam tersi.:)
Azerbaycan A Milli Takım Antrenörü - Azerbaijan NT Coach