BuzzerBeater Forums

Srbija - III.2 > HELP ako boga znate ! :D

HELP ako boga znate ! :D

Set priority
Show messages by
This Post:
11
271678.8 in reply to 271678.5
Date: 7/27/2015 9:51:42 AM
Overall Posts Rated:
21832183
Pa dobio si da vidiš otprilike koliko može potencijalno da pruži.
Ali i sa draftom moraš biti izuzetno oprezan.

Koliko god dao novca (izraženog u draft poenima može biti malo). U nižim rangovima a kod nas su to IV i III liga pre možeš uloviti dobrog igrača.
Opet, neke sezone su plodnije sa draftom da se tako izrazim a druge ne. najkvalitetniji trenirci su oni potencijala 10+ (HOF ═ Hall Of Fame = 10, ATG ═ All Time Great = 11) ali trebamo biti vrlo zadovoljni ukoliko "ulovimo" MVP-ija (pot 9) pa i superstara (pot 8).
S druge strane, pitanje je koliko je dobar taj MVP? Ako ima npr. platu <2 000 i 19g onda on mnooogooo zaostaje za svojom generacijom.
Lično, mnogo više volim igrače najmanje potencijala 5 (Star) ili bolje a koji imaju više skilova.
Pošto ti kao nov menadžer si i Supporter tj. možeš da vidiš mnogo više stvari od nas ostalih u ovoj ligi onda iskoristi mogućnost da odeš transfer listu (TL) i tamo pretraži sve igrače npr.
- da imaju najviše 19g,
- da su potencijala barem večiti ol-star
- da imaju sumu skilova (TSP = Total Skills Point) > 60 (bolje 55 da bi bili jeftiniji) i izaćiće ti lista solidnih igrača za treniranje

Savet:
Ne kupuj ove igrače sem ukoliko ne proceniš da su zaista jeftini, već sačekaj početak sledeće sezone za 7÷10 dana (jer će u međuvremenu svi ovi igrači koje danas vidiš biti godinu dana stariji i mnogo će im opasti cena ➲ a ekonomija je ovde kao i u svim online menadžerskim igrama gotovo sve :)

Kasnije nećeš moći da sortiraš igrače po broju skilova (već ćeš morati ručno da ih sabiraš, ali navići ćeš se koliko koji skil vredi u poenima)
To imaš ovde
http://www.buzzerbeater.com/community/rules.aspx?nav=Nome...
Do ovoga dolaziš tako što kad odeš na bilo kog svog igrača ili na bilo kojeg koji se nalazi na transfer listi odeš na bilo koji njegov skil npr. na TL (odabrao sam one igrače koji su ≤19g, potencijal≥7 večiti ol-star i bolji, plata ≥ 2 500) i onda na Search (KLIK!)
i otišao npr. na

Kostas Papazoglou (36794973)
18g, večiti olstar, 201cm, cena $100 000 (100k)
TSP = Σsk = 58 skilova

ali koji nije uopšte treniran odnosno trenirao je samo sl. bacanja koja su totalno nebitna za broj skilova i za razvoj mladog igrača. Uokvirio sam i po čemu se zan da nije treniran (jer sa većinom treninga bi mu skočili HA i DR, odnosno IS)

http://prntscr.com/7xjwvc

Za početak, ograničio bih se na igrače od 18g manjeg potencijala 5÷7, koji imaju npr. ≥ 53sk tj. one sa drafta i koji ne koštaju puno ► jer ti trebaju pare za trenera nivoa minimum 3 (advanced) plate ≤ 12 000
http://www.buzzerbeater.com/manage/staffList.aspx?staffty...
i izaćiće ti njihova lista odakle ćeš ih kupiti (mogu da se nađu i za manje od 20k) uvak gledajući da im je početna plata što manja ► jer plata stručnom štabu raste za po 2% na svakih nedelju dana tj. ako ga ne promeniš za godinu dana (4 BB sezone) imaće 2 veću platu (a trener nivoa 3 postaje preskup sa takvom platom tada). Trenere možeš zameniti bilo kada, ali tada moraš da platiš platu za obojicu te nedelje. Samtra se da trener nivoa 5 (super) obavezno treba da se menja kada dođe na kojih 45÷50k plate.

