BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Dyskusja ogólna (sezon 15)

[NT] Dyskusja ogólna (sezon 15) (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Big Z

This Post:
00
171604.880 in reply to 171604.877
Date: 5/16/2011 5:51:01 AM
Overall Posts Rated:
6363
Zasięg rzutu, podania i zbiórki stanowczo do poprawy :)

From: B.B.King

To: Jax
This Post:
00
171604.881 in reply to 171604.879
Date: 5/16/2011 5:56:31 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Na dzień dzisiejszy na pewno nie lepszy, powiem więcej, dużo gorszy. Co do tego, że bardziej perspektywiczny to też mam wątpliwości. Dzielą ich 23 skille, i nie mam przekonania, że to jest do nadrobienia. Co do tego czy bardziej wartościowy to po pierwsze wcale o wartościowość w tej grze nie chodzi, a po drugie bardziej wartościowy w PLK byłby ten, który mógłby powstrzymać Alfa, a Hiszpan byłby w stanie a Warchałowski nie.

From: Jax

This Post:
00
171604.882 in reply to 171604.881
Date: 5/16/2011 6:11:51 AM
Overall Posts Rated:
773773
23 skile i 3 sezony treningu różnicy z czego DV i HN to w sumie 16 SS różnicy i chcesz powiedzieć że Hiszpan lepszy weź nie pisz głupot .

Last edited by Jax at 5/16/2011 6:12:20 AM

This Post:
00
171604.883 in reply to 171604.882
Date: 5/16/2011 6:31:49 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie reaguj tak nerwowo, zwroty "nie pisz głupot" raczej nie sprzyjają kulturalnej dyskusji i na pewno jesteś w stanie wymyślić bardziej merytoryczne argumenty.

Trzy lata różnicy ale za trzy sezony będzie miał 27 lat a wtedy skille już tak dziarsko nie skaczą. Już nawet 25-latkowie mają problem ze zrobieniem 5-ciu skoków na sezon.
Jakby to było takie proste to powinniśmy mieć w Polsce zatrzęsienie zawodników z SS>120, bo z wieku juniorskiego wychodzą zawodnicy nawet z SS>=100, oraz wielu z SS>=90. A tymczasem ciągle nie mamy nawet ani jednej sztuki z SS=120.

This Post:
00
171604.884 in reply to 171604.883
Date: 5/16/2011 7:07:09 AM
Overall Posts Rated:
773773
ok moze ten zwrot był nie na miejscu , ale często Twoja interpretacja róznych faktów z BB jest zależna od sytuacji jaka Ci najbardziej odpowiada . Raz piszesz jedno potem piszesz drugie , ale mniejsza o to poglądy można zmieniać .

SS w moim pojęciu nie może być wartością samą w sobie . w przypadku tego Hiszpana nabicie DV HN i JS czyli skili które trenuje się najłatwiej robią tą różnicę ale gracz jak dla mnie osobiście cieniutko rozłożony, przewaga ilości SS nad treścią . Ze skili jakie mi się podobają to ma dwa OD i IS , a to jak na gracza reprezentacyjnego dużo za mało .

Widocznie mamy różne spojrzenia na poszczególne umiejętności graczy Ty patrzysz na SS , ja aż takiej uwagi na to nie zwracam .

This Post:
00
171604.885 in reply to 171604.884
Date: 5/16/2011 7:21:31 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Wg mnie też można wymyślić lepsze rozłożenie tych skilli Hiszpańskiego SF-a. Ale jednak 23 oczka straty, ciężko nadrobić lepszym rozłożeniem.

