Nie lubię odpowiadać na tak długie posty, bo jak to zwykle bywa w tym czasie wylogowało mnie z BB i muszę zaczynać wszystko od początku. Niech to...
Wnioski, które na tej podstawie wyciągnąłeś, to chyba trochę nadinterpretacje z Twojej strony ;) To odnosiło się tylko do meczu z Portugalią. Do dzisiaj nie wiem dlaczego przegraliśmy.
Nie dałeś mi możliwości wyciągania wniosków na podstawie Twojej oceny meczu z Turcją, Hiszpanią i Portugalią oraz podsumowania poczynań podczas ME U-21, bo tych analiz po prostu nie było. Nie pozostało mi, więc nic innego jak wykorzystać ten materiał, który się pojawił. Zwróć uwagę, że nie wybiegałem i nie oceniałem tych meczów za Ciebie. Ani występu Twojej kadry.
Nie masz mi chyba za złe, że poruszam coś, co ma prowadzić do ewolucji?
Mimo, że zgłaszam projekt zmiany treningu pod kadrę NT to żadnego meczu ani kadencji Mr. Presidenta również nie oceniałem.
Nie rozliczam z wyników, jeżeli wiem że przede wszystkim u podstaw możemy zacząć działać lepiej. I na tym się skupiam.
A wnioski przeze nie postawione uważam za słuszne. Jeżeli twierdzisz, że to nadinerpretacje to możemy o nich rozmawiać merytorycznie. Na konkretnych przykładach. Tylko potem niech mi nikt nie zarzuca, że coś wypominam. Bo jak inaczej mam coś krytykować i próbować coś zmienić, jeśli nie mogę świecić ostrym światłem na coś, co wg mnie jest złe? Albo traktowane z nieadekwatnym do uzyskiwanych korzyści pietyzmem.
Cytując Tarantino: Jestem Winston Wolfe. I rozwiązuję problemy.
A już na pewno jestem ostatni... to suck each other's dicks.
Także znacznie częściej będę coś krytykował niż kogoś/coś chwalił.
Dopóki nie będzie naprawdę dobrze i będą ku temu powody.
Jeżeli zaś chodzi o sam system przez Ciebie proponowany to ciężko mi się odnieść. Osobiście uważam, ze kadra NT powinna być najważniejsza, a kadra U-21 jest jakby przedsionkiem do NT. Piszę to mimo, ze to nie leży w moim interesie jako selekcjonera U-21, ale uważam, że tak powinno być.
I w tym się zgadzamy. Z tą różnicą, że ja zgodziłbym się na poświęcenie kadry U-21 w imię kadry NT. Jeśli jednak nie ma wobec tego aprobaty to możemy spróbować łapać dwie sroki za ogon. Choć jasno podałem która sroka i dlaczego jest dla mnie cenniejsza.
Przyczyn braku sukcesu w NT widziałbym raczej w tym, że do tej pory po 21 właściwie nie było, żadnego systemu rozwijania nadal zawodników. Nie wiem czym to było spowodowane, może nie było sensownych zawodników, a może nie było chętnych do treningu. Po prostu nie wiem jak było we wcześniejszych kadencjach.
Nie wiesz dlaczego? Można się domyślać, że nie było chętnych do kontynuacji treningu i o tym jak to rozwiązać także pisałem.
Odpowiedź na pytanie dlaczego ich nie było też przecież jest prosta.
Przekazałem obecnemu selekcjonerowi bazę kadry U-21 w której jest 24 zawodników, którzy z powodzeniem mogą trenować pod NT. Potencjał minimum supergwaiazda, ale w znacznej mierze nawet wyższy.
Z tych zawodników można zrobić fantastyczna kadrę, ale warunek jest taki sam, jak przy każdym pomyśle-trzeba znaleźć ludzi do treningu (namówić obecnych właścicieli lub znaleźć kupców). w każdym pomyśle od tego zaczyna i najczęściej kończy się wszystko.
Skoro wszystko jest tak pięknie to może Tobie uda się odpowiedzieć na problemy poruszane przeze mnie w tych dwóch postach:
(150077.180) i
(150725.61). I co będzie z nimi dalej? Dokąd dziś zostanie wytransferowany Kalisz? Jak będzie wyglądała jego przyszłość? Jakie są szanse, że z każdego z nich NT będzie miała korzyść?
I bynajmniej pytając o Ciejkę, Padło, Podniesińskiego, Kalisza i im podobnych nie pytam tylko o nich. Ale także o zawodników powstających na ich wzór, którzy pojawią się w przyszłości.
Ilu z nich będzie się dalej rozwijać? W tym wypadku możemy akurat rozmawiać konkretnie na przykładach. I obserwować jak to będzie wyglądało. Poznając efekty wkładu kadry U-21 dla NT procentowo.