This Post:
00
271678.9 in reply to 271678.3
Date: 7/27/2015 10:25:03 AM
Overall Posts Rated:
21832183
Tih 700+ su ocenjene poruke (kao like na facebook-u)

Da imam ≤ 10 godina bih mogao da ih imam i više
jedino ako bi se ostalima svidelo ono što u njima piše.
;)

Da li sam star ─ ne znam.. :P
Lična karta mi je nova sa sve klempavim ušima, njokalicom i bradom sveže izbrijanom :D

Last edited by jamais vu at 7/28/2015 6:36:43 AM

This Post:
00
271678.10 in reply to 271678.8
Date: 7/27/2015 2:42:19 PM
Overall Posts Rated:
22
Hvala puno mada sam ovo sto is napisao sve skoro provalio vec :D uzeo sam jutros nekog trenera ima 3 skil i nista me nije kostao ( 1 k xD ) ... Mozes li da mi objasnis ovo draft i skauting malo bolje ? Ne razumem kakva je ovo tablea i sta dobijam kad skautujem i sta dobijam ako idem na intervju i ovo posle toga ?

To sto si napisao da gledam preko 55-60 skillovi kad se saberu ... Mozes da npises ili jos bolje SS preko lightshota da mi podvuces koji sve skilovi i dal tu ulaze potencijal forma i to ?

Last edited by Spartak99 at 7/27/2015 2:51:20 PM

This Post:
00
271678.11 in reply to 271678.10
Date: 7/28/2015 12:49:46 AM
Overall Posts Rated:
21832183
Svi mi manje ili više para ulažemo u draft (najčešće 0-20 000$ nedeljno) tokom cele sezone i za to dobijamo draft poene koje posle trošimo radi novih, mladih igrača koji će (možda) biti budućnost kluba = 14x3=42₧.
Ali ni pozicija br.7 u konferenciji (odnosno 14 ukupno) i opstanak u ligi preko plej-auta, i pravo biranja igrača kao 3.-ći (čak ni da si ubedljivo poslednji u ligi i ispadaš) nisu nikakav garant da će te sezone biti na ligaškom draftu neki barem MVP od 18g sa TSP≥50 (barem 48), tj. može se desiti da daš i 40k nedeljno (14x4=56₧) pa i više draft poena (jer od pre par sezona je moguće da draft poene sačuvaš i preneseš u sledeće sezone) a da ne dobiješ zaista dobrog igrača kojeg vredi trenirati za reprezentaciju ► a pukao si 40k x 14 = 0.56mil što su ozbiljni novci ovde u ovom rangu (a te si pare mogao udati u arenu koja će ti vratiti sigurno pare i donositi i više za par sezona, u igrača koji će ti doneti više pobeda i opet više $, boljeg trenera, ili boljeg fizioterapeuta koji će oporaviti igrače da bi u bitnim mečevima nastupio u kompletnom sastavu - naravno da neko mora kad-tad da se povredi).

Draft je i lutrija takođe. Moguće je da neko ko bira pre tebe ugrabi dobrog igrača koga hoćeš. S druge strane, ukoliko niko ne obraća previše pažnje na ulaganje i skautovanje igrača na draftu i sa mesta prvaka posle ligaškog dela baš kod tebe osvane najbolji mladi igrač.

Po novom sistemu možeš skautovati igrače po pojedinim skilovima (tačnije grupama ali koje su napravljene sa više skilova međusobno nepovezanih tako da nijedna nema bitnu prednost) koje ti daju malo bolji uvid u igrače, ali dodatno koštaju.

