Skala przeglądu zawodników w wieku od 23-24 wzwyż będzie mniejsza, bo po prostu na podstawie skilli z poprzedniego przeglądu wiem, że wielu zawodników do niczego się nie nadaje i nie mają szans grać w kadrze. Nie mam więc potrzeby sprawdzać ich drugi raz, tylko niepotrzebnie bym się narobił. Przejrzę tylko najlepszych (z podziałem na pozycje i roczniki), plus najwyższe pensje oczywiście też (jak komuś ostro skoczyła a nie znajdzie się na liście najlepszych), ewentualnie jakby się okazało, że poprzednio ktoś dobry został pominięty (był na pewno jeden taki przypadek - mogło być więcej).
Dodatkowo trzeba będzie przejrzeć tych, co wyjdą z U21. Przejrzę też MTR bo nie wiem czy tam zawodnicy nie są marnowani a tak być nie może.
Skoro nawet selekcjoner sam wprowadza ograniczenia odnośnie sensu sprawdzania potencjalnie zerowych graczy to już jest krok na przód. (vide center około 28 lat i pensja mniej niż 30 000)
Jakby nie było poprzedniego przeglądu, albo n. utraciłbym pliki z danymi, to bez zmrużenia okiem jeszcze raz sprawdziłbym tych samych zawodników.
Zresztą... To jest zawodnik, który grał w ostatnim meczu o stawkę za kadencji Mr.P:
(4847382), a to ten mecz
(10664).
Jak widać allstar, pensja 48k (a to już całkiem blisko 30k), 28 lat. Nie wiem jaką wcześniej pozycję domyślną, to się mogło przecież zmienić. A przecież ten mecz był pod koniec dwunastego sezonu a ja dostałem kadrę na początku piętnastego sezonu, a więc ten zawodnik był w kadrze troszkę ponad 2 sezony przed tym gdy dostałem guziki. W dwa sezony aż tak strasznie dużo się nie zmienia.
Uważam, że przegląd a potem baza okazała się bardzo pomocna. Dzięki temu miałem komfort w powołaniach wiedząc, że nie na pewno nikt nie został pominięty i mogłem skoncentrować się tylko na dobrym rozegraniu kwestii powołań. I uważam, że dzięki temu powołania wyszły w miarę optymalnie (jeślibym do czegoś miał się na siłę przyczepiać, to powołanie Ferkaluka było na wyrost, a zamiast niego powinien być wcześniej w kadrze Anczykowski, ale tak się ułożyła forma, poza tym jak widać w ten sposób wychodzi szeroki skład zawierający tylko sześciu podkoszowych, trzech SF-ów i aż dziewięciu obwodowych - wg mnie optymalny układ powinien oscylować w pobliżu 7-4-7).
Oczywiście baza jest potrzebna, bo potrzebuję znać skille także w trakcie sezonu a nie tylko na początku. W czasie sezonu najlepsi kadrowicze zrobili nawet ze 6 skoków, to jest dosyć istotna informacja. I optymalny skład teraz wygląda inaczej niż na początku sezonu.
Uważam także, że poprzednich kadencjach nie wszystkie powołania były optymalne i dlatego nie zawsze potrafiliśmy wykorzystać potencjał jaki mamy. Być może powodem był właśnie brak dobrego rozeznania w umiejętności polskich zawodników, szczególnie zaplecza.