BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-ME] Polska - Francja

[U21-ME] Polska - Francja

Set priority
Show messages by
This Post:
00
118251.9 in reply to 118251.8
Date: 11/10/2009 5:21:30 AM
Dudopol Dudowizna
IV.21
Overall Posts Rated:
9595
Trzeba wygrywać inne mecze, żeby zagrać na tych Mistrzostwach Świata

Ave Wisła!
This Post:
00
118251.10 in reply to 118251.9
Date: 11/10/2009 5:33:07 AM
Overall Posts Rated:
2121
dokładnie warto się chociazby do baraży dostać no ale szkoda ze rocznik z sezonu 7 odnośnie podkoszowych został zaniedbany:/

From: Big Z

This Post:
00
118251.11 in reply to 118251.8
Date: 11/10/2009 6:36:50 AM
Overall Posts Rated:
6363
nasz Ariel też w treningu nie próżnuje więc to żaden argument
E tam, podobno się obija.
Tak naprawdę chodziło mi o to że przy takich statystykach ataku/obrony całej drużyny, gość z 40k pensji i podpakowaną OD będzie sobie radził dobrze jako obrońca, nawet przeciwko zawodnikowi 100k.

Teraz mamy taki problem, że nasz atak podkoszowy wydaje się być niegroźny więc następni rywale będą bronić 1on1 lub nawet 3-2 i naszym obwodowym będzie się grało trudniej.

Ale oczywiście trzymam kciuki za następne mecze.

From: aimar

This Post:
00
118251.12 in reply to 118251.10
Date: 11/10/2009 6:37:29 PM
Overall Posts Rated:
16491649
dokładnie warto się chociazby do baraży dostać no ale szkoda ze rocznik z sezonu 7 odnośnie podkoszowych został zaniedbany:/

Grono przesow trenujacych najlepszych 18letnich juniorow z danego rocznika zaniedbuje szkolenie:(
nie pomagaja prozby i perswazje.
Nic na to nie poradzisz:(

From: cortez

This Post:
00
118251.13 in reply to 118251.12
Date: 11/11/2009 9:16:36 AM
Overall Posts Rated:
22
m4ti_ sobie poradził:P

From: m4ti_

This Post:
00
118251.14 in reply to 118251.12
Date: 11/11/2009 9:18:25 AM
Overall Posts Rated:
2121
wiadomo ze jak masz w bazie 200 C to wszyscy nie będą trenowani, no ale napewno z tych 200 znajdzie się chodz 5% którzy będą odpowiednio trenowani. O tych trzeba szczególnie dbać i będzie ok. Jeśli najlepsi zawodnicy z bazy nie sa trenowani to powiedz managerom, żeby się pocałowali w dupę i zajmij się tymi troszkę gorszymi ale którzy przy odpowiednim treningu wyrosną na dobrych zawodników.

From: kozlik4

This Post:
00
118251.15 in reply to 118251.14
Date: 11/11/2009 12:06:25 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Jeżeli chodzi o C (czuje, że też powinienem się wypowiedzieć chociaż obecni 21-latkowie nie byli jeszcze pod moją opieką i nie wiem jak tam sprawa wyglądała). Natomiast 20 latkowie z mojej baz już grają w reprezentacji więc jest całkiem nieźle....chociaż niestety ich problemem jest potencjał, który już niedługo będzie większość z nich ograniczał. Z podkoszowymi jest o tyle gorzej, że ich pensja jest o wiele większa niż u obwodowych. Właściciele często z obawy o wysokie pensje zaniechają treningów, lub znacząco go spowalniają trenując inne pozycje. Sprzedać swojego najlepszego gracza też nie chcą i kiszka. Podejrzewam, że stąd właśnie np. w tym roczniku nie ma żadnego C z pensją powyżej 80k...chociaż to tylko moje domysły oparte na jakimś tam doświadczeniu, którego już trochę nabyłem. Lepiej jakby się wypowiedzieli na ten temat ludzie, którzy za ten rocznik odpowiadają.