Uzmi u obzir da ta utakmica koja ti je navedena je "imaginarna" i pokazuje samo malo: kakav je u odbrani, napadu, skoku, koliko as ima, koliko gubi lopti, itd. Lično, ne bih uzimao igrača koji pravi puno ličnih grešaka (LG) jer ne da se ispraviti kasnije ko je tome sklon. Sve ostalo se trenira, ali kako neke stvari možeš trenirati samo na 1 poziciji to su one vrednije ► iz samo 1 razloga: treninzima na 2 pozicije je uključeno još 3 igrača i time ti jača tim. Da li to znači da treba trenirati sve skilove na 2 pozicije? - ne, jer onda tvoji kvalitetni trenirci značajno zaostaju za konkurencijom i neće biti u reprezentaciji tj. ispašće sa spiska potencijalnih reprezentativaca što će se ogledati u manjoj zaradi od reklamne robe {čim klikneš na Manage My Team ► u ◰ gde na sivoj boji piše Finansije ► s desne strane na narandžastoj boji Prihod druga stavka je Reklamna roba: $}
Uz to radi se i o boljoj posećenosti tvojih mečeva jer imaš dobrog našeg igrača itd.

Moje mišljenje je da mi treba uvek dobar odbrambeni igrač (i sa 18g) koji će "moći" da izdrži svih 48min u igri a da ne dobije 6LG jer onda će mi jedan trenirac biti zakinut za pun trening (uvek imam bar 3 trenirca u timu).

◙ ◙ ◙

Npr. tražim nekog sa TL od 18g i nisam Supporteri tj. ne mogu da namestim traženi br. skilova ─ koje tražim igrače?
Imamo mogućnost da selektujemo po osobinama - kojih ima 10 bitnih:
Skok šut (JS) *** Šut iz daljine (JR)
Spoljna odb. (OD) *** Tehnika (HA)
Prodornost (DR) *** Dodavanje (PA)
Šut iznutra (IS) *** Unutrašnja odb. (ID)
Skok (RB) *** Blokiranje (BL)
kao i 3 osobine koje ne ulaze u skilove (manje bitne):
Izdržljivost (ST) *** Sl. bacanja (FT)
Iskustvo (EX)

Po zagradama su skraćenice sa eng. jezika tih termina.
I od ovih 10 osobina po igru su još uvek najamnje bitne 2:
- Šut iz daljine (JR)
- Blokiranje (BL)
te na njih obraćaj najmanje pažnje. Istine radi skil JR je potreban beku (SG) ali je dovoljno da je JR≤14 (12) jer % šuta za 3₧ je uvek najmanja i dalje povećanje skila JR↑ mnogo više šteti po pitanju veće plate igrača nego što donosi njegova preciznost timu a uz to JR se najlakše brani dobrom OD koja kada se podigne npr. sa 12→14 veoma dobro spušta % JR šuta beka rivala.

Last edited by jamais vu at 7/28/2015 1:41:14 AM

This Post:
11
271678.12 in reply to 271678.10
Date: 7/28/2015 2:36:52 AM
Overall Posts Rated:
21832183
Primer mojih igrača:
(obojica imaju po 21g) ► dobio je samo 2 skila (JS↑+IS↑) i 3 nebitna (ST↓2 + EX↑) strelica nadole znači da su pali skilovi

Paraskevas Faskelatos (33776160)
http://prntscr.com/7xutzn

Objašnjenje:

- precrtano crvenom bojom = ne gledati uopšte (mada ST određuje koliko može igrač da izdrži na terenu, moj trenirac Lluís Riba (33609698) kome je u međuvremenu skočila ST radi elastičnog efekta trniranja je kad god mi je tim ubedljivo slavio zbog tadašnje ST=1 izlazio iz igre iako je postavljena taktika da trener strogo prati označenu postavu, da je sam sebi i prva i druga izmena, kao i da nema više od 9 označenih igrača za tu utakmicu koji će na njoj nastupiti - ali obratno kada sam gubio sa bilo kojom razlikom on je bez problema izdržao svih 48min)

- uokvireno crnom bojom = ne obraćam pažnju ni na ovo (sem ukoliko tražim beka a i njemu je dovoljan JR = 10 ÷ 12 jer iznad toga mu je plata veća mnogo više no što on može da pruži timu ▬ i u našoj seniorskoj BB reprezentaciji gde su igrači plate ≥100k nemamo a i ne treba nam igrač sa JR=16 sem ovog (19720232); imamo dvojicu sa JR=14 (22923157) i (26562345) i svi ostali imaju JR≤12) ═►lični primer: imao sam igrača Kamilis Fedorcukas (10863738) koji je imao JR=16 i pre moje ekipe znao da da i po 10 trojki iz 17 pokušaja na meču (66088703) ali kod mene je znao i da šutira 2/15 te je bio potpuno bespotreban (naročito sa platom >110k). Nekada bolje šutiraju za 3₧ igrači "rođeni" strelci sa visokim JS + DR+ HA (sve ≥17) i JS ≤ 8 negoli ovi kojima je to najbolji skil.

