BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Czynnik losowości. Istnieje czy nie?

Czynnik losowości. Istnieje czy nie?

Set priority
Show messages by
From: Mario

This Post:
00
223377.89 in reply to 223377.88
Date: 11/30/2012 5:33:11 AM
Overall Posts Rated:
605605
To teraz trza zbadać skille w tych meczach :) Które są ważne i ważniejsze!
I kolejna rzecz do analizy jak się zdarzą dwa takie same spotkania. Jeden mecze mtm vs mtm a drugi mtm vs 23. I inne kombinacje.

From: Mario

This Post:
00
223377.90 in reply to 223377.88
Date: 11/30/2012 5:39:50 AM
Overall Posts Rated:
605605
To teraz trza zbadać skille w tych meczach :) Które są ważne i ważniejsze!
I kolejna rzecz do analizy jak się zdarzą dwa takie same spotkania. Jeden mecze mtm vs mtm a drugi mtm vs 23. I inne kombinacje.

From: Dolar

This Post:
22
223377.91 in reply to 223377.88
Date: 11/30/2012 5:40:15 AM
DLR Basketball Club
IV.13
Overall Posts Rated:
511511
Second Team:
D L R
Widzę, że zaraz zaczną się posty w stylu "a nie mówiłem". A to przecież miał być wstęp do testowania innych czynników wpływających na wynik meczu.

This Post:
00
223377.92 in reply to 223377.86
Date: 11/30/2012 8:55:20 AM
Overall Posts Rated:
299299
super sprawa :)) że wam się udało to potwierdzić :))

This Post:
00
223377.93 in reply to 223377.92
Date: 11/30/2012 9:04:34 AM
Warsaw Mutants
III.4
Overall Posts Rated:
10801080
Dobra robota :-) Mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz, mianowicie kontuzje. Czy jeśli w pierwszym meczu nie wystąpiła kontuzja to czy to znaczy, że w drugim przy identycznej sytuacji też nie wystąpi czy też może mieć coś takiego miejsce? A wtedy wynik na pewno byłby inny.

Last edited by Kaznodzieja at 11/30/2012 9:08:20 AM

This Post:
00
223377.94 in reply to 223377.93
Date: 11/30/2012 9:15:08 AM
Overall Posts Rated:
605605
Bardziej czy działa strefa 23 ! :)

From: Jax

This Post:
00
223377.95 in reply to 223377.91
Date: 11/30/2012 10:41:04 AM
Overall Posts Rated:
773773
no i gitarka potwierdziło sie że nie ma żadnego rzutu kostką czy inne bajery , po prostu podstawiane są do silnika wszystkie dane z obu zespołów i hejka do przodu .

Nie wiem co chcecie testować dalej ale moja propozycja była by taka aby przed następnym testem podać skile wszystkich graczy z obu zespołów i w 1 meczu jeden zespół gra LI/mtm a drogi BO i mtm a w drugim meczu pierwszy zespół gra LP i mtm a drugi podobnie jak w pierwszym meczu BO i mtm . Dało by to nam obraz o ile obie taktyki sie róznią czy jest to duża różnica czy mała , i czy drugi zespół grający w obu meczach BO grałby identycznie czy nie .

Ewentualnie jak już te słynne 2-3 tak wszystkich rozpala to można by było i to potestować jak to faktycznie działa .

From: B.B.King

To: Jax
This Post:
00
223377.96 in reply to 223377.95
Date: 11/30/2012 11:54:41 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Dalej nie kapujesz jak działa rzut kostką w komputerach. Przecież mecze klony to ja już pokazywałem 2 lata temu więc to nic niezwykłego. Wychodzi na to, że one są generowane już po rzutach kostką i dlatego wyniki są takie same. Ale czynnik losowy dalej istnieje. Tylko w innej postaci, niż jedynej oczekiwanej. Rzut kostką w komputerach to zresztą zawsze jest podstawienie danych do algorytmu, ale to nie wyklucza istnienie czynnika losowego.
Dowodem są na to chociażby mecze botów w finale ligi, gdzie w trójmeczu za każdym razem wygrywają goście. Dowodem są też na to mecze grane w różnych tygodniach przez te same boty, a które kończą się różnymi wynikami.

Spróbuję dać jeszcze jeden przykład, który to wyjaśni, że czynnik losowy może istnieć mimo identycznego losowania. Wyobraźmy sobie, że w przyszłym roku we wszystkich ligach w drafcie zostaną wygenerowani dokładnie tacy sami zawodnicy jak w tym sezonie. Identyczni. Czy to by oznaczało brak czynnika losowego? Nie. Bo dalej w różnych ligach mamy różnych zawodników. I to już jest wystarczająca losowość.
Na tej samej zasadzie może się okazać, że jakby z tymi samymi skillami zagrały różne drużyny to wynik mógłby być inny. Bo może się okazać, że do algorytmu jest brana nazwa drużyny i wtedy to chociażby ona jest czynnikiem losowych.