Prawda jest taka, że obwodowy z pensją 60k jest już gigantem jak na warunki U-21, natomiast podkoszowy z taką pensją nie robi jakiegoś oszałamiającego wrażenia. W tym momencie ( po zmianach z kontraktem TV i z pieniędzmi za gadżety) pensja w granicach 40-60k nie jest aż tak dużym obciążeniem nawet dla V ligowca, natomiast pensja w granicach 100-180k u podkoszowych jest już przerażająca. Tym bardziej, że skok pensji z 80 k na 150k to jest różnica 6 skoków głównych skilli. Dla reprezentacji to wiele, natomiast dla V ligowca wyciągnięcie tych 6 skilli nie jest zbyt zachęcające ponieważ zwyczajnie mu się to nie opłaca, bo jego np. C i tak wymiata w lidze...a że wymiata to też bardzo często ciężko namówić właściciela do jego sprzedaży. Tym bardziej że przez te 2-3 sezony treningów już się do zawodnika przywiązał i jest to po prostu jego wychowanek. Z resztą sprzedaż też zazwyczaj wiąże się z końcem treningów... To jest ta różnica i dlatego porównywanie pracy scautów zawodników obwodowych do scautów zawodników podkoszowych jest moim zdaniem bardzo trudne...

From: m4ti_

This Post:
00
118251.16 in reply to 118251.15
Date: 11/11/2009 2:43:46 PM
Overall Posts Rated:
2121
Po pierwsze to, że obwodowi mają mniejszą pensję to nie znaczy, że tutaj nie występują takie same problemy jak u C. Tu też się zdarza i to nie tak rzadko, że ktoś sprzedaje zawodnika bo nie jest w stanie go utrzymać(przypadek PG Nikodema Szelera który by teraz wymiatał na PG u Leszka).
Po drugie ja tu nie chcę też aby wystąpiły jakieś kłótnie lub niepotrzebne emocje albo aby się ktoś obrażał. Chodzi mi oto aby taka sytuacja z podkoszowymi jak w tym sezonie się nie powtórzyła już nigdy, bo umówmy się, że to bylo główną przyczyną tego, że trafiliśmy do tak silnnej grupy, bo nikt rozsądny z selekcjonerów nie postawi na nas strefy 2-3, czyli blokuje nam to co w tym sezonie mamy najsilniejsze czyli obwód.
Ciekawy jestem zdania arturo na ten temat, jaki on ma punkt widzenia na tą sprawę, bo to, że teraz musimy grać 20 latkami to moim zdaniem źle świadczy o centrach z sezonu 7, czy to aż taki zły rocznik był? Moim zdaniem nie.
Centrzy znacznie więcej zarabiają od obwodowych ale obwodowych sie trudniej moim zdaniem trenuje(sam na początku trenowałem C a teraz obwód jade), tutaj aby ktoś wychowal prawdziwą gwiazdę naprawdę musi się poświęcić. Tutaj trzeba zwracać uwagę na 6 umiejętności a przy C to tak naprawde na 3 więc jest znaczna różnica. Trening C daje szybsze efekty.

To, że inne kraje mają koksów na C to świadczy o tym, że dla chcącego nic trudnego, mi sie wydaję, że tutaj chęci troszkę zabrakło. Obym się mylił.

This Post:
00
118251.17 in reply to 118251.16
Date: 11/11/2009 4:22:59 PM
Overall Posts Rated:
296296
myslę, że utrzymywanie C z pensją 100k i wyżej jest opłacalne i potrzebne dla graczy na poziomie PLK a nie przeciętnego gracza BB dlatego tak trudno jest wychować mega gwiazdorów. sami widizmy co się dzieje z Wiśnią, jak ktos chce względnie łatwo jest wychować takich graczy w porównaniu z obwodem. tyle że 2 graczy obwodowych z pensjami około 50k będzie rządziło w 3 może 2 lidze a jeden C wielkiej różnicy nie robi. chyba trzeba się zgłosić do najbogatszych zeby wychowywali gwoazdy dla repry:P

This Post:
00
118251.18 in reply to 118251.17
Date: 11/11/2009 7:07:32 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Z Wiśnią było tak, że jego właściciel miał w składzie tylko jego i samych leszczy bo na nikogo lepszego nie było go stać. Dopiero po sprzedaży Wiśni i zainwestowaniu zarobionej kasy w innych zawodników jego klub odżył i zaczął osiągać dużo lepsze wyniki. To samo było z Krusem. Jak trafi się taki ktoś kto dla wychowania bardzo dobrego C jest w stanie zrezygnować z sukcesów klubu to jest ok. Natomiast jeśli nie ma to zdarzają się takie roczniki jak w tym sezonie. Owszem można namawiać, tłumaczyć, zachęcać (bo są przecież też plusy jak chociażby potężny zastrzyk finansowy po sprzedaniu takiego wytrenowanego C i możliwość skompletowania bardzo dobrego składu tak jak w przypadku wychowawcy Wiśni) i taka jest nasza rola, ale jak ktoś się nie zgodzi, albo tylko mówi, że ok a robi po swojemu to my już nic na to nie poradzimy...