- uokvireno zelenom bojom = po meni najbitnije OD+ID ═ sp. i un. odbrana, tj. sposobnost da se spreči mogućnost da igrač prerano izađe iz igre zbog 6LG i tako ne dobije pun trening.

- uokvireno narandžastom bojom = veoma važno dodavanje (PA) koje utiče na sto veći broj lako postignutih poena pod košem (polaganje, zakucavanje) kao i pronalaženje slobodnih igrača za neometani šut na koš. Najbitnije za "tok napada" (offensive flow)

- uokvireno plavom bojom = neki menadžeri ovo najviše vole JS+IS šut van reketa (do linije za 3₧) i unutar istog ► ali.. nema dovoljno dobrog % šuta bilo koja od ova 2 elementa ukoliko nisu praćeni adekvatnim skilovima DR&HA.
DR = probojnost/prodornost pokazuje u kolikoj je meri igrač sposoban da se nađe u povoljnoj prilici za postizanje koša
HA = tehnika ukazuje u kolikoj meri je igrač spretan da mu rival ne oduzme loptu
Problem je kada igrač ima veliku razliku u visini DR/HA u odnosu na JS/IS ▬ jer to pokazuje da je samo trenirao "1─1" jedan na jedan ► te mu ne možemo računati sve skilove kao merodavne tj. ukoliko ima npr. JS=9 a DR=14 & HA=14 uz PA= 6÷9 on ima 10 skilova koji se ne mogu dovoljno dobro iskoristiti odnosno doći će on u poziciju da je sam i da mu ne oduzmu loptu ali on i dalje neće moći da pogodi koš kao onaj igrač kojem je JS = 12÷14.
S druge strane, igrač sa JS = 12÷14 i DR&HA = 8÷9 neće moći da postigne onoliko poena kao isti takav igrač po JS ali kome su DR&HA veći pojedinačno za po +(3÷4) skila. {podrazumeva se da ih čuva isti igrač, igraju istiu taktiku i da imaju iste saigrače ═ ovo je utopistički, navedeno samo radi razumljivosti}

- uokvireno ljubičastom bojom = kada tražim igrača [minimum]:

▬ 18g i potencijal zvezda (ako nemam para), uz platu ≥2500$
Kada igrač ima 18g onda ga od početka možeš sam oblikovati
Ukoliko potencijal igrača nije veliki npr. 5÷6 onda on ukoliko se baš dobro trenira ne može imati dovoljno skilova da bi mogao da bude nosilac igre tima u npr. drugoj ligi, tj. taj igrač je limitiran i može poslužiti samo kao rezerva u višim rangovima. Ako vidiš takvog igrača u petorci neke ekipe u drugoj ligi to ne znači automatski da je on loš igrač već najverovatnije da taj menadžer nema trenutno dovoljno para da ga zameni boljim.

▬ visina = visok igrač ne može brzo dobiti skilove kao plej i obrnuto niski igrač kao centar.

Last edited by jamais vu at 7/28/2015 5:23:27 AM

This Post:
11
271678.13 in reply to 271678.10
Date: 7/28/2015 6:10:44 AM
Overall Posts Rated:
21832183
(nastavak prethodnog posta)

Poziciju igrača određuju skilovi a ne visina, tj. centra ti treba igrati i onaj igrač koji je visok samo 175cm ukoliko ima značajno bolje un. skilove (IS+ID+RB+BL) u odnosu na onog koji ima 224cm.
Isto važi i za pleja samo što ćeš mu gledati skilove PA+HA+DR, a JS manje-više nije primaran (ali je poželjan) jer mnogo češće se još uvek igraju taktike sa unutrašnjim pa i neutralnim fokusom negoli one sa spoljašnjim. Razlog je preciznost šuta, preveliki uticaj JR na platu (a mali %) koji iziskuje veći broj skokova (a i RB mnogo podiže platu ═ najviše).

