Białoruś - Polska 62:91 (19:12, 7:22, 17:26, 19:31) (26302)Kurczę... może to wrodzony problem z tym, że zawsze szukam minusów, ale... straciłem enta:/ Białoruś wyszła na nas z ustawieniem TIE... jak widać niedoceniali swojej szansy i nie spodziewali się, że mogą wygrać. Ja wolałem nie ryzykować (bez żadnych durnych ustawek na równego enta) i wcisnąłem normal... w grupie jeszcze dwa mecze, a potem pewnie jeden lub dwóch słabszych rywali w play-off... więc wyszedłem z założenia, że odrobimy... ale teraz żałuję...
... bo wynik zacny... chociaż pierwsza kwarta przyprawiła oglądających o stan przedzawałowy... przegrywaliśmy około 10 punktami, a w ataku zupełnie nie do zatrzymania był Chambrovich. I tu jeszcze jedna niespodzianka - zagrał on pierwszy raz na C, a nie na PFie. Ja ustawiłem "odwrotkę" z KK i Jochemem SF-PF, więc Chambrovicha bronili nasi centrzy (Mękal i Stańczyk)... niestety ich "piętnastki" nie dały do końca rady i Jakau rzucił nam aż 33 punkty. Nie ma on jednak aż tak dobrego zmiennika, więc czym dalej "w mecz" tym mniej trafień. Jego 48 minut sprawiło, że pod koniec spotkania oddychał już rękawami;) Droga do sukcesu wiodła przez zatrzymanie wszystkich pozostałych zawodników Białorusi i wygraniu zbiórek...
... mała dygresja jeszcze - w pierwszej kwarcie byłem bliski uduszenia KK ;)))
... ale jak ocenić zawodnika, który zanotował najwięcej zbiórek (12), a do tego świetnie poradził sobie w zatrzymaniu zawodnika, który tydzień temu rozbił Słowenię. Tylko 9 punktów Savelau (a właściwie 6, bo jedna trójka pod koniec meczu) to główny powód słabości w ataku Białorusi.
Na obwodzie rywale nie mieli zbyt wiele do powiedzenia... nawet mimo tego że szybko u nas kontuzji doznał najlepszy nasz PG - Królak. Godnie zastąpili go Panufnik i Lubik. Przyzwoicie (mimo tylko "porządnej" formy) zagrał też Slominski.
Graczem meczu u nas zdecydowanie ... Boguchwał Marchliński!!! Rezerwowy PF w tym spotkaniu zagrał co prawda tylko 15 minut, ale w tym czasie zdobył 13 punktów i dodał 6 zbiórek... właściwie wszystko mu wychodziło. Świetnie pod koszami wypadli również Ksiazkiewicz i Mękal.
Dzisiejsza wygrana sprawia, że raczej powinniśmy obronić po tej serii prowadzenie w Pucharze. Znacznie zbliżamy się również do wygrania części pierwszej i przywileju bycia gospodarzem aż do finału. A taki mamy plan;))
W innych ważnych meczach - drużyn, które jeszcze nie przegrały:
Urugwaj zagra o 18,30 z Danią
Litwa o 18,40 z Czechami
... w obu wypadkach nie zdziwią wygrane gospodarzy i utrata przywileju bycia niepokonanym przez Urusów i Litwinów.
Węgrzy od pierwszej w nocy zabiorą się za rozbicie w pył Wysp Bahama
Serbia od 18 u siebie zmierzy się z Gruzją
Izrael do przerwy prowadzi z Holandią 56:45
Nowa Zelandia wygrała z Dominikaną 91:52
Iran o 3 zacznie się męczyć na wyjeździe z Meksykiem
Portugalia po północy pokona pewnie Boliwię
a Rumunia właśnie zaczęła mecz z Czarnogórą
;)
A my za tydzień musimy rozbić Tunezję!
Last edited by borczi at 11/4/2013 11:50:44 AM
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)