Ze skili jakie mi się podobają to ma dwa OD i IS , a to jak na gracza reprezentacyjnego dużo za mało .
Co to znaczy za mało? Jeśli masz takie kryteria to w Polsce wszyscy mają za mało. Czyli co? Mam oddawać walkowery, bo nie ma w kadrze nikogo, kto się nadaje?
Może ten Zuya i słaby. Ale gdyby miał polski paszport, to by był najlepszym PG, SG oraz SF w naszej kadrze.
Na początku kadencji pisałeś, że jest super z SF-ami bo przecież jest Warchałowski. Ale Warchałowski na początku kadencji miał SS=104. I od tego Hiszpana lepsze tylko bloki a cała reszta gorsza, dużo gorsza. I co? Bloki zrekompensują 20 poziomów straty w JS/DV/HN, nawet jeśli to są najłatwiejsze skille?
I jeszcze jedna rzecz do przemyślenia. W 18 tygodni Warchałowski zrobił 5 skoków. Fakt, że 6 ostatnich tygodni miał zmarnowane, ale to i tak wychodzi 5 skoków w 12 tygodni. U 23-latka. I co? 27-latek ma robić średnio 8 na sezon, żeby dogonić Hiszpana?

Widocznie mamy różne spojrzenia na poszczególne umiejętności graczy Ty patrzysz na SS , ja aż takiej uwagi na to nie zwracam .
Jeśli suma się nie liczy tylko rozłożenie to wiesz, kto jest najlepiej rozłożonym zawodnikiem w Polsce? Wisniewski ;-)

From: ScarFace25

This Post:
00
171604.886 in reply to 171604.884
Date: 5/16/2011 7:22:48 AM
Overall Posts Rated:
271271
popieram
jest jeszcze jedna znaczna różnica dla klubu - pensja
nawet jesli Warchałowski nie podciągnąłby swoich umiejętności w treningu 1na1 az do 20 to na pewno 17-18 by mu wystarczyły z o wiele silniejszy dołem niż Hiszpan,a i czas na zasięg by sie znalazł u Hiszpan już nie

This Post:
00
171604.887 in reply to 171604.886
Date: 5/16/2011 7:39:09 AM
Overall Posts Rated:
12061206
A gdzie jest ten dużo silniejszy dół?
Warchałowski ma ID lepsze o 2 ale IS gorsze o 2. Więc to się w zasadzie znosi (chociaż ja bardziej cenię ID niż IS, to jednak nie jest to jakaś miażdżąca przewaga +2 w jednym i -2 w drugim). Warchałowski ma zbiorki lepsze o 1, to oczywiście dobrze, ale przecież nie będzie niszczył rywala pod tablicami. No i bloki faktycznie lepsze, ale to nie jest najważniejszy skill.
A cała góra jest gorsza (każdy skill tak sam lub dużo gorszy, tylko JR+1, ale to nie niweluje dziewięciu poziomów straty w JS). Oczywiście można ją lepiej ukształtować, ale wbrew pozorom tego czasu wcale nie jest tak dużo, jednak trening 24-latka jest wyraźnie wolniejszy niż 18-latka.

Co do pensji to kadra nie płaci pensji (a jesteśmy w wątku kadrowym a nie klubowym).
I jeszcze jedna najważniejsza rzecz. Mecz z Hiszpanami jest za niecałe 5 godzin a nie za 3 sezony ;-) Więc czasu na poprawianie skilli za dużo nie zostało ;-)
Na TL-u jest jeszcze hiszpański SG. SS=122. Też pewnie słabo rozłożony. Ale i tak lepszy od naszych. A nasi zawodnicy też nie są jakoś super porozkładani.

This Post:
00
171604.888 in reply to 171604.887
Date: 5/16/2011 7:53:19 AM
Overall Posts Rated:
271271
odnośnie pensji miałem na myśli chętnych aby takiego gracza trzymać i trenować dla reprezentacji :)

(4545928) o tym koledze mówisz? niezły

także będzie dziś walka na noże

This Post:
11
171604.889 in reply to 171604.885
Date: 5/16/2011 8:22:37 AM
Overall Posts Rated:
773773
No z tym że on sie nadaje na PG to juz pojechałes ostro po bandzie :-) , on sie tam kompletnie nie nadaje . Jak dla mnie to można nim zagrać tylko na SG , na SF-a reprezentacyjnego ma za dużo dziur , jeżeli miałbym już go tam wystawić to tylko pod warunkiem że miałbym dużą pewnośc że przeciwnik zaatakuje z obwodu ze względu na OD .

Nie chce się rozpisywać w różnicach graczy ale po za tymi blokami to jeszcze "nasz" jest lepszy w ID o 2 poziomy i Rebsy o 1 poziom , to tak gwoli ścisłości żebyś nie pisał tylko o blokach . W podankach w JR jest remis , przegrywa w tym co pisałem DV HN i JS .