Cilj je imati dobro izbalansiran tim, odnosno pojedince/trenirce ne bi li se dobio što veći novac za njih prilikom prodaje a da nas ukupno najmanje koštaju (računajući platu x broj nedelja kod nas + "novac" koji damo za kupovinu igrača). U to ulaze i pare date za dovođenje i plaćanje trenera (sa povećanjem od +2% svake nedelje) ▬ srećom taj trener može da istrenira još dvojicu igrača :)
Što je nivo trenera niži to se taj trener treba pre menjati (jer će opet na tržištu biti za sličnu cenu kao i onaj njegovog nivoa), a igrači koje on trrenira pre prodavati. Problem je što prilikom svake nove kupovine % od transfera za novog igrača kreće od neke male cifre. Zato se igrači velikog potencijala treniraju i sa trenerima visokog nivoa ▬ jer ništa nam neće značiti ukoliko npr. trenera nivoa 3 (advanced/napredan) zamenimo istim nivoom a trenirac nam je potencijala 8+ jer će trenirac i dalje trenirati istim intenzitetom, a za to vreme će ga neki drugi koji je u startu imao 5÷10 skilova manje sustići i prestići (ovde pišem o dugotrajnom treningu).
Svi igrači najbrže napreduju baš u onim osobinama koje su im najslabije (naravno da se sa godinama taj napredak usporava, baš kao i na kontra pozicijama gledano isključivo visinu treniraca). Lični primer:
Vladica Petrović (34275732)
http://prntscr.com/7xwniz
Onaj ko misli da je on plej ili da će to biti ► i kad je na TL ga posmatra kao pleja mnogo greši. Kupljen je sa samo 49 skilova pošto je prošla polusezona (dok mu je već tad konkurencija bežala za >5 skilova) kao (polu)klasično drvo jer mu je sp. odb. bila samo OD=1 a sada je podnošljivih 11. Svi njegovi parnjaci koji imaju šansu za reprezentaciju su mu pobegli dosta dok je ovo ispravljano. Opet, njegova plata je <6k i neće biti ≤10k ni za sledeću sezonu mi daju nadu da ću izvaditi pare za njega kad god da ga prodam (do 25÷26g), dok da sam mu trenirao un. skilove on bi imao platu>50k i spasilo bi me jedino da ga neko odmah kupi.

Obrati pažnju i na divljanje cena igrača na TL i ne zaleći se sa kupovinom treniraca ▬ bolje je igrača istih ili boljih skilova kupiti i nedelju-dve kasnije nego ga preplatiti.
Početak je uvek najteži, naročito što nige niko nije napisao početnicima da je prva stvar ekonomija. A sa protokom vremena
dobijaćeš svake iste pare kao i ostale ligaške kolege za TV ugovor {≈83k po trećim ligama ±(1÷2)k, ovo varira od sezone do sezone u zavisnosti od ukupnih plata svih igrača u određenoj tj. našoj III.2 ligi ► vidi ovo ═► (269083.8)}
onda od kupa na početku sezone dok ne ispadneš, pa od posete, reklamne robe ▬ sam ćeš primetiti kako se ta cifra u finansijama povećava. Sa boljim igračima i trenerom, uz to i sa više pobeda dolaziće više publike, proširićeš arenu, promeniti cene karata i klub će rasti i postajati ozbiljan takmac. Nije najgora stvar u BB-u ispasti iz jednog, dva, tri ranga za 3 sezone (iz IV lige se ne ispada), već ne naučiti išta o njemu.

S druge strane, možeš i primeniti taktiku "vrlih poznavaoca" BB-a koji nikada nikoga ne treniraju itd. već samo sole drugima pamet. Oni su do svojih pozicija došli preko noći raznim mutnim radnjama - ali je retko ko od njih uspeo i da se održi. Kako su bogom dani i nisu se išta pomučili, sutradan čim iskrsnu prve poteškoće oni ili bataljuju igru ili krenu sa očitijim prekršajima i završe svoje BB karijere.

