Dobrze, że jestem z reguły wyrozumiały :)
Dejvidd napisał całą prawdę - nie wolno logować się na konto kogoś znajomego (czy to brat czy swat). Takie są reguły i można za to stracić klub. Pamiętajmy wszyscy o tym, że praktycznie nikt nie jest w stanie udowodnić, że to faktycznie ktoś inny jest właścicielem drugiego klubu. No bo niby jak? Załóżmy, że chodzi o brata. No i co z tego, że ma się brata. Co z tego, że podane są prawdziwe dane. Co z tego, że ktoś akurat zrobił mu zdjęcie jak siedzi przy komputerze z załadowaną stroną BB ;D
To jest kwestia zaufania twórców tej gry i GM'ów. Zaufania użytkownikom i nie zamykania drzwi dla osób, które mogą być wartościowym elementem społeczności BB (ale to strasznie brzmi). W zamian oczekujemy uczciwości. Był przypadek całkiem niedawno, że kolesiowi znikali zawodnicy z drużyny (być może o tym pisałem). Byli zwalniani. Wyglądało, jakby miał kilka klubów. Jakieś dziwne transfery itp. Okazało się, że to jego sprytny brat korzystając a) ze znajomości loginu i hasła, b) pozostawionego zalogowanego klubu, wyrzucał mu zawodników. Czy dostał tych zawodników z powrotem - nie. Czy poniósł wszelkie konsekwencje z tym związane - tak. Dostał drugą szansę - jego brat nie.
Udostępnianie komuś loginu i hasła jest wbrew regułom. Czy jest to łatwo wykrywalne - nie. Ale może się okazać, że któryś GM stwierdzi kiedyś, że coś za bardzo nakładają mu się pewne nr IP, zbyt dziwny schemat się pojawia i zawyrokuje - multiaccounting. I zacznie procedurę zamykania. Nie musi się tak stać. Prawdopodobieństwo może nie jest wysokie, ale odradzam, żeby później nie było niespodzianki. Jak już kiedyś pisałem - wcale nie musimy mieć 100% pewności, bo użytkownicy nie są w stanie udowodnić stanu faktycznego.
Co do omawiania oszustw w tym wątku (czy gdziekolwiek indziej), to w sumie nie mam nic przeciwko pod warunkiem, że informacje, które podajecie nie umożliwiają identyfikacji zamieszanych klubów. Z prostego powodu - może się okazać, że kluby są niewinne, a przypnie im się łatkę oszusta. Wszystkie konkrety można opisywać zgłaszając dany klub, co jest dosyć proste, bo na stronie danej ekipy wystarczy kliknąć na rozwijane menu (te w prawym górnym rogu) i wybrać "Zgłoś zespół".