Dobrze by było jakby udało się rozwinąć akcję zainicjowaną przez myszę i znalazło się kilku "szalonych" (najlepiej z trenerem lvl6), którzy by się rozwoju takich podkoszowych podjęli. Można by wtedy przejmować nawet w połowie sezonu tych z bociejących klubów z potencjałem MVP i wyżej ( w tym sezonie zmarnowało się przynajmniej 3 bardzo dobrych zawodników) i myślę, że z trenerem lvl6 w przeciągu 3-4 sezonów byliby w stanie spokojnie nadrobić stracony czas. W taki sposób udałoby się ocalić tych z najlepszymi potencjałami, których wśród podkoszowych nam najbardziej brakuje.

@m4ti _
Zgadzam się, że wytrenowanie bardzo dobrego C jest dużo łatwiejsze niż wytrenowanie bardzo dobrego obwodowego ale z utrzymaniem jest zupełnie odwrotnie. Sam trenuje C (Węgrzyna) i mam ostry ból głowy jak myślę o tym jak go dobrze wytrenować, a przy okazji nie zbankrutować. W moim przypadku liczą się też wyniki klubu i co sezon chce walczyć o wyższą ligę, a połączenie obu celów nie jest takie łatwe. Doszedłem do wniosku, że rozwój Węgrzyna rozłożę w czasie, dając mu kilka treningów boków w sezonie i jednocześnie utrzymując jego pensję w granicach z którymi będę w stanie sobie poradzić. Oczywiście rozwój Węgrzyna będzie musiał się wiązać z moimi sukcesami w postaci awansów do kolejnych lig, rozbudowywaniem hali itd (szukanie kasy). W przypadku braku zakładanego awansu trzeba będzie rezygnować z inwestycji w draft, z lepszego rzecznika prasowego itd. Poza tym w kadrze mam jednego zawodnika, którego cały czas trenuję razem z Węgrzynem i jakby co to zostawiam go na gorsze czasy do ewentualnego puszczenia pod młotek.

Oczywiście to wszystko sprawia, że trochę na tym tracę ale żeby nie było tak czarno to jak się tak nad tym zastanawiam to nie jest wcale aż tak źle:D... bo przecież nie jest wcale powiedziane, że jakbym zaniechał treningu albo sprzedał Węgrzyna to zyskał bym znowu tak wiele. Zawsze zatrzymanie wartościowego C i jego rozwój mimo że wiąże się z jakimś nakładem, wzmacnia zespół i pozwala poważniej myśleć o awansach do wyższych lig. Poza tym ciągle żyję nadzieją że kiedyś dostanę za niego godziwe pieniądze, które mi wszystko co straciłem zrekompensują:D no i tym że coś tam zdziała on kiedyś w reprze. Nie da się ukryć, że jest to trochę eksperyment. Potencjał Węgrzyn ma dość wysoki więc mam nadzieję, że wraz z wiekiem za bardzo go nie zablokuje. Jakby co to nastawiam się na zainwestowanie w trenera lvl6. Poza tym zbieram ciekawe doświadczenie i może kiedyś (o ile się uda) będę w stanie doradzać co zrobić żeby nie tylko wytrenować zawodnika, ale też go utrzymać nie rezygnując z sukcesów samego klubu:) Pomysłów przy treningu Węgrzyna nasuwa się sporo:D

Last edited by kozlik4 at 11/11/2009 7:19:42 PM

This Post:
00
118251.19 in reply to 118251.18
Date: 11/13/2009 10:10:51 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Problem z pensjami da się banalnie rozwiązać. Podkoszowym trzeba trenować OD a obwodownym ID ;-)

Jak taki center będzie miał OD +10 oraz ID -10 to będzie grał tak samo, ale jego pensja będzie prawie 4 razy mniejsza ;-)

Advertisement