This Post:
00
271678.14 in reply to 271678.10
Date: 7/28/2015 6:14:10 AM
Overall Posts Rated:
21832183
Savetujem te i da gradiš arenu ─ jer to su jedine pare koje će se agrantovano vratiti kad-tad i doneti siguran finasnijski plus. No, odluku o tome šta ti je prioritet: trening igrača / jurenje rezultata / izgradnja arene moraš doneti sam.

Da je meni neko ovo ovako naširoko i nadugačko objasnio ili bi odmah batalio igru ili bih napravio manje grešaka u njoj.

Srećno ti bilo! (pa kako ispadne)

This Post:
11
271678.15 in reply to 271678.10
Date: 7/28/2015 8:25:10 AM
Overall Posts Rated:
21832183
Потенцијал , форма, издржљивост, сл. бацања и искуство не улазе у суму скилова (Σск=TSP).

Потенцијал ═ означава (до) колико скилова који играч може да се развије:

потенцијал ═ мах Σскилова *** плата

звезда = 100÷105 {110 + (1÷5)} *** 22.5к ÷50к
ол-стар = 105÷110 {116 + (1÷5)} *** 31 ÷80к
вечити ол-стар = 110÷120 {126 + (1÷5)} *** 58к÷140к
суперстар = 120÷130 {137 + (1÷5)} *** 88÷220к
МВП = 130÷140 {145 + (1÷5)} *** 134÷315к
ХОФ = 140÷150 {155 + (1÷5)} *** 200к+
АТГ = 150+ {највероватније 165 + (1÷5)} *** много брате‼ (*)

(*) - уколико и најквалитетније екипе на свету ретко кад прегурају цифру од 1.2÷1.5 милиона плате недељно то значи да би једва себи могли да приуште 3÷4 таква играча тих недеља (а треба имати на уму да би то били играчи који имају најјефтиније плате за толики број скилова и да их је готово немогуће наћи). Ко не верује нека погледа (190132.30) где су ове најминималније плате дате респективно
потенцијал #
#5 звезда = 35к (код мене 22.5к)
#6 ол-стар = 60к (код мене 31к)
#7 вечити олстар = 95к (код мене 58к)
#8 суперстар = 140к (код мене 88к)
#9 МВП = 215к (код мене 134к)
#10 Члан куће славних (ХОФ) = 500к+ (код мене 200к+)
#11 Најбољи свих времена = 1мил+ (не знам али претпостављам 380÷400к+)

Форма ═ изузетно битна за представу играча на датом мечу. Од двојице играча са веома сличним карактеристикама боље ће увек одиграти онај који је у знатно бољој форми. Многи менаџери (нарочито у вишим лигама) прибегавају тренирању форме не би ли знатно боље спремили играче за следећи/е мечеве. Неки то раде и зарад репрезентације својих пулена тј. да би им играчи играли и доносили више пара од рекламне робе. на жалост великог броја менаџера места у репрезентацији има само за најчешће 12÷18 играча те само њихови менаџери заиста добијају велике износе за рекламну робу. Сви остали менаџери се морају задовољити мрвицама тј. 15÷35к недељно.

Издржљивост / стамина ═ свима се понекад догодило да су изгубили неки веома неизвестан меч, нарочито после продужетака. На крају сваке утакмице, уколико до тада није имало шта да превагне на страну победника, одлучиће стамина тј. они играчи који је имају на веома ниском нивоу почеће да промашују непромашиве шутеве, губиће лопте, правиће ЛГ као последицу умора и ниске стамине. Сматра се да и ниво ST ≥ 5 је сасвим довољан. Наравно да ће стамина пре опасти уколико играш брже тактике у нападу и агресивније у одбрани:
- Притисни лопту (PTB = Push the ball)
- Трчи и шутирај (R&G = Run and Gun)
- Игра под кошем (LI = Look Inside) ═► малкице мање
- Пресинг

