6. W jakim miejscu w Twojej opinii jest nasza reprezentacja? Co jest wg Ciebie przyczyną braku medali na MŚ ?
Uważam, że nasza ekipa jest w tym momencie typowym średniakiem. Ani tak dobra żeby nas się bano, ani tak słaba żeby pękać przed kimś:) Czyli mówiąc obrazowo nie powinniśmy dostać łomotu od takiej ekipy jak np. Czechy, a w pojedynku z takimi ekipami jak Hiszpania, Francja, Niemcy, Włosi, czy Chiny potrzebujemy sporo szczęścia żeby wygrać;-) Dlaczego tak jest? Ponieważ nasi zawodnicy nie są trenowani po U-21, albo nie są trenowani tak jakbyśmy sobie tego życzyli…albo inaczej: tych którzy dalej trenują jest zbyt mało. W wielu przypadkach brakuje po prostu potencjału. Na to dlaczego nie są trenowani, lub nie są trenowani tak jakbyśmy chcieli składa się wiele spraw. Między innymi brak transferowania młodych graczy do najwyższych lig i zatrzymanie treningu ze względów finansowych. Na to, że nie przechodzą do klubów z wyższych lig z kolei, składa się niechęć do rozstawania się ze swoimi wychowankami + ewentualnie zbyt wysokie oczekiwania finansowe z jednej strony, niechęć do kupowania polskich zawodników z drugiej strony. Na tą niechęć do kupowania też wpływa wiele spraw np. zbyt wysokie oczekiwania finansowe dotychczasowych właścicieli, zbyt duże pensje, zbyt mało rozwinięte boki itp.;-) Także jak widać problem jest dość złożony:)
W ogóle ostatni rocznik prowadzony w U-21 przez vinniego_jonesa jest dość wyjątkowy, ponieważ jest w nim wyjątkowo dużo zawodników z fajnym potencjałem w kontekście NT. Do tej pory był z tym problem. Gdybym miał powiedzieć dlaczego Ci z najlepszym potencjałem gdzieś po drodze giną to wydaje mi się, że jest to po części efekt mało wyedukowanej w realiach BB społeczności z najniższych lig. Scaut tak w jednej chwili nie wytłumaczy wszystkiego. Tego jest naprawdę dużo: finanse, formy, ustawianie składu, trening, rozbudowa hali…a w niektórych przypadkach powiedzenie raz o tych sprawach to o wiele za mało. W efekcie coś nie zaskoczy, pojawi się jakiś problem np. natury finansowej i zawodnicy się wykruszają. Według mnie scaut powinien być tylko do pomocy i jego rola powinna skupiać się jedynie na podpowiedziach, odpowiednim ukierunkowaniu. Rozwiązaniem jest edukowanie społeczności. Dlatego według mnie im więcej podejmiemy prób edukowania społeczności tym lepiej…i ja podczas swojej kadencji będę chciał to robić:) Jak bardzo będzie działo się coś w tym kierunku, to zależy od tego czy będą chętni żeby mi w tym pomagać. Jak wspomniałem w mowie wyborczej obiecuję wprowadzić konkurs, który będzie przeznaczony dla lig III-V i mówiąc w skrócie będzie polegał na pilnowaniu formy.
7. Twój cel to zdobycie MŚ czy miejsce w pierwszej trójce?
Mój cel to rozwijanie zawodników po U-21 i budowanie silnej ekipy na przyszłość. Jak uda się awansować do MŚ to będę bardzo szczęśliwy. Na medale przyjdzie mam nadzieję jeszcze czas.
8. Dlaczego obwodowi gracze powinni trenować skille podkoszowe?
Ponieważ to nie podbija im pensji, a jest przydatne. RB przydaje się każdemu zawodnikowi, natomiast IS jest bardzo przydatne przy ataku pod kosz. Z resztą wszystkie nazwijmy to boczne sille pomagają w zdobywaniu punktów w momencie kiedy taktycznie mecz nie ułożył się najlepiej. Samo IS w zasadzie nie wiele daje obwodowym ale w połączeniu z DV jest już bardzo groźne. Z reszta osobiście bardzo lubię obwodowych potrafiących wejść pod kosz i wykończyć akcję, ponieważ centrzy zazwyczaj nie mają odpowiedniego SB i przy próbie wejścia pod kosz takiego obwodowego, bardzo często faulują:)
9. Co sądzisz o obustronnych PIC-ach (umawianych), będziesz z tego korzystał?
Nie mam nic przeciwko…ale bardzo ostrożnie. Zdecyduję się na umawianego PIC-a tylko jeśli i tak będę chciał zagrać TiE. Jeśli mecz będzie miał o czymś decydować i nie będę miał przekonania żeby zagrać TiE, na pewno nie będę ryzykował. Nie chciałbym przegrać jakiegoś ważnego meczu i później tłumaczyć się, że ktoś nie dotrzymał słowa.