Ostatnimi czasy sporo przebywałem na TL, szukając podkoszowych i sporo tych made in Poland, byli bardzo niezbalansowanie, głównie czarni na górze.
Czyli to, że podkoszowi na TL-u są czarni u góry to moja wina??:)
Ja jestem scautem dopiero 3 sezon. To, że podkoszowi są czarni u góry to nie moja wina. Popatrz na JW, czy Aliego, czy innych podkoszowych z naszej NT. Oni nie wyszli spod mojego oka. Poza tym natury nie oszukasz i jak ktoś jest czarny u góry jak np. znany wszystkim Smykowski to prawda jest taka, że nawet nie ma co tego zaczynać trenować.
Z tych co byli pod moją opieką i są w U-21 starałem się wycisnąć jak najwięcej bocznych skilli. Poza tym w U-21 gra jako SF do LI Zygmuntowski, który też pochodzi z mojej bazy więc to świadczy o tym, że kto jak kto ale ja zwracam uwagę na boki i robię w tym elemencie ile tylko mogę. Nie mam sobie nic do zarzucenia w tym elemencie. Mogę nawet uczciwie powiedzieć, że robię w tym elemencie więcej niż poprzednicy (ale zaraz będzie, że się wymądrzam i jestem świętą krową)
Kończąc ten punkt, daję Tobie pod rozważenie taki fakt - z 4 ostatnio zakupionych C do PLK, żaden nie był Polakiem. To nie przypadek.
Nie wpadłeś na to, że Ci którzy są trenowani nie są na sprzedaż dlatego, bo są właśnie trenowani?:) Trudno, żeby jakiś 18, czy 19 latek w trakcie treningu był na TL-u. Chyba, że są sytuacje że ktoś musi sprzedać zawodnika. Taka sytuacja niedawno była z Zyskiem, którego kupił cortez...więc to, że z 4 ostatnich C kupionych do PLK, żaden nie był Polakiem to chyba jednak nie do końca prawda.
Poza tym większość ludzi w PLK chce mieć zawodnika gotowego...a wziąć np. C z potencjałem MVP+ i pensją koło 100k i trenować mu boki na pożytek kadry nie ma komu. Wcale się temu nie dziwię...ale miejcie też na uwadze, że selekcjoner U-21 chce mieć ID15, RB15, IS15. Jak to wszystko pogodzić??? Staram się mimo wszystko szukać jakiegoś kompromisu...Sam trenuję mojemu Węgrzynowi PS (już niejednokrotnie to podkreślałem) i przez to przede wszystkim nie gra w kadrze U-21, bo wyprzedził go Luderitz, który ma 2 poziomy wyższe bloki.