Сл. бацања ═ Ако су тимови уједначени по свему сем по прецизности у извођењу сл. бацања, онда веће шансе за победу има екипа са бољим пеналџијама. највише сл. бацања изводе играчи који се налазе испод коша јер:
- плејеви гледају да додају лопту слободним играчима под кошем
- сви играчи покушавају да се пробију до коша не би ли лакше постигли кош
- после промашеног шута пре ће уграбити лопту они који су у рекету и покушати да постигну кош

Али и на крају утакмице у пенал завршници играчи екипе која губи ће покушати да у задњем минуту честим фаулирањем противничких играча покушају да дођу до нове прилике за смањење вођства, изједначење, победу и правиће фаулове.
Они тада не бирају извођача те се може десити да ти веома важну победу донее играч који готово није ништа урадио на утакмици и има веома лоше скилове (баш као што твој најбољи играч и готово непромашиви пеналџија може својим промашајем са линије бацања омогућити брзу контру и Buzzerbeater за ривала којим ће он славити или меч отићи у ОТ = продужетак).

Buzzerbeater ═ шут у последњој секунди

This Post:
11
271678.16 in reply to 271678.10
Date: 7/28/2015 9:15:32 AM
Overall Posts Rated:
21832183
Искуство ═ расте са протоком времена. Са драфта добијамо играче од 18г или 19г и свима је искуство EX=1.
Али може се десити да у две различите екипе (па чак и у једној те истој екипи, али мало теже) играчи који су са драфта дошли са 18г када напуне 21г једноме је искуство и даље EX=1 док је другоме већ EX=4. Ова разлика је последица тога што је други играч играо у неизвесним мечевима (који су се завршили тако што је једна екипа победила тек после продужетака или у регуларном делу али са веома малом разликом ≤5₧) а други није имао такве мечеве.
Играчи са већим искуством играју као да им је плата односно Σск већа него што заиста јесте (ако узмемо у обзир да су форме упоређиваних играча сличне) ► тј. видећеш да старији играчи са великим искуством ће много боље моћи да се носе са неким добрим играчем знатно бољим од себе (значи причам о играчима уједначених скилова) нпр. и против играча који има скоро 2х већу плату боље неголи неки млађи играч који има само за 50% нижу плату од ривала.

Искусни играчи знатно ређе промашују шут за победу од оних неискуснијих. Искусни играчи много боље играју неизвесне утакмице.
То је један од разлога што поједини менаџери и даље држе те старе играче иако им скилови често опадају (истина, са тиме им и сваке следеће године опада и плата) ► да би се са јефтинијим ростером супротставили перспективнијим саставима а да имају шансе за успех. Фалинка те филозофије се огледа у томе да они перспективни се тренирају и да су из недеље у недељу све бољи док се то за ове друге не може рећи.

Уобичајена пракса највећег броја менаџера да у нижим лигама (лиге III и IV, па и у II) држе у петорци 3÷4 искусна играча и 1÷2 млада тренирца (зависно од онога шта тренирају те недеље).

Е, а када дођу на ред завршна лигашка кола и плеј-оф онда се попишмане и ретко ко је од њих спреман да испадне ради тих пар тренинга (1÷4) те прелазе на тренинге форме, стамине, сл. бацања а ови перспективни клинци и будућност клуба уколико их не продају (а и тад су посредно будућност клуба јер за 1 изузетно добро истренираног играча купиће 2÷3 искусна и тренутно слична или чак и боља играча који истина за вољу имају неколико пута веће плате ≈ 5÷15х) ће на тај начин "губитком" 1÷4 тренинга (јер не тренирају битне ствари) по сезони, па онда помножити то са 7÷12 сезона тренинга фактички изгубити најмање 10 (читај 15+) тренинга тј. целу једну сезону‼

У то се исто уклапа и тренирање форме ради успеха репрезентације (а уколико се играчу пажљиво дозира минутажа сваке недеље он никада неће бити у лошој форми ═ и ово је веома лако извести ако неко уместо 3 има само 2 или чак само 1 тренирца).

Како наместити поставу да када побеђујем ривала то буде са малом/најмањом разликом? - е, то ти остављам да сам сазнаш.
У сваком случају, није лоше ни изгубити са малом разликом јер ће свим играчима порасти искуство.
Лично, када сам почињао са ББ-ом изгубио сам првих 5 таквих текми али сам добио шесту, а онда ме је кренуло.