To jakie sa różnice możemy dyskutować ale ja mam ciekawszy wątek do dyskusji jak Ty jako selekcjoner dalej widzisz trening tego gracza ? To wydaje mi się ważniejsze niż wyciąganie czy SS jest takie czy siakie .

Last edited by Jax at 5/16/2011 8:23:21 AM

This Post:
00
171604.890 in reply to 171604.889
Date: 5/16/2011 8:39:11 AM
Overall Posts Rated:
12061206
No z tym że on sie nadaje na PG to juz pojechałes ostro po bandzie :-) , on sie tam kompletnie nie nadaje .

Nie wiem czy się nadaje lub nie nadaje, ale byłby najlepszym naszym PG, gdyby go wystawić na PG (chociaż ja bym go na PG nie wystawiał). Co prawda gorzej by podawał, ale nadrabiałby innymi skillami. A to kozłowanie też by podniosło płynność, więc by niwelowało częściowo słabsze podania. Resztę by nadrobił pozostałymi skillami. Zawodnik to nie jeden skill ale dziesięć. I bardzo często jeden trochę słabszy skill, choćby nawet był to skill główny, to da się nadrobić dużo lepszymi pozostałymi skillami (choćby nawet część z nich to były boki).

na SF-a reprezentacyjnego ma za dużo dziur

Na SF-a za dużo dziur? To kim grałbyś na SF-ie? Warchałowskim? Przecież on prawie żadnego skilla nie ma lepszego, a więc w zasadzie same dziury ;-)
Wszystkie nasze SF-y mają jeszcze więcej dziur. I trzeba nimi grać. Przecież nie urodzę sobie nagle zawodnika z SS=140...
Nie żebym nie mógł, mógłbym, ale by nas zbanowali...

Nie chce się rozpisywać w różnicach graczy ale po za tymi blokami to jeszcze "nasz" jest lepszy w ID o 2 poziomy i Rebsy o 1 poziom , to tak gwoli ścisłości żebyś nie pisał tylko o blokach .

O ID napisałem ale napisałem, że to się znosi z IS-em, gdyby mieli przeciwko sobie rywalizować na parkiecie. A zbiórki lepsze o poziom to co? Zbierze dziesięć piłek więcej? Gdyby wszystko inne było identyczne (inni zawodnicy, to samo nastawienie, hala, entuzjazm, itd), to pewnie w efekcie końcowym zebrałby o jedną piłkę więcej albo i nie, średnio wychodziłoby mniej niż jedna zbiórka. Za mała rekompensata za stratę w innych elementach.

W podankach w JR jest remis , przegrywa w tym co pisałem DV HN i JS .
I co? Samymi remisami i porażkami wygrywa? ;-) Mam się podniecać, że podaniach jest remis?

Sorki, ale Twoje opinie są jakieś totalnie oderwane od rzeczywistości. Wg mnie nie masz w ogóle rozeznania co do tego, co jest do dyspozycji w kadrze. Pisałeś, że Hasana i JW można się spokojnie pozbyć, bo jest Gurak, Luderitz i Rakus (tak jakby dało się grać trzema podkoszowymi w reprezentacji). Pisałeś o Perce - Perko to mutant, tylko mniej zmutowany a więc gorszy, ma górę niewiele lepszą od Hasana a dół dużo słabszy. Dziwiłeś też w końcu z Warchołowskim czemu nie gra (a na początku kadencji miał SS=104, a ciągle obecnie nie ma nawet 110). No i co z tego, że fajnie rozłożony, skoro prawie wszystko ma gorsze, w sumie dużo gorsze.

A Hiszpanie mają nie tylko tego SF-a. Na TL-u jest też ich SG. Też lepszy od naszych. Tylko SS=122 i nie byłby naszym najlepszym PG, ale byłby drugi albo trzeci. I jeszcze na kilku innych pozycjach można zobaczyć ile mamy straty.

I jeszcze pytanie zagadka - zgadnij jakie JS ma PF Hiszpanów?

Advertisement