I týmy trénující "normálně" čas od času čeká generační obměna. A možná je ještě více kontinuální a pak se těžko hledá okamžik, kdy je ten tým na vrcholu. Spíše nikdy a je to takové čekání na Godota ;-) Na druhou stranu nemá ani období vyloženého propadu, spíše si drží nějakou stabilní výkonnost, ale má problém se z té stabilní výkonnosti i na nějakou dobu výrazně vychýlit pozitivním směrem.
Nemyslím si, že přechod mezi těma 2 strategiema je nějaký zásadní problém a to za jednoho předpokladu, že se povede věkově sladit trénované hráče, aby mezi nima nebyl větší věkový rozdíl, než řekněme 2 roky. Chápu, že ve chvíli, kdy trénovaní hráči mají rozdíl 6 let, jako u tebe Zita s Drápelou, že je takový přechod těžký a taky chápu, že se nebudeš chtít, až bude Zita dotrénovaný ani jednoho vzdát, aby si každý mohl trénovat to, co v ten daný okamžik pro něj bude nejpřínosnější.
Zkušenosti nabírají všichni, u těch co nabírali jen zkušenosti a staminu ne, jsem výrazné zlepšení a stabilizaci výkonů nepozoroval.
Osobně se mi úplně nepozdával právě ten přátelský zápas se Slovenskem, kde zafixovaný Zita se svojí staminou odehrál 39 minut, to mi přijde docela hodně. Už si nemapatuju přesně, kolik měli Holuša s Urbánkem staminu, když jsem NT předával, ale myslím, že to bylo o dost více než Zita a ti odehráli 42 minut, což možná na ně bylo taky moc, ale taky ten rozdíl 3 minut se mi moc nepozdává. Ale i proto jsem navrhoval zkusit fixnutou sestavu a jiné střídání, jestli to třeba staminu nebude lépe reflektovat. Na jiných postech asi není potřeba se staminou chodit tak nízko, ale podle formy bych se pro tyhle pokusné zápasy nebál na SF do základu dát Zitu, Dvořáka (ten je na tom ještě hůř než Zita) nebo Volného (ten je na tom o něco lépe se staminou, ale ta požadovaná 7 to taky není, koncekonců si ho můžete prohlídnout).
Podle mne to ani není důležité, jestli chtěl nebo nechtěl, ale jestli to udělá. A hlavně, když nastane podobná situace v budoucnu, jestli o tom bude rovnou uvažovat bez nějakých popudů.