Odpowiem zbiorczo, bo trochę się tego nazbierało, ale jak coś pominę to walcie:)
Po pierwsze nie patrzymy na TL, w tym sezonie mamy ten luksus, że ręcznie powołałem wszystkich z najwyższym potencjałem i wprowadziłem do naszej bazy (mam nadzieję, że współpraca z nowymi selekcjonerami ułoży się na tyle dobrze, że nam pomogą także w przyszłości). Tą bazę podzieliliśmy na dwie części i każdy z nas wybrał tych graczy których uważa za najbardziej nadających się do trenowania na danej pozycji. Jeżeli z tych powiedzmy ~15 zostanie 2 na koniec 11 sezonu to będziemy w siódmym niebie, bo tu nie chodzi o robienie 200 graczy na pozycję, tu chodzi tak jak napisałem o stworzenie trzonu. 200 graczy na pozycję mają przygotować dotychczasowi skauci i dopiero po połączeniu obu systemów wyselekcjonuje się 18 na ME czy później Świata.
Co do zakupów to bardziej potrzeba nam ludzi którzy w przyszłości przejmą już trenowanych graczy, bo nie oszukujmy się pensje w tym systemie będą rosły szybko, a że zmiany BBków idą w dziwnym kierunku być może dopiero przed 21 rokiem życia, być może sezon wcześniej właściciele z niższych lig nie będą w stanie utrzymać tych graczy i wątpię żeby wtedy schodzili za 2.5-3 mln.
Jeśli idzie o kontrolę to uznaliśmy, że dla szybszego obiegu informacji im mniej osób w tym uczestniczy tym lepiej, dlatego na razie wyjmujemy tych graczy z baz skautów i sami ich prowadzimy, jeżeli któryś z nas nie będzie się wyrabiał następne roczniki możemy komuś przekazać, choć nie ukrywam, że zależy mi na tym, żeby ktoś był szefem i jasno co tydzień mówił dokąd dany gracz ma iść.