Proponuję inny test. Dwie drużyny kupują po trzech zawodników z marną pensją. Nie wystawiają ich nigdy w żadnym meczu, oprócz LP (żeby nie dostali expa). Nie trenują ogólnego (wtedy zawodnik, który nie gra, nie dostanie trena). I niech zagrają w LP po resecie enta, ale w dwóch różnych sezonach. Oczywiście to samo ustawienie.
Można pójść jeszcze dalej - żeby potem ktoś z nich sprzedał tych zawodników do innej drużyny i żeby ona potem zagrała w identycznym ustawieniu. Jeśli wyniki chociaż raz będą inne, to będzie niezbity dowód na istnienie czynnika losowego. (Jeszcze specjałka rzecznika oraz poziom i specjałka lekarza powinna być bez zmian).
Poza tym takie przypadki są już w botach, gdzie grają w różnych tygodniach i przebieg meczów jest diametralnie inny. A skoro boty mają ten sam silnik co żywe drużyny, no to w zasadzie jest to już wystarczający dowód.

This Post:
55
223377.97 in reply to 223377.96
Date: 11/30/2012 12:39:53 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11491149
Second Team:
The French Bulldogs II
Nie no jasne, że istnieje czynnik losowy! Wystarczy to sprawdzić w prosty sposób: Trzeba wystawić równo pięciu lub ośmiu zawodników w dwóch drużynach, w każdej jednego z nich na dwóch pozycjach lub na głębokiej rezerwie, w pierwszej drużynie na SF i C, w drugiej na PG i SG. Jeden musi być 23 letnim Włochem najlepiej z pejsami, drugi musi być Szwajcarem lub Belgiem (najlepiej z Wallonów) i musi mieć brodę lub być łysy. W trakcie pierwszego meczu menadżer drużyny pierwszej powinien się zalogować dokładnie w 10 minucie 3 kwarty i wylogować w 6 minucie 4 kwarty, a drugi w tym czasie musi napisać dwa posty najlepiej na forum dla początkujących na Hattricku i dać jednego lajka na FB jakiejś gołej babie. Podczas drugiego meczu ten pierwszy zawodnik powinien zamienić się z drugim, który wcześniej miał trening bloków dla trzech pozycji ale rozegrał na nich tylko 16 minut w innym klubie i został powołany na szybko do NT żeby mu zrobić zdjęcie, w tym momencie trzeba szybko ustawić nakłady na draft na poziomie 10k i zgłosić jedno oszustwo do GM, manager drugiej drużyny podczas przerwy między 1 i 2 kwartą musi szybko kupic jakiś przedmiot na Allegro ale tylko za pobraniem...

Jesli wyniki tych dwóch meczów będą się różnić w pierwszym meczu maksymalnie o 6 pkt, w stosunku do drugiego pomniejszonego o współczynnik 0,78 i liczba OR, podniesiona do potęgi ilości Bloków to własnie wtedy będzie dopiero ostateczny wniosek na nieistnienie czynnika losowego, choć niewystarczający.

Message deleted
From: Jax

This Post:
00
223377.99 in reply to 223377.96
Date: 11/30/2012 1:26:25 PM
Overall Posts Rated:
773773

Dla mnie losowość to jest coś co jest zmienne , 99 razy rzucasz i jest orzeł a za 100-nym razem jest reszka .Taki ekstremalny przykład może ale chyba oddajacy chyba co to znaczy losowość .

Jak można mówić o losowości jeżeli na ileś już tam przykładów meczy wynik za każdym razem jest identyczny , nawet przykład tych botów który podałeś w sierpniu gdzie wyniki w meczu nr 1 i 3 były identyczne .

http://www.buzzerbeater.com/league/14913/overview.aspx?se...

To że w meczu nr 2 wygrali goście myślę że świadczy tylko o tym że pewne umiejętności mają większe znaczenie w meczu na wyjeździe niż w meczu u siebie . Nie wiem co to może być ale tak obstawiam .Zagrali by mecz nr 4 i na bank wynik byłby identyczny .

Tak przy okazji to ja niejednokrotnie mam wrażenie że umawianie się na obustronny luz prowadzi do tego ze przegrywa druzyna która wygrała by mecz gdyby obie zagrały normala :-)) ale to tylko taka drobna uwaga do tej dyskusji , niepoparta niczym a jedynie moimi obserwacjami tej gry od jakiegoś tam czasu .

A co do pomysłu na test to można i to spróbować tylko co to nam da że po całym sezonie czekania będzie wynik identyczny ??? ;-) A potem trzeba będzie sprzedać grajków do innej drużyny i znowu czekać cały sezon . Jak sie znajdą chętni do takiej zabawy nie ma problemu testujmy co nam szkodzi - ale obstawiam że to nic nie zmieni .

Wolałbym jednak sprawdzić o ile różnią sie od siebie taktyki bo wiem że się różnią niewiele , ale ile jest to niewiele to mnie by bardziej ciekawiło . Dlatego zaproponowałem test z LI i LP . podobnie bym zrobil z Motionem i Runem , czy BO i PTB .

Advertisement