Али и искуство као и остали скилови не расте увек видљиво. То што је оно том играчу нпр. и даље 6 колико је било и пре задње неизвесне утакмице па и ажурирања резултата тренинга у петак у 11 то не значи да није скочило. Можда је само било нпр. 5.6 прошле недеље а сада је 6.4 (недовољно да се рачуна као 7). Ово исто важи и за све остале скилове уколико је играч одиграо 48мин на тренираној позицији а не види се жељени помак у виду раста одговарајућих скилова који се подижу тим тренингом.

Тренирај играче и уживај. Видећеш да ће то резултирати победом-дама и пре него што се надаш. Па ако не већ у сезони 32 која почиње за 7 дана а онда у следећој 33.-ћој (о лигашким победама је реч док у купу имаш шансе и у првом колу купа у четвртак за 2 недеље).
Мада, како је у овој сезони 31 неколико екипа променило власника уколико се настави таквим па и блажим темпом, искрено, разочараћу се уколико у следећој сезони не забележиш и прву лигашку победу. За опстанак, ипак ће требати мало више, али није немогућ.

Last edited by jamais vu at 7/28/2015 9:18:56 AM

This Post:
00
271678.17 in reply to 271678.16
Date: 7/28/2015 9:31:48 AM
Overall Posts Rated:
21832183
Почетни скилови играча

У ББ приручнику дословце пише:
(190132.29)

U sustini da bi se isplatio trening igrac treba da ima solidne startne skilove. Neka granica za igraca od 18 god po plati je oko 3500$, ali to varira od igraca do igraca. Najvaznije je da u startu igrac ima dobre glavne skilove za njegovu zeljenu trening poziciju. Ako igrac ima neke nedostatke na svojoj poziciji (npr dodavanje za bekove) treba razmilisti da li se isplati to korigovati ili ne (mozda je bolje skoncentrisati se na neke druge skilove). Veoma je korisno ako i igrac ima dobre sekundarne skilove za svoju poziciju, jer to dosta olaksava trening. Npr ako zelite napraviti dobrog krilnog centra, ukoliko igrac u startu ima dobre JS i OD, mnogo vam je olaksan posao

али, ово је грешка што се плате тиче.
Више се не могу наћи играчи са 18г који имају већину скилова по 6/7 (недовољан/просечан) да би имали ту плату од 3.5к (3500$).
Лично, тада сам од старта сваке нове сезоне тражио играче који имају 18г и плату > 5к ► а сада морам да истрпим да са 18г имају плату > 2.5к и по могућству OD & ID ≥ 6/7
OD ═ сп. одбрана
ID ═ ун. одбрана

п.а. (проблем трансфер поређења)

Када тражим играча од 18г касније на ТЛ онда и вредност тих скилова које ме занимају подижем бар за +1 (или ако остављам исте онда смањујем количину новца коју сам спреман да дам за таквог играча)

тј. не желим да платим играча од 18г на половини сезоне (а камоли на крају) са истим бројем скилова (или бар оних битних) за исту количину $ као оног кога купујем у првој/другој недељи јер да је био код мене тај скил би му порастао најмање за +2÷4, тј. зашто би плаћао нетренираног играча?!

Last edited by jamais vu at 7/28/2015 10:06:30 AM

This Post:
00
271678.18 in reply to 271678.17
Date: 7/28/2015 10:09:15 AM
Overall Posts Rated:
21832183
АРЕНА

У ББ-Приручнику такође пише:
(190132.14)

Arena

Svake nedelje ce te igrati jednu utakmicu pred svojim navijacima, i ta utakmica je veoma vazna, jer je ona veliki izvor prihoda. Novac od prodanih ulaznica je vecina prihoda u BB svetu. Svaka hala ima 4 tipa sedista i za svaki tip unapred definisan raspon cena:
- Tribine: (Min: $5, Max: $20)
- Niske tribine: (Min: $17, Max: $70)
- Sedista pored terena: (Min: $50, Max: $200)
- Loze: (Min: $400, Max: $1600)

а већ сезонама уназад минимална цена за ниске трибине је 18$.

Advertisement