prav tako pa je škoda entuziazma.
Zakaj je škoda entuziazma? Če izgubimo to tekmo, ne pridemo ven iz skupine in nam visok entuziazem ne bo prav nič pomagal. Mogli smo iti na vse ali nič.
Na srečo smo dobili ta prvo, torej "vse" oz. zmago. Zmago je zelo dobro in slikovito povzel tekmo, zato bom kot ponavadi opisal situacijo pred tekmo.
V tekmo z Estonijo smo šli z dvema igranjema z levo roko in enim "normal", Estonija pa je igrala tri tekme z levo roko. Imela je torej prednost v entuziazmu, boljše igralce po skillih in boljše tudi po pripravljenosti. Nam se je poškodoval Požlep, ki bi igral v prvi postavi, naš prvi playmaker Potepuh pa je precej padel v formi. Roko na srce bi Potepuh tudi z najboljšo pripravljenostjo verjetno začel na klopi.
V takšni situaciji sva z Zippotom razmišljala, kako premagati Estonce. Naša prednost: igranje na vso moč in zelo dobre menjave na KC in C. Prišla sva torej do zaključka, da jih poskušamo presenetiti s centrom na krilu. Če bi oni igrali s pravim krilom na krilni poziciji ali celo z branilcem, bi nas to sicer stalo nekaj točk, ampak računal sem, da jih kompenziramo z boljšo notranjo igro na krilu ter skokom.
Zato sem bil kar malo presenečen, ko sem videl, da je Estonski selektor na krilo ravno tako dal centra. Na srečo je bil slabše pripravljen kot naš. Mislim, da je Estonski selektor tukaj pokazal, kako dobro predvideva poteze nasprotnika in verjetno je tudi vedel, da bomo igrali na vso moč. Vse karte so torej bile že zdavnaj na mizi in preostalo nam je samo to, da pošljemo igralce na igrišče ter upamo na dobro tekmo.
In kakšno tekmo smo dobili - Zippo je potek tekme zelo dobro povzel; jaz bi le dodal, da so vsi zelo dobro opravili svoje delo. Jerinu je v napadu šlo malo slabše, vendar je naredil veliko delo v obrambi na nasprotnikovem playu. Mikšičeva zgodba je bila ravno obratna: Naanu je dopustil nekaj lahkih košev, vendar je v drugi četrtini s skoki in točkami praktično sam držal priključek z Estonci. Lopič je zelo dobro odigral tako v napadu kot v obrambi; pričakoval sem edinole kakšno blokado več. Kordiš je imel težko nalogo kriti Estonskega odličnega centra in v le 28 minutah je poleg dobre obrambe prispeval še dovolj točk in skokov z dobrim metom iz igre.
Majer statistično ne izstopa, a ker je bil naš najbolje pripravljen center, je dobil nehvaležno nalogo v napadu igrati proti Estonskemu velikanu. Tja sem ga dal tudi zaradi njegovih dobrih branilskih skillov, ki so se pokazali v zadeti trojki in štirih podajah.
Man of the match: Težka izbira med Mikšičem in Kordišem; a ker je Mikšič to nagrado enkrat že dobil, jo je prijazno prepustil Kordišu. Slednji je najbolj uravnoteženo opravil delo tako v obrambi kot v napadu, tako da mu res ne moremo nič očitati.
Situacija se je zdaj zapletla za Estonce, ki ne smejo več izgubiti, čakajo pa jih tri težke tekme. Mi imamo veliko prednost v visokih zmagah nad Nemci in Grki; dvomim, da jih bo še kdo tako visoko zmagal. Mi bomo zdaj nabirali koš razliko proti Azerbajdžanu in Moldaviji in če nas nič ne preseneti (recimo igranje na vso moč Azerbajdžana), bi proti Danski morali imeti dovolj entuziazma, da si tudi v zadnjem krogu zagotovimo zmago.
Tukaj moram spet pohvaliti KK Ohonico, KK skico in LALeakers, ki odlično trenirajo po navodilih ter skrbijo za minute svojih igralcev. Ti igralci so dodali velik delež k naši zmagi in upam, da se bodo našli še kakšni menedžerji, ki jim bodo sledili. Zato to ni moja zmaga ali domnova (Ohonica) ali samo Zippotova, ampak nas vseh, ki prispevamo k odlični mladinski ekipi. Želim si, da tako še naprej nadaljujemo!